Шведска маса спечели „Панаира на храната“. Англичаните – най-изискани

Италия е комплексния победител

Масата на отбора, представящ Швеция спечели състезанието „Международен панаир на храната“, проведено в СОУ“ Проф. д-р Асен Златаров“. Ученици от 11 и 12 клас на школото се надпреварваха да покажат кой какво е научил за избраната от тях европейска държава. Датата за заключителния етап не беше избрана случайно – 9 май – Денят на обединена Европа. Задачите пред тимовете бяха няколко – да разкажат накратко за страната, да изработят рекламна брошура за нея, да покажат национални символи, да поднесат изненада и най- вкусната задача – да приготвят и да представят характерни ястия. Младежите и девойките запознаваха жури и гости със свършената от тях работа на английски и български език. „Италианските“ момичета бяха поставили цвете в косите си, „гъркинята“ беше с характерна за елините бяла роба. Младеж от шведския отбор се беше облякъл с кожи върху летните си панталони, но размахваше брадвичка като истински викинг. С лалета, изработени от хартия, и сос с „тайна съставка“ изненадаха журито „холандките“, Германският тим представи любовен диалог на немски, чаши за чай подариха англичаните, а французите – знамената на Франция, Европа и България. Сам със всички задачи се беше справил Димитър…. – той беше подредил цветовете на белгийското знаме от домати, лимони и маслини. Невероятно вкусен гъши дроб и типичен сладкиш бяха подготвили „французойките“. А „шотландците“ бяха заобиколили забраната за алкохол и предложиха коктейл, на който една от многото съставки беше шотландско уиски. „Испанците“ предложиха типичните – лятна супа Гаспачо и паеля с пиле. С част от задачите не се бяха справили двамата от португалския отбор, но компенсираха всичко това с много чувство за хумор и артистичност и не случайно председателят на журито ги нарече Ангел и Мойсей- по примера на известната от телевизионен формат двойка. Безспорно най-впечатляваща беше английската маса – с красиви прибори и съдове, изискано изработено меню, там се усещаше кралски полъх.

„Панаир на храната“ е проект, реализиран по идея на Джейк Баркмайер от Веселина Танева. Освновен спонсор на състезанието стана кметът на общината Ангел Папазов. Гост и председател на журито беше Валя Завялова – представител на „Корпус на мира“, отдел – Образование. „Видях, че тук си имате всичко – можете да произвеждате сирене по белгийска рецепта, имате домати за всички европейски кухни, изнасяте гъши дроб за Франция и шиете знамена. Но най- много ме радва, че видях, че сте истински европейци“ – каза госпожа Завялова на участниците в състезанието. А след това сподели, че идва за втори път в Първомай и е впечатлена, че в СОУ „Проф. д-р. Асен Златаров“ има толкова мотивиран колектив. Джейк дава идеи, а те ги поемат и развиват. Другите членове на журито бяха Ангел Папазов, директорът на училището Елена Иванова, и директорът на Дирекция Образование“ – Катя Николова.

Победителите от отбора на Швеция – Аделина, Веско, Атанас и Христо бяха наградени с пътни чанти. Човекът - отбор Димитър Иванов, представящ Белгия, се класира втори и получи тостер, а момичетата от Английския тим, заели третото място – раници. „Гърците“ бяха поощрени с флашки, а всички участници вече имат сертификат, удостоверяващ, че успешно са се включили в този проект.

„Панаир на храната“ е петият етап от проект, поставящ си за задача учениците да се запознаят с Европейските държави. Комплексен победител е отборът на Италия. Полина, Таня, Рая и Теодора са се справили отлично и в другите етапи– мултимедийно представяне на Италия- история, география и политическо устройство, изработването на символ, знаме и брошура на страната. Везните са натежали в тяхна полза защото всичко, което са представяли е било ръчно изработено. А сега за награда ще получат и ръчни часовници.

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини