27 °C

НАСА публикува отчет за успешни тестове на „невъзможния двигател“ EmDrive

Учени и специалисти още от 2001 година спорят, дали е възможен двигателят EmDrive, който създава тяга в затворен контур, без изпускане на каквато и да е материя във вид на изгорели газове или газови струи. Според учените, този двигател изглежда нарушава закона за съхранение на импулса. Но от друга страна, десетки тестове де факто показаха неговата работоспособност въпреки противоречията с нютоновата физика. Според научните принципи, не може даден двигател да се признае за работоспособен, ако няма всеобщо признато обяснение на неговата работа. Това е и причината експериментите с EmDrive да продължават.

НАСА също провежда тестове на EmDrive, при които работещият на неизвестен принцип двигател дава тяга дори и във вакуум, където е изключена каквато и да е топлинна конвекция.

Според основния принцип на работа на EmDrive, магнетрон, подобен на магнетрона в микровълновите печки, генерира микровълни, а резонансната енергията се натрупва в затворен резонатор със специална форма, който е източник на тяга. Физическият принцип на работа все още не е изцяло изяснен.

emdrive-2

В уеб-пространството се появи официалния отчет на НАСА за тестовете на този двигател. Автори на документа са специалистите от космическия център Линдън Фжонсън. Това е центърът на НАСА за проектиране и създаване на космически кораби, който се намира недалеч от Хюстън.

emdrive-3

В статията се казва, че двигателят EmDrive генерира тяга с мощност 1,2 милинютона на киловат.

emdrive-4

Двигателят наистина работи и с тази тяга може да се използва в космонавтиката. Ако сравним с другите подобни, йонният двигател с използването ефекта на Хол дава 60 mN/Kw или около 50 пъти повече. От друга страна слънчевите платна и фотонните двигатели, които също са силови апарати без изпускане на материя – генерират около 100 пъти по-малка тяга.

Отчетът на НАСА показва, че лабораторните тестов на EmDrive са приключени и следващата стъпка е извеждането на EmDrive в космоса.

emdrive-5

EmDrive би могъл да получава енергия от слънчеви панели, която директно се преобразува в тяга и импулс, без да се налага използването на гориво. Това тепърва предстои да се тества, но предварителните разчети показват, че с помощта на EmDrive, до Марс може да се стигне за 70 дни.

emdrive-6

И най-интересното, според Пол Мърш (Paul March), известен специалист на НАСА, космически кораб с технологията EmDrive може да надмине техническите характеристики на концептуалния кораб с първата версия на варп-двигателя WarpStar-1 на кораба IXS Enterprise (IXS-110) от вселената на Star Trek.

Източник: kaldata.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 08.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Този ден ще бъде сравнително добър, но в случай че съумеете да не изразходвате енергията си за незначителни неща. Възможно е да чуете новина, която ще ви накара да се почувствате добре. Вечерта се заемете с нещо, което ще ви раздвижи.
08 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
През по-голямата част от деня ще се занимавате със съществени неща, такива, с които да подобрите живота си. Деловите ви начинания ще продължат да ви държат в кондиция, отговорни и пробудени за всичко, от което бихте могли да спечелите. Подписаните споразумения ще ви осигурят добри печалби за в бъдеще.
08 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
По делови въпроси ще търсите контакти с хора, чиято сфера на интереси съвпада с вашата. Ще срещнете разбиране сред близките си, за голяма част от доходите в семейството заслугата е ваша. С логичните си анализи ще привлечете вниманието на важен за вас човек. Последващото развитие на събитията ще бъде във ваша полза.
08 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Имате планове, които ще подтикнат към конкретни действия. При някои от вас те ще са насочени в професионалната сфера, други ще търсят подходящи партньори или нова работа. Във всички случаи няма да ви бъде непосилно трудно, подготвени сте за по-сложни ситуации. Най-важно е да запазите присъствие на духа и в спокойна обстановка да вземате решенията си.
08 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате планове за разширяване на дейността си, но е по-добре да ги оставите за по-късен етап. Бъдете търпеливи, ще дойде и вашето време. Концентрирайте се върху друго, също интересно занимание. Подготвени сте и бихте могли да се разгърнете пълноценно на това ви поприще. Материални придобивки.
08 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Деловите срещи ще преминат успешно и ще можете да защитите в голяма степен интересите си. Заложете на уменията си да убеждавате и тактично насочвайте разговора в изгодната за вас посока. Ще напредвате, стига да не се колебаете дълго. Предстоящо пътуване, преместване или друго организирано мероприятие ще ви ангажира с организацията по него.
08 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Работата ще ви спори и ще ви носи удоволствие. С пораснали финансови възможности ще се погрижите и за развлеченията на близките си. Имате добър тонус, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си и дайте предимство на скритите си желания. Удовлетворявайки ги ще се почувствате щастливи.
08 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На работното място ще се чувствате в свои води, изненадите няма да ви стресират и с рутина ще отх-върляте задачите си. Финансовите ви възможности ще по-раснат и с желание ще се погрижите за удобството на близките си. Не ви липсва настроение, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си.
08 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не прекалявайте в старанието си да обяснявате на околните личните си проблеми. Каквито и да са те, всеки има нужда от малко спокойствие. Още повече, че повечето от вашите са въображаеми, затова не се учудвайте, ако не ви разбират. Можете да си бъдете взаимно полезни с човек, който е близък до вас, но с активни действия.
08 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Делови разговори и нова информация по развитието на конкретни проекти ще повишат интереса ви към тях. Занимаващите се с бизнес ще постигнат споразумение, с което ще ускорят финансова сделка или придвижат напред друга договореност. Дайте подкрепата си за някой, чиито проблем е от областта, в която сте силни.
08 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще получите сили и ще се измъкнете от една ситуация, като направите правилния избор. Отдайте заслуженото и на хората, които ви подкрепят и насърчават. Ако желаете да запазите вниманието на човека до себе си му покажете, че го уважавате и цените. Вътрешното ви усещане за нещата ще ви подскаже как да се справите с несигурността си.
08 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Гледайте на промените, като на добра възможност да се справите със затрудненията си. Правете го за доброто на всички онези, които обичате. С позитивното си присъствие ще подобрите климата в семейството. Не обвързаните ще постигнат съгласие с партньора си и ще направят сериозна крачка към общото си бъдеще.
08 юли 2020
Последни новини