9 май е ден за преклонение и руски песни

В кратко слово за 9 май,  председателят на ОНЧ „Св. св. Кирил и Методий“ Иван Караславов, припомни на събралите се в салона на читалището първомайци събитията, с които тази дата е влязла в световната история. Победата над фашизма и призивът да си подадат след примирието ръка доскоро воюващите държави, е примерът, който следваме и днес в името на мира и успеха.

По традиция, в Първомай този ден беше отбелязан с поднасяне на цветя пред паметника на загиналите във Втората световна война и със самостоятелен концерт на състава за руски песни“Ивушка“.

Водещата Соня Коджабашева припомни на присъстващите в залата на читалището, че “Ивушка“ е ансамбъл, харесван и обичан от публиката в цялата страна. Носител е на множество награди и лауреатски звания от национални фестивали и прегледи на руската песен и изкуство. Името му идва от умалителното на думата върба на руски – ива. А началото на концерта беше поставено със стихове на руски език, написани от дъщерята на Ваня Петкова, Оля Ал-Ахмед.

”А то не вечер”, „Над рекой”, „Калинка”, „Душа” звучаха в изпълнение на солистите на състава Кристияна и Ана Сиракови и 10 годишната Лиляна Делян Караславова. Впечатляващо прозвучаваха и инструменталните оркестрови изпълнения на „Метелица”, „Романс” и валсът „На Манджурските височини”.

На финала красивите руски военни песни развълнуваха публиката. „Белоруската гара“ остана запазена марка на „Ивушка” и отново изправи присъстващите на крака.

Благодарственото слово на 93 – годишния ветеран Владимир Желязков стана логичен завършек на изпълнената с много музика и емоции празнична вечер.

parvomai.net 

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини