20 работодатели са осигурили заетост на безработни младежи

20 работодатели от общината до този момент са се възползвали от схемата „Създаване на заетост на младежите чрез осигуряване на възможност за стаж“. Преди дни, по време на Информационния ден в община Първомай, Нели Божилова – директор на ДБТ още веднъж говори за схемите по ОП «РЧР», осигуряващи възможност за работа на младежите. Присъстващите представители на бизнеса се оплакаха от няколко проблема - липсват хора, подготвени с определени специалности. Собственик на фирма сподели, че от заявените от него 4 места за касиер до момента е намерил само двама кандидати. Изтъква се необходимостта от засилване на връзката между професионално образование и нуждите на бизнеса. Има разминаване и между специалностите, изучавани в местните гимназии и тези, регламентирани от оперативната програма. 
31 са младежите, започнали да трупат стаж до момента по тази схема. От октомври тази година има промяна, позволяваща като работодател да се включат и общинските администрации.
На редакционната поща получихме и писмо, потвърждаващо позитивите от „Създаване на заетост на младежите чрез осигуряване на стаж“.
"Здравейте, Искам да споделя с младежите, които имат образование и не могат да си намерят друга работа, освен сервитьори и магазинери, че не трябва да се примиряват, уповавайки се на „мързеливото“ оправдание, че места няма или заплатите са ниски. Наскоро в нашата фирма обявихме интервю за набиране на млади хора по програмата за Насърчаване на младежи до 29 г., която програма осигурява финансиране на работодателя като 6 месеца Бюрото по труда изплаща заплата на младия специалист и в същото време заплаща половин заплата на лицето, което го обучава.Съжаляваме, че чак сега тази информация стигна до нас и ние разбрахме какви възможности сме изпуснали досега поради нежеланието ни „вникнем“ в същността й/ през последната година обучихме около 5 нови работника при нас без да се възползваме от Програмата.../ Искам да апелирам към младите специалисти, излезли с дипломите и „чакащи“ да си намерят работа - проучете какви фирми има във вашия град или в града, в който искате да работите, Харесайте си един работен колектив - Обадете се на управителя и му предложете своята работна сила и ползата за него - Държавата „спонсорира“ 6 месеца заплатата Ви, както и половината от заплатата на лицето, което ще Ви обучава... Бъдете дръзки, амбициозни и уверени...Не пропускайте и секунда от своя живот без да се квалифицирате и усъвършенствате...Успех!!!"
Въпреки, допуснатите грешки (финансирането не се осигурява от БТ или от държавата, а са европейски,от Оперативна програма), собствениците на фирмата споделят позитивите от своя опит и призовават младежите да се възползват. 
На другия полюс са мненията на разочарованите от стажуването младежи. Има и такива, които не са получили очаквания опит и подкрепа, а единствено 6-месечен стаж и други, които са се почувствали експлоатирани на ниска цена. 

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини