За магията на Латинска Америка разказа Жоржета Пехливанова

Жоржета Пехливанова

Дипломатът от кариерата Жоржета Пехливанова се срещна с гости и граждани на Първомай, за да представи новата си книга „Магията Латинска Америка“. Придружаваше я синът й- Георги Славов Караславов, носещ трите имена на известния си дядо. За да подкрепят и уважат дипломата ни бяха дошли и представители на крайно лявата организация Съюз на комунистите в България.

Накратко за личността, дипломата и писателя Жоржета Пехливанова разказа Иван Караславов: родена в Самоков, завършила френски лицей и СУ“Св. Климент Охридски“, специализирала в парижката Сорбона, Женева , Мадрид, тя говори 6 чужди езика – испански, френски, португалски, италиански, руски и английски.

„Магията Латинска Америка“ е четвъртата творба на госпожа Пехливанова. В нея тя разказва свои преживявания свързани с дипломацията и духа на три държави – Венецуела, Колумбия и Еквадор, заедно с тяхната обща история, екзотика, политика, икономика, престъпност и култура. Авторката прави политически, социални и икономически анализи, представя своя поглед към съвременни политически фигури и присъствието им в световната политика.

Жоржета Пехливанова разказа за някои от най-интересните си срещи, описани в „Магията“ – с дипломати и политици от района. Направи впечатление с какъв респект тя говореше за Лула- предишния президент на Бразилия и Уго Чавес заради икономическите успехите в страните им и заради отстояването на националните им интереси в света на висшата дипломация. Описа ужасяващите условия, в които трябва да живеят десетките българи, заловени с наркотици и наказани да излежават присъди в латиноамериканските затвори. Отправи предупреждение, че няма милост за всеки дръзнал и заловен да пренася наркотици.

С вълнението на ученичка пред любим учител, Пенка Ушева направи пълна „дисекцията“ на книгата. Думите й трогнаха Жоржета Пехливанова: „Голяма книга писана от голямо сърце! Държавническо мислене, познаване на историята, природата, проблемите на народите от Латинска Америка. Лично отношение и съжаление, че Евросъюзът и САЩ обръщат малко внимание на Латинска Америка.“

В края на срещата авторката раздаде автографи и получи много цветя-от гражданите, от читалището, от кмета на общината и от общински съвет на БСП.

Книгата на Жоржета Пехливанова „Магията Латинска Америка“, както и останалите нейни произведения „По вълните на дипломацията“ и политическите анализи „Политическо ветрило“ и „Под лупата на дипломата“ са налични в библиотеката на ОНЧ“Св.св. Кирил и Методий“.

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини