Първомайски момичета се разходиха до Брюксел

Таня сребрева, Мария Сребреваи СоняСитнова пред кралския дворец в Брюксел

Таня Сребрева – учител по информатика и ИТ в СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ и двете й ученички Соня Ситнова и Мария Сребрева бяха на посещение в Брюксел и гостуваха на Европейската комисия.

Преди години учителката участвала в обучение за историята, целите, структурата на Европейския съвет. Задачата им била да предадат своите знания. С наученото в курса запознала учениците си, а дъщерята на Сребрева - Мария направила презентация „Пътешествие с Ева“. В нея се разказвало за Европейския съюз и държавите в него. Презентацията спечелила различни награди. Година след обучението се провел и конкурс -проверка за учителите как са приложили знанията от обучението. Сребрева показала и „Пътешествие с  Ева“. А презентацията й спечелила пътуването до столицата на Европейския съюз. 7 учители с 14 деца от Перник, Варна, Плевен, Вакарел, Благоевград, в рамките на два дена са били запознати с новите проекти за разменно обучение Коменски и Еразъм. Програмата им е била наситена – срещи и обиколка на Централите на Европейските комисия и парламент. Всеки от гостите е разполагал с устройство, подобно на аудиогайдовете по музеите, но много по-съвременно, снабдено с видео, с възможност да слушат указанията на 23 различни езика. Програмата на групата наградени учители и ученици е била наситена, но безупречната организация им дала възможност да се запознаят не само с институциите и някои от най- важните им програми, но и със забележителностите  на Брюксел. За огромно съжаление, единствената среща, която е отпаднала заради възникнали непредвидени обстоятелства, е била с комисар Кристалина Георгиева.

Както повечето туристи и нашите момичета са били разочаровани от невзрачните размери на най- популярната статуя в столицата на Белгия – „Пикаещото момченце“. Много по-впечатляващи за тях са се оказали Главният площад и кралският дворец, а в музея на какаото и шоколада е било и особено вкусно.

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини