Ученички от СОУ опитаха от живота и образованието в Барселона

Три ученички от СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ - Кристина Христозова от 6Б клас,  Лиляна Караславова и Ивета Янева от 5А клас в продължение на две седмици живяха в домовете и учиха със свои връстници в испанския град Барселона. Те взеха участие в работна среща по проект „Гласове обединяващи Европа“ от секторна програма Коменски, програма Учене през целия живот. Заедно с тях беше и ръководителят на българската група госпожа Веселка Шопова.

Момичетата участваха пълноценно в учебния процес на училището, като дори са се опитали да решат контролна по математика, на която по- голямата Кристина се е представила отлично.

Освен българския екип, в Барселона са гостували деца от още 8 партньорски държави- Турция, Румъния, Полша, Германия, Франция, Англия Испания, Италия.  България и българските участници в проекта са били представен на английски език от Лиляна Караславова. Кристина е трябвало да прочете приказка, написана на английски език, включваща герой от 5 страни – участници. Ивета е представила страната ни чрез едно от най- красивите български стихотворения – „Де е България“ на Иван Вазов. Целият екип е участвал в състезателни игри в басейн и се е представил отлично.

Ивета Янева разказва с огромно въодушевление пред parvomai.net за града и семейството, за училището и децата в Барселона. Тя не е сигурна как точно ще ѝ бъде полезно всичко това, но знае, че има впечатления за много различно място за живеене и образование.

Първата разлика момичето открило в това, че в домовете хората не се събуват. Респектът от родителите е голям. Дисциплината в дома изисква да се ляга рано, да си подреждаш нещата. Сутрин децата са будни в 7.30, макар учебните занятия да започват в 9. Задължително се закусва вкъщи, а за училище можеш да си вземеш приготвен у дома сандвич.  В школото няма откъде да си купиш нищо за ядене, макар че след първия час има време за закуска. Учебната програма предвижда 4 часа за обяд и почивка. Храната се предлага в ученически стол и влиза в таксата на частното училище, която е 100 евро. За десерт учениците имат задължително плод. В часовете, продължаващи 60 минути, всеки ученик ползва свой таблет. Учителят контролира процеса на научаване и затвърждаване на материала, но след като излязат от сградата на училището, учениците нямат домашни и уроци.  В 17 часа учебният ден приключва.

Паметни за всички ще останат посещението на Камп Ноу, Саграда Фамилия, огромния аквариум и още много забележителни и красиви места в столицата на Каталония. 

Теодора Кирякова

Пред символа на Барселона - Саграда Фамилия

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини