NASA поздрави влюбените с космическо "цвете" за Св. Валентин

Останките на далечна звездна експлозия светят под формата на пъстро космическо цвете във фотография на Националната космическа агенция на САЩ (NASA), публикувана точно навреме за празника на любовта Св. Валентин, пише Space.com. Избражението, заснето от рентгеновата обсерватория Chandra, показва останките от свръхновата G299.2-2.9, която се намира на 16 000 светлинни години от Земята.
Различните цветове представляват различни дължини на вълните на рентгеновите лъчи. “В това ново изображение на Chandra червеното, зеленото и синьото са ниско-, средно- и високоенергийни рентгенови лъчи, засечени от телескопа”, посочват от Агенцията. “Средноенергийните рентгенови лъчи включват емисии от желязо, а високоенергийните - емисии от силиций и сяра”.

Причината за красивото космическо явление е свръхнова тип la - експлозия на звездно тяло с изключителна плътност, наречено бяло джудже. Свръхновата тип la е резултат на изтегляне на материя от съседна звезда, при което се достига критична маса, пораждаща термоядрена експлозия, или на сливане с друго бяло джудже. Свръхновите тип la са изключително ярки и затова астрономите ги използват, за да измерват разстоянията във Вселената.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини