8 °C

НАСА публикува отчет за успешни тестове на „невъзможния двигател“ EmDrive

Учени и специалисти още от 2001 година спорят, дали е възможен двигателят EmDrive, който създава тяга в затворен контур, без изпускане на каквато и да е материя във вид на изгорели газове или газови струи. Според учените, този двигател изглежда нарушава закона за съхранение на импулса. Но от друга страна, десетки тестове де факто показаха неговата работоспособност въпреки противоречията с нютоновата физика. Според научните принципи, не може даден двигател да се признае за работоспособен, ако няма всеобщо признато обяснение на неговата работа. Това е и причината експериментите с EmDrive да продължават.

НАСА също провежда тестове на EmDrive, при които работещият на неизвестен принцип двигател дава тяга дори и във вакуум, където е изключена каквато и да е топлинна конвекция.

Според основния принцип на работа на EmDrive, магнетрон, подобен на магнетрона в микровълновите печки, генерира микровълни, а резонансната енергията се натрупва в затворен резонатор със специална форма, който е източник на тяга. Физическият принцип на работа все още не е изцяло изяснен.

emdrive-2

В уеб-пространството се появи официалния отчет на НАСА за тестовете на този двигател. Автори на документа са специалистите от космическия център Линдън Фжонсън. Това е центърът на НАСА за проектиране и създаване на космически кораби, който се намира недалеч от Хюстън.

emdrive-3

В статията се казва, че двигателят EmDrive генерира тяга с мощност 1,2 милинютона на киловат.

emdrive-4

Двигателят наистина работи и с тази тяга може да се използва в космонавтиката. Ако сравним с другите подобни, йонният двигател с използването ефекта на Хол дава 60 mN/Kw или около 50 пъти повече. От друга страна слънчевите платна и фотонните двигатели, които също са силови апарати без изпускане на материя – генерират около 100 пъти по-малка тяга.

Отчетът на НАСА показва, че лабораторните тестов на EmDrive са приключени и следващата стъпка е извеждането на EmDrive в космоса.

emdrive-5

EmDrive би могъл да получава енергия от слънчеви панели, която директно се преобразува в тяга и импулс, без да се налага използването на гориво. Това тепърва предстои да се тества, но предварителните разчети показват, че с помощта на EmDrive, до Марс може да се стигне за 70 дни.

emdrive-6

И най-интересното, според Пол Мърш (Paul March), известен специалист на НАСА, космически кораб с технологията EmDrive може да надмине техническите характеристики на концептуалния кораб с първата версия на варп-двигателя WarpStar-1 на кораба IXS Enterprise (IXS-110) от вселената на Star Trek.

Източник: kaldata.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 30.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Общуването с близките ви днес ще ви донесе спокойствие и увереност за бъдещето. С лекота ще решите домашните проблеми. Не унивайте. Разчитайте повече както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Делата, започнати днес ще завършат с успех. Хубавите емоции и настроения ще ви направят и по-добри.
30 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Вървите неотклонно по пътя, който сте си избрали. Макар и бавно, постигате целите си и това ви изпълва със задоволство. Не сте склонни да се поддавате на влиянието, което някои хора се опитват да наложат над вас. Следвате единствено собствените си принципи и не се интересувате от то приказките на околните. Сърдечният ви партньор има нужда от помощта ви.
30 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обкръжението на близките ви хора внася спокойствие в душата и мислите ви. Заедно ще решавате възникващите въпроси и ще планирате бъдещето си. Ще разчитате както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Всичко започнато днес обещава да завърши с успех.
30 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Колебанията ви са напълно излишни. Действайте решително и желаните резултати ще се превърнат в реалност. Не се тревожете за половинката си, тя се справя чудесно и без вашите напътствия. Не прекалявайте със загрижеността си.
30 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Живейте с повече увереност в себе си. Не позволявайте да ви потискат нечии чужди комплекси. Освободете се от привързаностите си, ако търсите щастието. Правете нещата, от които ще получите удовлетворение. Постигнатото ще ви направи по-смели, дръзки и вдъхновени. Ще поставите началото на бъдещите си успехи.
30 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Оставете вълната на проблемите да мине над главата ви, без да ви засегне. Любовта е тази, която ви закриля, съветва и направлява. Вслушайте се в съветите на любимия човек. Днес вие сте едно цяло. Доверете му се и заедно решавайте. Посветете се на изкушенията на една страстна любов. Този свят е сякаш само за вас двамата.
30 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Шумът и суетата не са сред представите ви за неделен ден. Във възможностите ви е да бъдете по-внимателни и добри с околните, без да ги притеснявате с претенциите си. За това потърсете тихо място за отмора, където да останете насаме със себе си и мислите си. Нечия любов ще ви помогне да се възстановите от стреса и даде сили за нови предизвикателства.
30 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Пролетният ден ще привлича много от вас навън, сред природата. Там ще получите тласък на идеи и по-късно с лекота ще вземате решенията си. За да откриете пътя ви е нужна добра ориентация и подготвеност, а вие ги имате и двете. Ще срещнете подкрепа, щом сте готови да я приемете.
30 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Финансови несгоди и свързаните с тях семейни взаимоотношения ще притесняват много от вас. В очакване сте нещо добро да се случи, но за това ви е нужна надеждна подкрепа, с повече аргументи в своя защита, ще се справите. Консултация със специалист ще облекчи оплакванията ви и направи по-леко и бързо да преминат неразположенията ви.
30 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Направете нужното, за да запазите доброто настроение на всички около вас. А някои от вас ще получат покана за излет сред природата. Не се колебайте дълго. Разходката, освен че ще ви разтовари, ще ви зареди с много положителна енергия и приятни емоции.
30 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Отдайте се на почивка, заслужили сте я. Работата в къщи може и да почака. Правете неща, които ви доставят удоволствие, четете, гледайте телевизия, мързелувайте активно. Вижте се с приятели, веселете се и забравете за грижите. До вас ще достигне вест, която може да ви провокира към нови търсения.
30 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Бъдете по-сдържани в оценките си за хората. Рискувате много, ако споделите мнението си с неподходящия човек. Не прибързвайте с отчаянието, съвсем скоро ще ви се открият прекрасни шансове за реализация.
30 мар 2020
Последни новини