Слоновете могат да са съпричастни

Когато усетим, че наш приятел е под стрес или е притеснен, често го прегръщаме, за да го уверим, че всичко ще бъде наред. Подобно поведение е присъщо и на някои животни, съобщи „Сайънс дейли”.

Ново изследване разкрива, че азиатските слонове прибягват до докосване и звуци, за да утешат свои стресирани събратя. Биолозите знаят, че слоновете са интелигентни животни, които дълго тъгуват и се опитват да отмъстят, ако член на стадото им е бил убит.

Когато става въпрос за съчувствие, човекът е уникален, но не в толкова голяма степен, колкото се смяташе досега, заяви ръководителят на изследването Джошуа Плотник от университета Емъри в Атланта. Предишни негови изследвания показаха, че слонове могат да се разпознаят, гледайки се в огледало, и да работят заедно за решаване на даден проблем.

Новото изследване обхванало 26 азиатски слона, които живеят в парк за слонове с площ 30 акра в Тайланд. Учените установили, че когато слон показва признаци на стрес, го доближават негови събратя. Някой от тях поставя хобота си в устата му – това е слонската версия на ръкостискане или прегръдка при хората.

"Подобно поведение е рисковано, защото изпитващият състрадание слон може да бъде ухапан", поясни Плотник. "Той всъщност изпраща успокояващ сигнал - "Аз съм тук, за ти помогна, а не да те нараня"."

Други слонове издават звуци, напомнящи цвърчене. Тези характерни звуци не се издават от слонове, които са сами, отбеляза Плотник.

Съпричастност е наблюдавана също сред човекоподобни маймуни, кучета и някои видове птици.


 

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини