Нов проект за многостранно сътрудничество започнаха в СОУ

Две ученички -  Боряна Вълкова и Кристина Стоева гостуваха на свои връстници от сицилианското градче Кампофеличе ди Рочела. Възпитаничките на СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ подготвиха и представиха  презентация, която запозна домакините с училището и района, в който живеят. Предложиха и своя идея за лого на проекта, в който участват – „Гласове, обединяващи Европа“.

Това е новият проект, спечелен от колектив на  СОУ “Проф. д-р Асен Златаров“ и е по секторна програма Коменски, многостранно партньорство от програма „Учене през целия живот“. Той стартира на 01.09.2013год. и ще завърши на 31.07.2015год.

Българското училище ще си партнира с 8 европейски държави: Великобритания, Франция, Испания, Италия, Турция, Румъния, Полша и Германия в работата по темата “Гласове, обединяващи Европа“. Възрастта на участващите ученици е 10 – 12г. За разлика от други проекти, в този по-голяма роля ще играят учителите. При всички посещения в страните - партньори учениците ще нощуват при свои връстници в съответната държава.

В първата група, освен ученичките пътуваха и Веселка Шопова – координатор на проекта, Елена Иванова – директор и учителите по математика и информационни технологии  Таня Сребрева и Ваня Георгиева .

В Кампофеличе ди Рочела се състоя официалното стартиране на проекта. Имаше две работни срещи, на които учителите отчетоха изпълнението на извършеното досега и направиха необходимите уточнения за работа по предстоящите задачи от работната програма. Учениците участваха в младежка среща, на която имаха възможност да общуват със свои връстници от всички страни партньори. Първомайската група посети различни забележителности в региона, опитаха традиционни сицилиански ястия. Момичетата разказаха, че са впечатлени от типичната италианска паста, която е присъствала сутрин, обед и вечер на масата им; от съчетанието на море и планини и особено от сицилианското гостоприемство. „Научихме много за тяхната култура и ежедневие – споделиха момичетата - Запознахме се с деца от други страни. Всичко беше забавно, особено първата вечер когато разбрахме, че италианските деца, при които нощувахме не разбират английски. Най-много се забавлявахме в автобуса, с който ни развеждаха. Тогава децата от всички страни пееха и танцуваха“.

А госпожа Шопова допълни: „Всички останахме много доволни от свършеното в Италия. Вече се подготвяме за следващото посещение в Испания. Но до тогава има доста задачи за разработване.“

„Гласове обединяващи Европа“ не е първият европейски проект, по който работят тя и колегите ѝ. На 30.09.2013год. успешно приключи работата по два европейски проекта 

Единият - „Капка вода за бъдещето“  беше проект за многостранно партньорство, който даде възможност на 30 ученика и 16 учители от училището да посетят 4 европейски държави: Румъния, Франция, Португалия и Турция. По другия -две ученички живяха 3 месеца в португалски семейства и посещаваха учебни занятия в училище в гр. Монталегре, Португалия.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини