Чуждите медии: Сметки за ток запалиха България

Снимка: STRINGER/REUTERS

Всички световни информационни агенции и издания, които имат кореспонденти в София, съобщиха за многохилядните протести, залели България. "Сметки за ток запалиха България", написа „ЕурАктив”.

Информации публикуваха Ройтерс, Франс прес, Асошиейтед прес, ИТАР-ТАСС, Би Би Си, "Российская газета", включително и всички балкански медии и водещи австрийски вестници. Всички обръщат внимание на масовото участие на гражданите и усилването на протестите, които продължават повече от седмица, предаде БГНЕС.

Би Би Си съобщава, че по време на демонстрациите гражданите не само са изгаряли своите сметки за ток, но и са късали на парчета портрети с лика на Борисов.

Всички съобщават, че основната причина за масовите демонстрации са необичайно високите сметки за тока, които са два пъти по-високи, отколкото за същия период на миналата година. Тези сметки са непосилни за хората, чиито доходи са най-ниските в ЕС, уточняват те.

Масовото недоволство бе предизвикано от януарските сметки за електричество. Много българи казват, че не могат да платят своите сметки, които средно са над 100 евро. България е с най-ниската заплата в ЕС – средно 387 евро месечно. Средната пенсия е 150 евро, а минималната пенсия е 76 евро, предаде "ЕураАктив".
Протестиращите обвиниха три чуждестранни енергийни компании, че искат само да увеличат своите печалби и посочиха, че не приемат обясненията, че сметките са били високи, защото януари е бил студен месец, отбелязва още изданието.

Световните медии обръщат внимание на факта, че в столицата гражданите са замеряли с яйца, домати, камъни и бутилки сградата на парламента, а също така, че се е стигнало до сблъсъци с полицията.

"Имаше насилие в София, където полицията изнемогваше да пази демонстрантите далеч от обществените сгради, но засега няма информация за ранени. Големи части от центъра на града останаха блокирани за часове. Подобни сцени имаше и в други градове из страната, а на някои места временно бе блокиран трафика на големи магистрали", се посочва в кореспонденцията на АП.

Ройтерс обръща внимание на все по-усилващия се натиск и топящата се подкрепа за правителството на Бойко Борисов и неговата партия ГЕРБ.

"Десетки хиляди българи протестират в повече от 20 града на страната срещу високите сметки за ток, усилвайки натиска срещу правителството след седмица на устойчиви демонстрации. Подкрепата за управляващата партия на премиера Бойко Борисов е спаднала през февруари до 22,6% от 23,8% месец по-рано. Този спад на доверието се дължи на забавените реформи, ниските доходи и ширещата се корупция. Безработицата е достигнала 10-месечния си връх", подчертава Ройтерс.

"Российская газета" допълва, че организаторите на протестите са поискали оставката на правителството.

Очаквано протестите у нас са отразени и от австрийския печат

"Протестите срещу цените на тока в България ескалираха", пише в. "Ди Пресе" . Демонстрантите в София дадоха на премиера Бойко Борисов ултиматум до петък да национализира българската структура на ЧЕЗ, отбелязва още вестникът, цитиран от "Фокус".

"Революция заради цените на тока в България", пише и австрийското издание „Дер Щандарт” и отбелязва, че "в най-бедната страна от ЕС половината от доходите на семействата отиват за покриването на сметките за ток, газ и вода". И "Приватизацията на пазара на електричество в България през 2005 г. доведе до олигопол – три компании си поделиха географски страната – ЕВН, ЧЕЗ и Енерго-Про", отбелязва още изданието.

Отглас в арабския свят

"Държейки камъни и домати, протестиращи влязоха в сблъсъци с полицията в неделя при една от десетките демонстрации в цяла България срещу високите януарски сметки за електричество в най-бедната държава в ЕС", съобщи арабското електронно издание ”Гълф Тудей”.
"Протестите бяха последната демонстрация на гнева сред българите, докато правителството се бави да либерализира енергийния пазар, което доведе до смъмрянето му от страна на Европейската комисия миналия месец", отбелязва още вестникът.

Дорейд Ал Хафид, активист и член на Асоциацията на европейските журналисти - България, публикува тази снимка от 13 юни на Фейсбук страницата си.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини