12 °C

Людмила Караславова показа на клуб „Емпатия" кой може да посвети стихове… на овца

Людмила Караславова се превърна в изненада за учениците от клуб „Емпатия“на ПГСС“Васил Левски“.  Младежите проведоха едно от заниманията си в библиотеката на читалище „Св.св.Кирил и Методий“. Търсеният от ръководителката им Дима Костова ефект,  бе децата да преоткрият читалището и библиотечното дело, да се срещнат с работещите там – Соня, Ани и Еми, да намерят „пресечната точка“.

В навечерието на Деня на влюбените библиотекарките  изнесоха кратък рецитал с любовна лирика, а след това запознаха учениците и с автора на стиховете – Людмила Караславова.  Людмила от своя страна им прочете, преведени от нея стихове на „шотландския Ботев“  Робърт Бърнс. „Любовта не може да бъде само към един другар или другарка, мъж, жена или гадже – както искате така го наричайте“. Тя може да е и към нещо много по- просто – каза поетесата и прочете „Елегия за мойта Мейл“. А Мейл за изненада на всички се оказа… овца. С нестандартното  си чувство за хумор и огромните си познания Людмила се оказа интересен събеседник. Тя покани клуба да посети стопанисваната от нея къща- музей на Караславовия род в Дебър. Наследник на най- известните местни творци, Караславова е не само поетеса и писател. Тя рисува, а с парите от продадените й платната, поддържа и ремонтира наследствената къща.

Учениците изгледаха и презентация за най-известните любовни двойки в литературата, историята, киното. Някои от тях като Тристан и Изолда чуваха за пръв път, за разлика от трагичните любови на Ромео и Жулиета и Орфей и Евридика.

Членуващите в клуб „Емпатия“ единадесетокласници придобиват различни социални  умения - да общуват, да се самоуважават, да ценят семейството и приятелството. Част от програмата им е свързана с това да опознаят езика на тялото. Целта им е да уважават и развиват културата на българския народ. А сама дума емпатия е синоним на съчувствие или способността на човек да съпреживява емоциите, чувствата и мислите на другите

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Споделете опита си с човека, който търси подкрепата ви. Можете да го насочите към него, използвайки дарбите и желанието му да се развива. Право на личен избор и свободна воля има всеки, но и очевидните неща са факт. Романтично увлечение ще ви направи особено чувствителни към всичко, свързано с новата ви любов.
20 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Успешно и за сетен път ще докажете и на себе си и на околните, че умеете да печелите битки, стига да сте достатъчно мотивирани. Звездите ви предупреждават, ако ще пътувате да бъдете изключително внимателни при шофиране. Възприемчивостта ви е засилена, за това смело може да се впуснете в дебрите на науката.
20 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може би мнозина от вас имат да довършват доста задачи от седмицата, но денят не е много подходящ за целта. Просто колкото и да се стараете едва ли ще се получи нещо толкова добро, че да ви удволетвори. Не хабете време и нерви в напразно упорстване, а се заемете с нещо което наистина ви се отдава днес. Почивайте си на воля, всичко може да почака.
20 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Прекарайте деня в къщи. Вземете мерки за здравето си. За да си починете от напрежението може да се занимавате с духовни практики. Бъдете внимателни в отношенията с близките.
20 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днешният ден е сравнително успешен за вас. От вас зависи дали ще съумеете да използвате възможностите, които се откриват пред вас. Въздържайте се от необмислени ходове и не се доверявайте на непроверена информация.
20 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Чувствате прекалено много препятствия за изпълнението на плановете ви, но тревогите ви са неоснователни. Нещата постепенно ще се наредят, стига да не прибързвате. И вместо да страдате по-добре е да се замислите къде имате пропуски, и да работите върху тях. Свежите идеи, от които се нуждаете ще почерпите от емоционалната си връзка.
20 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Дайте предпочитания на по-приятни занимания и ще успеете да се освободите от натоварващи мисли. Ще възобновите силите си, грижейки се за здравето и духовната си пробуда. Спортът или физическата работа ще възвърнат добрата ви форма и ще повишат тонуса ви. Вълнуваща среща с човек от миналото.
20 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят е подходящ за работи, имащи отношение към огъня и желязото, за работа със земята. Не е време днес да пътувате и ако може го отложете.Не правете огромни жертви, само и само да постигнете целта си. Скоро ще разберете, че е било безсмислено. За хората на науката денят носи много потенциални възможности за открития. Обърнете внимание на здравето си и по специално на сърцето и крайниците. Използвайте възстановителни масажи.
20 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не харчете излишно, скоро може да имате нужда от повече пари. Настроението ви е добро и с каквото и да се захванете ще го свършите. Единствено проблеми със здравето могат да създадат притеснения на някои от вас. Не правете нищо на инат, станете по-добронамерени в отношенията си и ще почувствате облекчение.
20 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поспрете забързаният си ход днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е нещо, което сами ще решите. Близък човек има нужда от съвета ви. Не натрапвайте мнението си обаче.
20 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете се на личните си занимания и се изключете от външния свят. Но, освен това желаете да вземете и максималното от всичко друго. Сега може, и дано то ви направи щастливи. Пазете се от недоброжелатели, които искат да ви оплетат в интригите си. Здравословните проблеми ще се задълбочават.
20 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
20 сеп 2020
Последни новини