Димитър Калоферов закръгли 60

Димитър Калоферов със съпругата си Тоска

Един от най- гласовитите певци и емблема на тракийската музика в Първомай – Димитър Калоферов - днес навършва 60 години.

Няма фолклорно събитие в Първомай, което да е без негово участие. Познават го всички- усмихнат, със силен и завладяващ глас, с неуморно чувство за хумор и винаги готов да поведе празника.

Ето какво искат да знаем за него едни от най- близките му хора:

Петя Калоферова: Това е най- добрият баща. Не само винаги ме е подкрепял. Той ме е окрилявал и ми е помагал да постигна мечтите си.

Петър Тенев: Митко се присъедини към оркестър „Дионис“ преди около 15 години. Това беше време на много изяви- конкурси, концерти, фестивали и семейни празници. Той има изключителен талант, орнаментика, която е характерна за тракийската песен. Повечето певци я постигат с изучаване на техника, а при него всичко е самороден талант. За това беше изключително удоволствие когато през 1998 година в Карнобат, една от на- добрите фолклорни певици – Стайка Гьокова – го нарече „колега“. Тогава той получи и голямата награда на конкурса. Митко има много успехи, но този е най- големия. Той прави и прекрасен дует със съпругата му Тоска. Да му е честит юбилея.

Кичка Петкова: Димитър Калоферов е първият мъж, който се включи в Певческия фолклорен ансамбъл Първомай и благодарение на него създадохме и мъжка партия. Много топъл, хубав и с богата орнаментика глас. Винаги прави впечатление. Много е добър на бавните песни, бързите всеки може да ги пее. Радетел е на читалищнатата дейност, винаги и за всичко се е отзовавал. Да е жив и здрав и още дълго да ни радва.

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини