Опозицията се наложи - не избраха финансов контрольор

Двамата съпрузи на кандидатките за финансов контрольор- Димитров и Богданов са рамо до рамо

С математическа прецизност и шахматен ход , опозицията в Общински съвет – Първомай постигна това което искаше – в болницата няма назначен контрольор.

В една от сесиите с най- много точки в дневния ред – 21, единствено въпросът за избор на финансов контрольор на МБАЛ – Първомай, предизвика сериозен дебат. Съветниците от групата „Промяна с Митко Хубинов“ поставиха въпроса за това дали изобщо е необходимо да има такава длъжност. В остро изказване Илия Ганчев посочи редица общински болници, които се справят и без такъв човек. Той нарече това назначение „Политическа сделка, при която общински съветници устройват съпругите си“, имайки предвид, че до сега длъжността се е изпълнявала от Мариана Димитрова – съпруга на общинския съветник Иван Димитров. Засегнат, Димитров помоли управителя на болницата да каже има ли нужда от контрольор. Д-р Маджаров обясни, че през мандата си се е доверявал на Марияна Димитрова, тя му е помагала при управлението на средствата и установяването на финансови нарушения, без да се меси при взимането на управленски решения.

Думата взе и д-р Добрин Кръстев и зададе реторичния въпрос: Необходим ли е контрольор – според договора- работа никаква, отговорност – нулева, а заплащане отлично? Тази заплата – каза докторът- е обида за хората с бели престилки, защото те могат само да сънуват 1500лв месечно. И защо няма критерии по които да избираме? Защо не е посочено име, което да бъде предварително обсъдено?

Ресми Саид, който е в една политическа група с Кръстев обясни, че всеки управител има нужда от контрольор, за да няма корупция. Задлъжнялостта на много болниците, според него, е поради липсата на такъв човек.

Митко Хубинов предложи, ако в МБАЛ има излишни пари, то те да се раздадат на лекари за специализации. Това леко пообърка общинарите, тъй като такова решение не се взима от ОбС, а от управлението на болницата.

Стигна се до предложението на Илия Ганчев – да не се назначава финансов контрольор. То беше отхвърлено с 8 на 13 гласа. И точно когато всичко изглеждаше решено и управляващите бяха готови да подкрепят Мариана Димитрова, Георги Иванов предложи съпругата на Георги Богданов –Бонка Начева да заеме поста. По този начин беше елиминиран още един глас от съветниците на кмета. Двамата съпрузи като свързани с предложените лица, трябваше да се въздържат. Този ход обърка хората в групата на ГЕРБ. Желязко Пашев и Красимир Грозев подкрепиха новото предложение. Гласовете се разделиха- 9 за Димитрова, 10 за Начева и нито една от двете не получи необходимите 11 гласа. Избор не беше направен и МБАЛ – Първомай остана без финансов контрольор.

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини