Златаровци презентират български термални извори в Монталегре

Ученици и учители от СОУ“Проф.д-р Асен Златаров“  направиха презентацията  в град Монталегре (северна Португалия). Това бе поредната им задача от проекта „ Капка вода за бъдещето“ – от програма Коменски. Целта на партньорите по време на португалската среща бе да създадат  карта с минералните и термални извори на всяка държава, вземаща участие в проекта.

Децата разказаха, че на голяма стена пред входа на училището ги е посрещнал голям плакат,  демонстриращ работата на училището по програмата. Те са впечатлени от  мащабите на школото –то  се стои от няколко корпуса, учениците са около1600, а преподавателите над 100.

„Почувствахме се много важни за тях гости – разказва Веска Танева- един от ръководителите на проекта -Бяхме посрещнати много тържествено от училищната музикална трупа, в която вземат участие учители и ученици. Бяха ни показани сградата на училището, кабинетите и специалния кът посветен на водата. Впечатление ни направи огромен плакат  със знамената на 5-те държави и мотиви свързани с водата, състоящ се от над 100 листа формат А4 сглобени като пъзел. Имаше и модел на помпа /изработен от инженер/ и много рисунки по темата. Две големи символични “капки  вода“ бяха облечени в португалски народни носии“.

Училището разполага с две големи игрища- баскетболно и футболно. По време на обиколката са  провеждали  учебни часове и нашите момчета са се включили в играта във физкултурния салон. Във фоайето са монтирани витрини с подаръци, получени от всяка една от държавите. Всъщност в същото това фоайе се събират всички ученици когато не са в час – огромно е и обградено с пейки , има и джаги. Гостите от България се оказали атрактивна група за снимки.

 Директорът на училището е  приветствал с „добре дошли“ българчетата в конферентната зала. Там се е провела и презентацията на картите с минералните и термални извори.

В туристическата обиколка и културната програма за гостите са били крепостта в Монталегре , среща с кмета на града,посещение на Шавш – курортен град с горещи минерални извори. Тематично е била и обиколката на Водната централа на града и разположените наблизо 4 язовира.

Останахме с много скъпи спомени от красивата природа и топлите сърца на хората, които направиха всичко възможно, за да се чувстваме добре - споделиха, впечатлени учители и ученици- Монталегре е планинско градче – тихо, спокойно и много добре поддържано с гостоприемни и топли хора .

По прокет „Капка вода за бъдещето“ златаровци си партнират с училища от Турция, Румъния, Франция и Португалия. Предстои работна среща в Турция.

По разказ на Веселина Танева

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини