16 °C

Представиха „Център за нашите деца“

Към настоящия момент няма избран изпълнител за строителството на „Център за нашите деца“ – каза арх. Добромир Спасов по време на публичното му представяне на 11 февруари в залата на общината. За сега са открити процедури за избор на изпълнител на строително-монтажни работи и осъществяване на строителен надзор по време на строителството, по които в момента се работи.

Архитектът е част от екипът, осъществяващ проекта. Той запозна присъстващите със същността и идеите му. На срещата присъстваха  кметския намесник в кв. Дебър Желязко Трифонов и жители на квартала, в който по решение на ОбС ще бъде построена сграда за настаняване на деца от семеен тип. Директорът на Дирекция „Социално подпомагане“ Таня Налбантова присъстваше като представител на институция, ангажирана с предоставянето на този тип социални услуги.

Координатор на проекта е Деница Тултукова. „Център за нашите деца“ ще бъде осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Общият му размер възлиза на стойност 817 285,40 лева и е с продължителност 24 месеца.

Основният резултат от изпълнението на проекта ще бъде построен и оборудван Център за настаняване от семеен тип, съобразен с насоките на Управляващия орган, вписващ се естествено в местната общност и отговарящ на съвременните практики на обособяване на пространства в резидентни услуги от водещите държави в Европа (Австрия, Великобритания, Испания).

Сградата трябва да се впише в архитектурната стилистика на мястото където ще бъде изградена- в северната част на двора на старото училище в Дебър. Разположението на помещенията в нея ще осигуряват домашна атмосфера и условия за живот, близки до семейните. Ще бъдат осигурени подходящи условия за живот на деца на различна възраст /над 3г./- лични помещения, помещения за ежедневни дейности и помещения за общи занимания, които ще бъдат удобни за наблюдение от страна на персонала.

Един от първите въпроси, поставени от гражданите беше кой и по какъв критерий ще избира децата за настаняване. Това ще е решение на социалните институции –отговори арх. Спасов. Очаква се Центърът да помогне на децата да се впишат в социалната среда, а местните да се сближат и активно да взаимодействат с тях. За целта се осъществяват  и тези мероприятия по публичност и информираност, извършва се координация между различни институции и неправителствени организации.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 11.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Връзката ви с някого ще се задълбочи и ще търсите общи пътища за изява. Пътуванията ви ще са удачни, мислете за подробностите и не изпускайте от вниманието си нищо, което би ви отклонило от целта. Проявете твърдост в исканията си и не отстъпвайте за нещата, които са важни за вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
В общуването си ще срещнете твърда реакция, но тя изглежда не ви притеснява. Достатъчно уверени сте, за да се справите с всичко, което се изпречи пред вас. Ще останете впечатлени от една личност и това ще продължи дълго. Не е изключено да започнете интимна връзка, и ако сте вече обвързани, се пазете.
11 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Прегърнете желанията си, усмихнете се, станете по-ведри. Животът е хубав, особено днес. Предстоят ви приятни и интересни неща, не се заблуждавайте, че ще ви липсват. Делата ви ще се подреждат според очакванията, нужно е малко търпение за да получите онова, към което се стремите.
11 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ще провокира у вас добри мисли, поведение и очаквания. Срещите и развитието на делата ще подсили увереността ви, че сте на прав път, и с право. Постигане на изгодни споразумения, водещи до сделка, вземане на изпит, т.е. - добро начало на седмицата. Въздържанието няма да ви навреди, независимо, че желанията ви са силни.
11 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес предприемете пътуване само ако е добре обмислено и добре организирано за да не ви изненада неприятно. Денят ще ви предложи много забавления и едва ли ще скучаете. Не се впускайте прибързано във вихрени авантюри.
11 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Нетърпеливи сте да видите идеите си реализирани, но най-добре ще е, ако не изпреварвате събитията. В отношенията ви с партньора се забелязва напрежение, опитайте се да промените това. С взаимни компромиси ще постигнете добър синхрон. Имате нужда от повече движение. Здравословни неразположения.
11 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Бизнесът ви се развива повече от успешно. От днес започва нов плодотворен период за вас. Особени успехи ще регистрират онези Везни, заети в областта на рекламата и на комуникациите. В личния си живот се радвате на щастие и разбирателство. Близък ваш приятел се справя успешно със своя задача, заслуга за което имате и вие.
11 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Задачите, които ви занимаваха през последните дни ще останат водещи и днес. Сред тях са семейните приоритети и грижите за деца и родители. Финансов въпрос също ще напомни за кредити и задължения. В тази връзка е добре да потърсите съвет от специалисти, може да се намери по-бързо решение.
11 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Проблем от личен характер, който е смущавал мислите ви ще намери своето решение. Това ще свали от гърба ви товар и ще ви даде импулс за работа. До себе си имате хора, на които можете да разчитате, когато имате нужда от подкрепа. Ако внесете промени в интериора около себе си ще наситите атмосферата с ведрина и настроение.
11 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Времето ще покаже до колко са основателни претенциите ви, но бъдете честни пред себе си. Трудностите ще ви помогнат да прозрете много неща, такива, които до сега са ви се изплъзвали. Ще подновите сътрудничеството си с човек, с когото ви свързват отминали събития. В семейството са възможни разногласия.
11 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не бъдете толкова скептични, сами предизвиквате съдбата. Хабите ценна енергия за дреболии, а основното изпускате. Силни сте там, където е сърцето ви, направете го ваш бизнес и ще просперирате. Децата ще ви изненадат приятно. Ще се окаже, че сте ги подценявали напразно.
11 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Радетели сте на добрите традиции, с които приобщавате семейството и приятелите си. Това ще направи всички ви щастливи, предвид настъпващите добри дни в дома ви. Ще загърбите неудачите си и с ведрото си излъчване ще пристъпите към ново, добро начало в живота си. Парите също ще заемат полагащото им се място.
11 апр 2021
Последни новини