Гимназистки ще учат по проект в Португалия

Мария Паунова и Доника Ставрева

Доника Ставрева и Мария Паунова от езиковата паралелка на 10 клас в СОУ „проф.д-р Асен Златаров“ ще учат през следващите три месеца в гимназия в Монталегре. Те заминават по „Коменски“ – програма, която предоставя различни възможности за повишаване на качеството на преподаването, засилване на европейските измерения в училищния живот, подпомагане на езиковото обучение и мобилността. Идеята е на учителката по английски език Веселка Шопова.  Училището в португалското градче е партньор на първомайските ученици по проекта „Капка вода за бъдещето“. Момичетата вече се познават с някои от участниците в нея, но не са били в групата, която гостува в Монталегре. Сега те са изправени пред предизвикателството да живеят с традициите и културата на местните и да учат по тяхната програма. За преодоляване на носталгията и за по-лесно вписване в обстановката, гимназистките  са преминали през семенар, на който е трябвало да се научат на това. Там една от задачите им е била да се поставят на мястото на родителите си и да опишат техните епреживявания.

Мария и Доника пристъпват към новото предизвикателство с емоцията на откриватели.  Мария е убедена, че няма от какво да се страхува, сигурна е, че ще живее в прекрасно семейство и знае, че ще има опора в лицето на Доника. Момичетата са сигурни, че ще бъдат посрещнати от добронамерени и гостоприемни хора. Опасенията на Доника са от това, че родителите й ще са далече. Но пък тя се надява да подобри комуникативните си способности. Двете момичета са си поставили за цел да усъвършенстват английския си език и да научат португалски. Истинска тръпка за тях е предстоящото писане на писма върху хартия и изпращането на картички по пощата.

Оттук те ще вземат сувенири и розово масло за дарове на своите домакини. Бяха забравили за трибагреника, но в оставащите часове до полета обещаха да се сдобият и с него.

Приятели се събраха, за да направят изпращане на Мими и Доника. Всеки подари по нещо за спомен. Днес бъдещите португалски ученички ще си вземат довиждане с българските си учители и съученици, а утре излитат към новото.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини