Райна Княгиня донесе победа на ученици

Учениците от 5a клас на СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ са победителите в общинския кръг на състезанието „Народните будители и АЗ“.

Те показаха повече знания за своя патрон Райна Княгиня, отколкото класиралите се на второ място деърски шестокласници за Христо Ботев. На трето място останаха искренските ученици с патрон Васил Левски.

Състезанието е част от мащабен проект по идея на Кирчо Атанасов – бивш заместник - министър на образованието и е подкрепен от Ротари клуб – Пловдив. Всеки клас, който се включва, избира свой патрон от българските будители , в класната си стая създава кът посветен на него и делото му, разучава биографията му. След като се е подготвил, класът се изправя срещу свои конкуренти от други класове. Учениците се запознават с живота на патрона на други класове и подготвят въпроси за него, с които да проверяват знанията на съперниците си.

Всеки ученик в класа трябва да научи всичко както за своя патрон, така и за патрона на тези, срещу които се изравя.

На общинския кръг от състезанието присъстваше и ръководителят на проекта – Кирчо Атанасов. „Идеята дойде защото ние възстановихме честването на Деня на будителите, но се оказа, че децата не ги познават. За това миналата година инициирахме това състезание най-напред в пловдивските училища, а сега и в областта. Радвам се на интереса към „Народните будители и Аз“, така децата научават много факти за тях. За да се крепи здраво българският народ са му нужни здрави корени, а те са в нашата история.“

В първото по рода си общинско състезание имаше и пропуски, които организатори и участници се надяват за в бъдеще да бъдат поправени. Въпросите, задавани към конкурентите не винаги бяха коректно формулирани и понякога объркваха учениците. Например „Какво семейство е имала Райна Княгиня?“. Добро, лошо, голямо, малко? Оказа се, че се пита за съпруга и децата на Райна Попйорданова. От друга страна дебърските ученици бяха поставени пред изпитанието да знаят кога и къде са публикувани по- малко известни стихове на Ботев. Кирчо Атанасов обясни, че въпросите е добре да бъдат преглеждани предварително от комисията и учениците да имат възможност малко преди състезанието да се запознаят с тях. Въпреки всичко, никой не подложи на съмнение отличната подготовка на златаревци и те заслужено спечелиха правото да се явят на областното състезание в Пловдив. Но за най- голямата изненада и награда те научиха от Катя Николова – директор на Дирекция „Образование“ – кметът на общината Ангел Папазов изпраща победителите и класната им Ваня Георгиева на еднодневна екскурзия до Долината на тракийските царе. Всички отбори получиха плакети, грамоти и по една голяма торта.

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини