20 °C

За магията на Латинска Америка разказа Жоржета Пехливанова

Жоржета Пехливанова

Дипломатът от кариерата Жоржета Пехливанова се срещна с гости и граждани на Първомай, за да представи новата си книга „Магията Латинска Америка“. Придружаваше я синът й- Георги Славов Караславов, носещ трите имена на известния си дядо. За да подкрепят и уважат дипломата ни бяха дошли и представители на крайно лявата организация Съюз на комунистите в България.

Накратко за личността, дипломата и писателя Жоржета Пехливанова разказа Иван Караславов: родена в Самоков, завършила френски лицей и СУ“Св. Климент Охридски“, специализирала в парижката Сорбона, Женева , Мадрид, тя говори 6 чужди езика – испански, френски, португалски, италиански, руски и английски.

„Магията Латинска Америка“ е четвъртата творба на госпожа Пехливанова. В нея тя разказва свои преживявания свързани с дипломацията и духа на три държави – Венецуела, Колумбия и Еквадор, заедно с тяхната обща история, екзотика, политика, икономика, престъпност и култура. Авторката прави политически, социални и икономически анализи, представя своя поглед към съвременни политически фигури и присъствието им в световната политика.

Жоржета Пехливанова разказа за някои от най-интересните си срещи, описани в „Магията“ – с дипломати и политици от района. Направи впечатление с какъв респект тя говореше за Лула- предишния президент на Бразилия и Уго Чавес заради икономическите успехите в страните им и заради отстояването на националните им интереси в света на висшата дипломация. Описа ужасяващите условия, в които трябва да живеят десетките българи, заловени с наркотици и наказани да излежават присъди в латиноамериканските затвори. Отправи предупреждение, че няма милост за всеки дръзнал и заловен да пренася наркотици.

С вълнението на ученичка пред любим учител, Пенка Ушева направи пълна „дисекцията“ на книгата. Думите й трогнаха Жоржета Пехливанова: „Голяма книга писана от голямо сърце! Държавническо мислене, познаване на историята, природата, проблемите на народите от Латинска Америка. Лично отношение и съжаление, че Евросъюзът и САЩ обръщат малко внимание на Латинска Америка.“

В края на срещата авторката раздаде автографи и получи много цветя-от гражданите, от читалището, от кмета на общината и от общински съвет на БСП.

Книгата на Жоржета Пехливанова „Магията Латинска Америка“, както и останалите нейни произведения „По вълните на дипломацията“ и политическите анализи „Политическо ветрило“ и „Под лупата на дипломата“ са налични в библиотеката на ОНЧ“Св.св. Кирил и Методий“.

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не мислете за нищо, което ви натоварва и избягвайте хора, които ви създават притеснения. Посветете деня си на приятни занимания, за да се разтоварите от стреса. Направите ли го, ще имате спокоен ден в компанията на обичани хора. Други от вас ще се подготвят за гости от далече или сами ще пътуват.
14 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще берете плодовете на усилията от последните дни. Може да възникнат непредвидени ситуации,но с вродената си интелигентност и находчивост ще се справите с лекота. Вземете инициативата в свои ръце, за да сте сигурни, че ще изкарате една чудесна вечер.
14 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте изпълнени с енергия и желание за действие. Захващате се последователно с какво ли не, но успявате да го свършите по-най добрия начин. Затова ви съветвам да използвате момента и да изберете нещо наистина важно за професионалното ви развитие. Ще срещнете съпричастност и доброта, което е добър знак.
14 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Имате конкретни планове за този ден и сте твърдо решени да ги свършите, особено ако вече сте били възпрепятствани да го сторите. Добре ще е ако работите съвместно с други хора, които могат да ви бъдат полезни с ценни идеи и съвети. На ваш близък му предстои пътуване, ще ви се наложи да отделите време и за него. Добри финансови постъпления.
14 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Чувствате се объркани и се лутате ту в една ту в друга посока. Внимавайте ласкателствата на приближен човек да не ви подведат към необмислени действия. Спокойно можете да избягате от светската суета сред семейството си, което ще ви утеши с непринудеността си.
14 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес заложете на умението си да общувате. Ще ви донесе възможности за изява на талантите и подготвеността ви. Наред с добрите новини обърнете внимание на здравето си, което може да ви създаде проблеми. Притеснения са възможни и по линия на по-възрастните родители или близки хора.
14 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Доверието, с което се ползвате сред колегите си ще благоприятства участието ви в общ проект. Старанието ви е забелязано и в крайна сметка ще се отрази положително на финансите ви. Ще получите предложения, които с времето ще задълбочите в нови позиции. Може би трябва да се ориентирате в тази посока.
14 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прибягвате до изпитани методи, за да постигнете целите си. Нека обаче това не става за сметка на някой, от чиято помощ скоро може да имате нужда. Опитайте се да бъдете в крак с времето, дори ако трябва да пренебрегнете ваши стари прийоми.
14 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако работата ви днес е свързана с контакти, бъдете сигурни, че ще успеете да свършите всичко точно така, както сте го планирали. Радвате се на подкрепата на близките си, които ще ви бъдат от полза със съвети по всяко време. Отношенията ви с любимия човек зависят в огромна степен от вас.
14 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Финансовите ви постъпления днес ще ви позволят да си отдъхнете. Разчитайте на приятелите си в евентуален труден за вас момент. Събират ви се доста предизвикателства, но са напълно във възможностите ви. При работа с валута бъдете внимателни. За някои от вас - пътуване в чужбина, или ще сте привлечени от някой, който се връща от там.
14 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте творчески настроени и съсредоточени в работата си. Сигурни сте в това, което правите и това проличава в добре свършената ви работа. Не се колебайте да използвате познанствата си относно разрешението на сериозен професионален въпрос.
14 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
14 май 2021
Последни новини