Вдигат цената на стажа за пенсия с 10 лв. Преглед на печата

24 часа

Вдигат цената на стажа за пенсия с 10 лв

С 9,90 лв. вдига цената за купуване на недостигащ стаж за пенсия Националният осигурителен институт. Така през 2020 г. за всеки месец недостигащ стаж ще трябва да се плащат по 120,78 лв.

Причината за увеличението на цената на стажа е, че от началото на 2020 г. минималният осигурителен доход на самоосигуряващите се ще е 610 лв. Според Кодекса за социално осигуряване именно върху него се изчислява цената на недостигащия за пенсиониране стаж. Размерът на вноската за пенсия остава непроменен - 19,8% от минималния осигурителен доход на самоосигуряващите се.

Труд

Шофьорският изпит става риалити шоу

Шофьорският изпит да се превърне в нещо като риалити шоу чрез тотално видеоследене на кандидата и при решаването на листовки, и при кормуването. Мерките са против купуването и продаването на шофьорски книжки и целта им е да намали корупцията в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", бившата ДАИ. Предлагат се чрез промени в наредбата за провеждане на изпити за правоспособност за управление на МПС.

Камери и изолирани помещения - т. нар. бели стаи, бяха въведени още през 2017 г. за теоретичните изпити на кандидат шофьорите. Новото е, че при влизането в помещението, където се решават листовки, новобранецът ще минава през стационарна металдетекторна рамка. Преди това той ще оставя и заключва в шкафче телефона си и всякакви други електронни и метални предмети. За всеки случай ще проверяват и дрехите му с преносим уред.

Монитор

Пращат служителите на ДАНС на физзарядка

Държавните служители на Държавна агенция "Национална сигурност" ще трябва да осъществяват обща физическа подготовка чрез специално предвидени за тази цел занимания с физически упражнения или вид спорт.

Държавните служители, заемащи длъжност главен експерт или по - ниска също ще имат изпити, които ще се оценяват с "изпълнил" или "неизпълнил", в зависимост от резултатите им.

Сега

София ще има рекордни разходи за чистота без гаранции за прозрачност

Фирмите, които чистят и извозват боклука на София, ще получат още повече пари за извършването на дейността през 2020 г. без особена яснота как резултатът от работата им ще бъде контролиран. Столичната община възнамерява да похарчи умопомрачителните 217,17 млн. лв. през годината за почистване на кварталите и за поддръжката на обществените пространства, което е с 11, 2 млн. повече от миналата. Според приетата от Столичния общински съвет план-сметка 67 млн. лв. от тези пари ще отидат за събиране на уличните контейнери за боклук и транспонирането му, което е с 4 млн. лв. (6,35%) над досегашните разходи. Обяснението е, че с тези пари трябва да бъдат събрани 356 183 тона боклук или с над 15 000 т. повече от м.г.

Капитал дейли

Съдът: екоминистерството не може да крие анализа на съоръженията на Витоша

Точно преди две години темата за неработещите от години ски-съоръжения на Витоша събуди обществено недоволство, което стана причина тя да попадне и в дневния ред на заседанието на Министерския съвет.

Конкретният повод беше резонният въпрос, защо държавата не поддържа ски-влека "Заека", който е собственост на Министерството на младежта и спорта.

Две години по-късно "Заекът" продължава да не работи, а функциониращите съоръжения на Витоша намаляха с още едно след като тази година "Витоша ски" реши да спре окончателно Драгалевския лифт.

В продължение на повече от година "Капитал" се опитва да разбере какво се е случило след разпореждането на премиера Бойко Борисов лифтът "Заека" да заработи.

Дума

Румен Радев: Достъпът до вода и въздух се превръща във въпрос на оцеляване

"Както в новогодишната баница има късмет за всеки от семейството, така и в обществото ни трябва да има място и грижа за всички. За възрастните и самотните, за хилядите българи, които днес се борят с недоимъка и най-вече - за децата на България. Защото невидимите мостове на духа и добротата са по-трайни от съградените с човешка ръка. Именно те ще свържат и днес българите, обединени от любовта към родината и надеждата за по-добро бъдеще".Това каза в новогодишното си слово президентът Румен Радев.

Той не скри, че изпращаме тежка година с много предизвикателства, сред които конкретно спомена водната криза, с която се бори Перник и настоя да се търси отговорност от институциите за решаването на всички проблеми.

Стандарт

Пловдив и Варна спорят за първо бебе на новата година

За първото бебе на новата година битката е между Пловдив и Варна. Малкият Райчо е проплакал точно една минута след настъпването на новата 2020 г. в родилното отделение на пловдивската университетска болница "Свети Георги". Новата година донася на 20-годишната Анка най-хубавия подарък. Новороденият Райчо се появява на бял свят пет седмици по-рано от очакваното. "Първо детенце ми е, добре се роди, без никакви усложенния, аз просто искам да е изучен и да има средно образование", споделя майката Анка Ангелова. Бебето е кръстено на свекъра, а бабите казват, че ще помагат в грижите.

Земя

Нагло: 55 000 000 за нов самолет на властта

До 55 млн. лв. ще струва на бюджета покупката на нов самолет за изпълнение на полети със специално предназначение на "Авиоотряд 28" и изграждане на хангар за съхранение и техническо обслужване. Това гласува на последното си заседание за тази година правителството, съобщи пресцентърът на кабинета.

Властта напомни, че имаше няколко инцидента с правителствения "Фалкон", което било причина за новата луксозна придобивка на управляващите от ГЕРБ и ОП. И докато силните на деня ще се поглезят с нов специален самолет, напомняме, че премиерът и президентът на много по-богатата от нас Австрия ползват редовни полети на гражданските авиолинии и влакове, така постъпват управляващите в много други европейски държави.

А също така, че 55-те милиона лева за правителствения самолет са повече от тези 51 048 700 лева, дадени като подаяние от мизерните 40 лева над парите за старост на най-бедните пенсионери, преживяващи с под 363 лева месечно. Но отдавна е известна народната мъдрост, че сит на гладен не вярва и че от супер луксозния самолет премиерът Борисов и приближените му ще виждат по-добре стабилността и успехите, но удобно не виждат ширещата се бедност и корупция в управляваното от тях отечество.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини