Татяна Георгиева взе наградата за проза на конкурса „Димка Янчева“

Татяна Георгиева е носителят на голямата награда за проза на 12-тото издание на конкурса „Димка Янчева“. Тя е ученичка в 10 клас на ПГСС, а творбата й е посветена на „Малките удоволствия в живота“. Едва на 17, Татяна вече е научила, осмислила и разказала отношението си към тях:

„Несериозно е да се отрича, че освен поводи за радост в живота ни, има множество причини за страдание, огорчение и притеснение. За съжаление, ние, българите сме свикнали да чакаме нещата да се случват от самосебе си. Някой да дойде отнякъде и да ни „оправи” живота, да ни направи по-щастливи и по-богати. Това няма как да стане, ако не осъзнаем същината на проблема, който ни спъва. Хората виждат света около себе си. Виждат обаче обвивката, повърхността. Дълбоко под нея се крие това малко вълшебство, наречено удоволствие.“

За втора поредна година в раздел поезия, голямата награда получава Димитър Петров от град Роман.

21 творби от цяла България участваха в тазгодишния конкурс. Журито беше в традиционния с състав – учредителят на конкурса Стефан Янчев,пенсионираният учител по български език и литература Самуил Панайотов и журналистът и творец Красимира Славова.

Както и през миналите години, церемонията по награждаване започна със стихотворението „Заедно завинаги“, написано от Стефан Янчев в памет на неговата майка – Димка.

Победителите получиха грамоти и паричната сума от 89 лв, толкова години от рождението на Димка Янчева се навършват през 2012г.

Поощрителни награди за поезия получиха Мария Вуцова – 6 клас от гр. Стара Загора, Живко Желев – 3 клас от с. Градина и Светла Георгиева Иванова – 6 клас от с. Бяла река. За проза - Атанаска Петрова Тенева – 7 клас от гр. Първомай ОУ „Св. св. Кирил и Методий” и на Марио Иванов – 5 клас с. Емилия Кръстева Тосева - 3 клас от град Пловдив получи поощрение и за проза, и за поезия.

На церемонията, част от участниците в конкурса прочетоха откъси от своите творби.

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини