Гимназистки получиха висока оценка за научна разработка

Изображение 1 от 3

    Гимназистките Йорданка Дичева и Николина Андонова получиха висока оценка за работата си по проект на тема „Определяне на флоромиграцията и флороспециализацията на пчели работнички“ на проведеното национално състезание по екология през уикенда в град Сопот. Разработения от тях доклад по темата получи оценка 5,75 от компетентното жури, съставено от преподаватели по химия и химични технологии в няколко български университета. Тази оценка е вход за Химикотехнологичния и металургичен университет.

    Йорданка и Николина са единадесетокласнички. В тяхната възрастова категория се състезаваха 24 проекта, повечето от които на дванадесетокласници.

    Състезанието се проведе в два етапа. В първия ден момичетата представиха постер по темата, а всеки от членовете на журито можеше да разговаря с тях и да задава въпроси по темата. Тя беше определена като актуална и научно интересна. Поставената оценка зависеше от научната аргументация, бюджета, използван от участниците и други критерии.

    На втория ден пред преподаватели по химия и биология в българските университети учениците презентираха научния си труд. Темата по която са работили двете момичета е избрана от учителката им по химия Златка Гарова, която не само им е помогнала с материали и идеи, но и ги е насочила към проф. Пламн Петров от Аграрния университет и доц. Семир Наимов от ПУ, които също имат принос в разработката.

    Накратко в доклада си Йорданка Дичева и Николина Андонова са описали наблюденията си върху двете пчелни семейства, собственост на СУ „Проф.д-р Асен Златаров“ и чрез редица опити доказват, че те имат подчертана флоромиграция, т.е. - събираният от тях прашец е на повече от един вид растения.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини