Кметовете получават заплатите си незаконно

По инициатива на председателя на Общински съвет Красимира Александрова, кметът на общината Ангел Папазов се срещна с кметовете на населените места.  Събирането е било провокирано от това, че е  нарушена практиката от предишния мандат за месечни срещи, на които да се обсъждат и решават различни проблеми. Александрова каза, че освен всичко друго, по този начин тя ще се опита да контролира изпълнението на решенията, взимани от ОбС.

Много от кметовете използваха случая, за  да споделят проблемите на селото си – разбитите улици в Татарево, мостовете в Поройна и Крушево, водоснабдяването в Буково, почистването на речното корито в Караджалово и други.

 Янко Янков, кмет на село Дълбок извор, постави два въпроса от компетенцията на Общински съвет – единият от тях беше защо няма решение, с което да се определят възнагражденията на кметовете. Оказа се, че получаваните от тях  заплати до сега не са узаконени с решение на ОбС. Красимира Александрова пое ангажимента да провери как и защо е допусната тази грешка. Вторият въпрос засяга решението на ОбС от предишния мандат – селата да получават 30% от сделки с техни имоти. Според Янков има доста неизплатени суми и това ги лишава от възможността да посрещат нуждите си и да извършват спешни ремонтни дейности по населени места. Кметът на общината отговори, че срещу тези 30% всички кметства получават 24-часова помощ, винаги е била осигурявана техника и компетентно съдействие при бедствия и аварии, има осветление, охрана, извършени са ремонти, направено е каквото може по селата. Много общини от ранга на Първомай са във финансови затруднения – каза Папазов-  но винаги съм бил насреща и заедно сме решавали належащите проблеми.

Срещата завърши с три конкретни решения: Всеки кмет да определи ден от предстоящия месец, в който да се среща с кмет, заместник – кметове и експерти от Общинска администрация. Всяка докладна да получава писмен отговор. Месечните срещи да продължат и за тях да бъдат уведомявани и да  присъстват председателите на комисии към Общински съвет и заинтересовани съветници.

Янко Янков
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини