11 °C

За магията на Латинска Америка разказа Жоржета Пехливанова

Жоржета Пехливанова

Дипломатът от кариерата Жоржета Пехливанова се срещна с гости и граждани на Първомай, за да представи новата си книга „Магията Латинска Америка“. Придружаваше я синът й- Георги Славов Караславов, носещ трите имена на известния си дядо. За да подкрепят и уважат дипломата ни бяха дошли и представители на крайно лявата организация Съюз на комунистите в България.

Накратко за личността, дипломата и писателя Жоржета Пехливанова разказа Иван Караславов: родена в Самоков, завършила френски лицей и СУ“Св. Климент Охридски“, специализирала в парижката Сорбона, Женева , Мадрид, тя говори 6 чужди езика – испански, френски, португалски, италиански, руски и английски.

„Магията Латинска Америка“ е четвъртата творба на госпожа Пехливанова. В нея тя разказва свои преживявания свързани с дипломацията и духа на три държави – Венецуела, Колумбия и Еквадор, заедно с тяхната обща история, екзотика, политика, икономика, престъпност и култура. Авторката прави политически, социални и икономически анализи, представя своя поглед към съвременни политически фигури и присъствието им в световната политика.

Жоржета Пехливанова разказа за някои от най-интересните си срещи, описани в „Магията“ – с дипломати и политици от района. Направи впечатление с какъв респект тя говореше за Лула- предишния президент на Бразилия и Уго Чавес заради икономическите успехите в страните им и заради отстояването на националните им интереси в света на висшата дипломация. Описа ужасяващите условия, в които трябва да живеят десетките българи, заловени с наркотици и наказани да излежават присъди в латиноамериканските затвори. Отправи предупреждение, че няма милост за всеки дръзнал и заловен да пренася наркотици.

С вълнението на ученичка пред любим учител, Пенка Ушева направи пълна „дисекцията“ на книгата. Думите й трогнаха Жоржета Пехливанова: „Голяма книга писана от голямо сърце! Държавническо мислене, познаване на историята, природата, проблемите на народите от Латинска Америка. Лично отношение и съжаление, че Евросъюзът и САЩ обръщат малко внимание на Латинска Америка.“

В края на срещата авторката раздаде автографи и получи много цветя-от гражданите, от читалището, от кмета на общината и от общински съвет на БСП.

Книгата на Жоржета Пехливанова „Магията Латинска Америка“, както и останалите нейни произведения „По вълните на дипломацията“ и политическите анализи „Политическо ветрило“ и „Под лупата на дипломата“ са налични в библиотеката на ОНЧ“Св.св. Кирил и Методий“.

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е подходящ за творчески планове и подготовка за реализацията им. Не се претоварвайте физически, мислете позитивно и съзидателно. Хармоничните отношения ще ви помогнат да се организирате и справите по-леко с трудностите. Обективната ви оценка за нещата е предпоставка за правилни решения и адекватни действия.
24 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не изпадайте в крайности, търсейки недостатъците на някой, който е сгрешил пред вас. На всеки може да се случи, включително и на вас. Споделете проблемите си с близък човек, това е един от начините да си помогнете, или приемете случващото се като нещо естествено и гледайте с повече оптимизъм. Основания за това няма да ви липсват.
24 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Благодарение на впечатляващата си комбинативност и новаторски идеи днес ще имате големи успехи. Впечатлявате хора, от които до голяма степен зависи бъдещото ви професионално развитие. Не спирайте да се стремите към по-доброто.
24 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Всичко, с което се захванете днес ще ви се отдава без каквито и да било трудности. Използвайте късмета си в положителна насока. Преценете добре шансовете си относно въпрос, който отдавна ви касае и не се колебайте да го решите колкото е възможно по-рано. Дори да се наложи да се противопоставите на нечие мнение, бъдете сигурни че ще си струва.
24 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Забелязвате грешките на околните и ви се иска да ги поправите, но не можете да сте навсякъде. Помислете с какво да изненадате любимия човек. Може да се получи нещо приятно. Близките ви очакват от вас повече и съвсем основателно. Не е трудно и не ги разочаровайте. Направете усилия и всички ще останат доволни.
24 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Решенията ви днес ще са подчинени на желанието ви да сте свободни и независими. Не допускайте да ви въвличат в спорове и конфликти, за да не съжалявате по-късно. Бъдете търпеливи към любимите си хора. Дайте им време за да постигнат намеренията си, не ги притеснявайте излишно.
24 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Способностите ви днес ще намерят добро поле за изява. На работното място бъдете по-въздържани, не споделяйте мнение, ако не го търсят и работете само с проверена информация. В противен случаи са възможни недоразумения. Ще се радвате на внимание и топли сърдечни отношения с любимите си хора.
24 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Развитието на събитията днес ще ви наложат да вземете бързо решение. Без да се притеснявате излишно ще работите и ще приключите в следобедните часове на деня. Приятните неща, за които сте мечтали ще ви привлекат с нова сила и ще им се посветите. Ще се радвате на общи преживявания с приятелите си.
24 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Информация, която очаквате ще ви направи по-раздразнителни, събуждайки у вас съмнения и нездрави мисли. Не избързвайте с решенията си, проверката е начина да разберете истината. От друга страна е добре да помислите върху приоритетите си, пренареждането им ще даде старт на нещо градивно и полезно за бъдещето ви.
24 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Доброто ви поведение и желание да сте полезни не остава скрито и на свой ред ще се радвате на внимание. Не съществува риск да бъдете отблъснати, напротив. Заедно ще пристъпите към осъществяване на обща задача, която ще внесе настроение и подобри финансите ви. Придобивки и реализации за много от вас.
24 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Срещи с неподходящи хора биха ви разколебали в намеренията ви. Подбирайте обкръжението си и не позволявайте на всеки, който е с понижено настроение да ви влияе негативно. В любовта развитията ще ви носят повече удовлетворение и ще ви правят активни. Обичани сте и вие на свой ред покажете привързаността си.
24 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Мнението ви по въпроси, отнасящи се до други хора запазете за себе си. Колкото по-малко правите оценки, толкова по-бързо ще вървите напред. Нещо повече, това ви поведение ще се отрази благоприятно на отношенията с околните и ще се ползвате с уважението им. Някой, който ви обича ще ви изненада приятно.
24 окт 2020
Последни новини