Със заря-проверка в Първомай се поклониха пред подвига на Ботев

    Гражданите на Първомай бяха част от тържествена заря-проверка в чест на Ботев и загиналите за свободата на България.

    През деня венци бяха поднесени пред барелефа на Ботев в едноименното училище в Първомай, пред паметниците на героите от войните в населените места в общината. Кметът Николай Митков, заедно с служещите в специалните части поднесе венец пред паметниците на антифашистите в градския парк и и на паметника на Ангел войвода.

    Формирование от 120 военни, водено от духов оркестър, влезе тържествено на площада пред читалището.  

    Генерал-майор Явор Матеев - командир на съвместното командване на специалните операции в Пловдив поздрави отрядите.

    Слово за празника поднесе кметът Николай Митков: „ Присъствието ни тук днес е израз на признателност към всички онези знайни и незнайни герои дали живота си за свободата на родното място и на нашата България. Нека помним не само героизма им, но и да бъдем достойни за тяхната саможертва за свободата на отечеството. Дългът повелява да пазим свободата и да предаваме Ботевите завети на бъдните поколения за пример и упования в моменти на изпитания.“

    Тържествено бяха прочетени имената на десетки геройски загинали за свободата на България. След проведената проверка войниците броиха до 7 – толкова, колкото са големите победи на българската армия. Множеството притихна при изпълнението на химна на България и в едноминутно мълчание за отдаване на почит към загиналите. След това в небето избухна заря.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Последни новини