Орлов мост отново става място на протест срещу властта

Протест срещу предложения от Пламен Орешарски и Сергей Станишев кабинет ще има, независимо че кандидатурата на архитект Калин Тихолов за министър на инвестиционното проектиране беше оттеглена. Това заявява в свое съобщение коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България"

Природозащитниците приветстват изваждането на арх. Калин Тихолов от състава на проектокабинета Орешарски, но предупреждава, че сред кандидат министрите има и други "троянски коне" на инвеститори, които разрушават българската природа, съобщиха от коалицията.

Калин Тихолов е изготвил редица устройствени планове по българското Черноморие, сред които и този за застрояване на дюните в Несебър, станал известен като "Дюнигейт" преди няколко месеца. Но Тихолов е и автор на Общия устройствен план (ОУП) на Община Царева, който предвиждаше застрояването на крайбрежието на Природен парк Странджа с 50 хиляди нови легла. Параметрите на този ОУП станаха причина за наказателна процедура на Европейската комисия, тъй като паркът е и част от европейската екологична мрежа Натура 2000. В резултат на това МОСВ оттегли положителното си становище за плана и така той стана невалиден.

Кандидатът за министър на културата Петър Стоянович от дълго време подкрепя разширението на ски зона Банско в Национален парк Пирин. Той е в инициативния комитет за втори кабинков лифт и нови писти, който беше организиран от кмета на Община Банско и чиито протести бяха подкрепени преди няколко месеца от министри на ГЕРБ и от председателя на парламента Цецка Цачева. Разширяването на ски зона Банско би нарушило Закона за защитените територии, Закона за опазване на околната среда и плана за управление на Национален парк Пирин.

Коалицията "За да остане природа в България" смята, че щом се говори за създаването на програмно правителство от експерти, всеки от кандидатите за министри в него трябва да не е защитавал или извършвал действия, подсъдни от закона, да има опит и квалификация в съответната област и до момента да е изразявал позиция по ресора, с който ще се занимава.

Довечера от 19:00 часа граждани се събират на Орлов мост, организирани от група в социалните мрежи "Не сме съгласни хора на мафията да станат министри на страната ни!"

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини