5 °C

За магията на Латинска Америка разказа Жоржета Пехливанова

Жоржета Пехливанова

Дипломатът от кариерата Жоржета Пехливанова се срещна с гости и граждани на Първомай, за да представи новата си книга „Магията Латинска Америка“. Придружаваше я синът й- Георги Славов Караславов, носещ трите имена на известния си дядо. За да подкрепят и уважат дипломата ни бяха дошли и представители на крайно лявата организация Съюз на комунистите в България.

Накратко за личността, дипломата и писателя Жоржета Пехливанова разказа Иван Караславов: родена в Самоков, завършила френски лицей и СУ“Св. Климент Охридски“, специализирала в парижката Сорбона, Женева , Мадрид, тя говори 6 чужди езика – испански, френски, португалски, италиански, руски и английски.

„Магията Латинска Америка“ е четвъртата творба на госпожа Пехливанова. В нея тя разказва свои преживявания свързани с дипломацията и духа на три държави – Венецуела, Колумбия и Еквадор, заедно с тяхната обща история, екзотика, политика, икономика, престъпност и култура. Авторката прави политически, социални и икономически анализи, представя своя поглед към съвременни политически фигури и присъствието им в световната политика.

Жоржета Пехливанова разказа за някои от най-интересните си срещи, описани в „Магията“ – с дипломати и политици от района. Направи впечатление с какъв респект тя говореше за Лула- предишния президент на Бразилия и Уго Чавес заради икономическите успехите в страните им и заради отстояването на националните им интереси в света на висшата дипломация. Описа ужасяващите условия, в които трябва да живеят десетките българи, заловени с наркотици и наказани да излежават присъди в латиноамериканските затвори. Отправи предупреждение, че няма милост за всеки дръзнал и заловен да пренася наркотици.

С вълнението на ученичка пред любим учител, Пенка Ушева направи пълна „дисекцията“ на книгата. Думите й трогнаха Жоржета Пехливанова: „Голяма книга писана от голямо сърце! Държавническо мислене, познаване на историята, природата, проблемите на народите от Латинска Америка. Лично отношение и съжаление, че Евросъюзът и САЩ обръщат малко внимание на Латинска Америка.“

В края на срещата авторката раздаде автографи и получи много цветя-от гражданите, от читалището, от кмета на общината и от общински съвет на БСП.

Книгата на Жоржета Пехливанова „Магията Латинска Америка“, както и останалите нейни произведения „По вълните на дипломацията“ и политическите анализи „Политическо ветрило“ и „Под лупата на дипломата“ са налични в библиотеката на ОНЧ“Св.св. Кирил и Методий“.

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Прилагайки знанията и опита си, успешно ще се включите в изпълнението на професионална или друга задача, с която ще подобрите финансите си. Други ще споделят времето си с приятели в общи занимания или развлечения. Преди да поемете ангажимент към други хора, помислете, защото може да се окаже по-трудно за изпълнение, отколкото предполагате.
26 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Каквито и предложения да получите днес, свързани ли са с нерви и напрежение, подминете ги смело. Погрижете се за вътреш-ната си хармония и спокойствие и си осигурете пълна почивка в семейството. Заниманията на открито - туризъм, плуване или игра с децата са все неща, от които се нуждаете, и които ще ви тони-зират. Вечерта очаквайте гости от далече.
26 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днешният ден е твърде специален за вас, тъй като ще видите плановете си за страхотно прекарване на нощта осъществени. Вие мислите освен за собственото си прекарване и за настроението на другите, но в това отношение едва ли ще има за какво да се притеснявате.
26 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще задълбочите връзката си с човек, с когото ви свързват не само бизнес-отношения, но и приятелски чувства. Това ви помага пълноценно да се развивате, спокойни и съсредоточени. Във възможностите ви е заедно да постигнете всичко, което намирате за полезно и необходимо. Размяна на гостувания с приятели или роднини.
26 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Използвайте пълноценно днешния ден. Ще придвижите напред делата си и ще подготвите условията за бъдещи бизнес-сделки. Периодът е силен и за личните ви изяви. Творците ще се радват на добра оценка от публиката и критиката. С изкуството си ще доставите наслада в душите на много хора.
26 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Няма да ви липсват емоции, които могат и да променят плановете ви за бъдещето. Анализирайте даденостите и ако сте убедени в правотата на мислите си, не се колебайте да действате. Бъдете по-решителни и ще успеете. Очертава се пътуване, което ще ви направи по-романтични и отпочинали.
26 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
26 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Напълно наясно сте с целите и възможностите си и това ви прави много по-устойчиви в сравнение в конкурентите ви. Не предприемате излишни рискове, като предпочитате да работите бавно и сигурно. Едва ли някой ще успее да ви изненада с нещо, вие просто изпреварвате чуждите идеи. В личен план запознанството с магнетична личност силно ще ви развълнува.
26 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Прекарвате този ден извън дома си в срещи с различни хора. Общуването е начин на живот за вас и вие едва ли сте в състояние да прекарате много време сами. В личен план се радвате на подчертания интерес на забележителна личност към вас. Добре ще е ако се възползвате от добрите шансове, които имате. Приятел ще ви помоли за услуга, не му отказвайте.
26 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Чувствате се добре и с интерес ще приемете предизвикателствата на деня. Заемете се с личните си дела и денят ви ще бъде ползотворен. Не се притеснявайте да бъдете искрени с ваши близки. Имате за разрешаване домашни проблеми. Децата ще ви поискат съвет и помощ. Изслушайте ги внимателно. Можете да бъдете наистина близки с тях.
26 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Няма да ви е скучно, ще има върху какво да мислите и какво да правите. Много от вас ще се отдадат на професионалните си ангажименти, но и домът ще им наложи изискванията си. Ще ви вълнува интимната страна на живота ви и ще проявите силен интерес към някой, който ви се харесва.
26 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С желание и интерес ще се посветите на работата си, очаквайки добри развития. И не грешите, предстоят развръзки, които ще ги ускорят. Избягвайте да спорите и проявете търпимост към мнения, несъвпадащи с вашите. В следобедните часове ще общувате с хора, чиито желания съвпадат с вашите.
26 фев 2021
Последни новини