16 °C

Керанов: Мразя да ме баламосват

Стоян Керанов – бивш общински съветник и човек с гражданска позиция се обърна към нас с молба да проверим кой и как определя такса „Битови отпадъци“.

„Получих известие за дължимите през 2012 година данък сгради и такса битови отпадъци. Не изпитах онази припряност лъхаща от материала как пенсионери тичат да си платят задълженията (става дума за материала „Пенсионерите първи си плащат данъците“ от 20.03.2012г – бел. авт.) защото зная, че 40% от дължимите средства предварително са откраднати от Общинска администрация. Да откраднати защото няма да бъдат употребени за строго целевото си предназначение. Как става тази кражба?

   За 2011 година Общинска администрация предложи и Общинския съвет прие план- сметка за дейността по чистотата в размер на 1 милион лева.Предполага се че съгласно Закона за местните данъци и такси сумата е изчислена за покриване на необходимите материално- технически и административни разходи през 2011 година. В края на 2011 година се оказа, че от събраните средства в размер на 1 милион лева не са разходвани 400 хиляди лева.Поради това, че тези средства са строго целеви и не могат да се разходват за други плащания би трябвало когато на 28.12.2011 година е приемана план- сметката за необходимите разходи по чистотата през 2012 необходимата сума да бъде намалена с остатъка от 400 хиляди лева. Понеже гласуваната сума за 2012 година отново е в размер 1 милион лева би трябвало от гражданите да се съберат 600 хиляди лева . Да но това не стана а на заседанието от 17.02.2012 година Общинският съвет разпредели тези 400 хиляди лева към сумата от 1 милион и през тази година Общинска администрация ще разполага с над два пъти по- голяма сума от разходваната която ще събере от нас данъкоплатците. Поинтересувах се как става тази работа и получих отговор от единия от зам. кметовете:“Вие какво искате да намалим сумата с 400 хиляди лева и да не можем да съберем нужните средства? А и тези пари отдавна са похарчени“; т.е разпределят се поне на книга за 2012 година за да се покажат, че ги има. По информация която получих от собствен източник 100 хиляди лева от тези пари са похарчени за заплати и бонуси на плеядата щатни и нещатни чиновници от общината а останалите са похарчени за издръжка на администрацията. И най учудващото е това, представителите на бизнеса които са най- засегнати от тази врътка не гъкнаха против нея в Общинския съвет въпреки, че са преобладаващо мнозинство. Само отделни гласове от опозиционните партии се надигнаха против този незаконен акт но останаха глас в пустиня под усмивките на управляващото мнозинство.

  Това не е единственият акт в ущърб на данъкоплатците приет от Общински съвет. Така стои въпроса и с таксите които населението плаща за административните услуги  извършвани от администрацията,платените 100 хиляди лева глоби неустойки и наказателни лихви платени от нашите данъци през 2011 година поради некадърност на определени чиновници и още редица действия които ще отворят доста работа на контрольорите от Сметната палата.

  Убедих се,че от неразбиране или от политическо пристрастие придружено от защита на собствени интереси, почти никой от управляващото мнозинство не реагира против тези нарушения.

   Крайно време е да създадем в града ни гражданска инициатива която да реагира на тези беззакония. В града ни има прекрасни специалисти които не са политически ангажирани и могат да анализират и предлагат алтернативни решения на актове от този род. Струва ми се, че дори закъсняхме.“

 

Потърсихме другата гледна точка. В правото си на отговор от ОбА получихме писмо, в което подробно са обяснени причините, поради които не е намалена план-сметката за 2012 година и такса „Битов отпадък“. От него става ясно, че:

План-сметка за дейностите по сметосъбиране, сметоизвозване, обезвреждане на битови отпадъци се прави на база 80% събираемост на таксата. За 2011 е била почти 87%.

Приетата на 22.12.2012г план-сметка е на база приходите до 14.11. 2011г. Към този момент те са били 782651лв, а в последствие са нараснали с  218670лв;

Заради изменение на Закона за местни данъци и такси юридическите лица са имали такси „Битови отпадъци“ по-високи от предходните години, но сега им се дава възможност тези такси да бъдат разглеждани в съда.

Увеличени са също и отчисленията, които община Първомай трябва да прави за депонирания отпадък и е отчетена тенденцията за покачване цената на горивата.

Писмото завършва с: „.. Може да се каже, че при отчитане на дейностите по сметосъбиране към 30.10.2012 година и реализиране на допълнителни средства над предвидените, при определяне на промила през 2013 година може да се пристъпи към намаляването му в някои населени места.“

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 31.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Нуждаете се от глътка въздух и спокойствие, за това не се колебайте да оставите работата и да си починете днес. Близостта на природата ще ви зареди с енергия, както и да се забавлявате според нуждите си. Предстои да вземете решение по въпроси, касаещи и други хора. Финансовото ви състояние ще се подобри.
31 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
През днешния ден неколкократно ще благодарите на късмета си. Наистина пред вас се откриват прекрасни шансове, които ще бъдат умело използвани от комбинативната ви мисъл. Отделете част от времето си за вашите близки, те имат нужда от вас.
31 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Пренебрегвате нещо планирано днес, за да успеете да изпълните друг свой ангажименти и това ще внесе объркване в предварителните ви планове. Въпреки това ще съумеете да се ориентирате навреме кое е най-добре за вас и как трябва да го свършите. Добре ще е ако не пренебрегвайте съветите на околните, защото и другата гледна точка може да се окаже ценна за вас.
31 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Променете виждането си по въпросите, които ви тревожат и ще откриете решение на проблемите. Не всичко е такова, каквото изглежда на пръв поглед. С радост ще приемете подкрепата на някого, тя е важна и по други причини. Присъствието му ще ви окуражи и вдъхнови до степен да отключите скрити у себе си качества.
31 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Времето няма да ви стигне за всичко, което предвиждате да свършите днес. Живейте спокойно, скоро ще получите това, за което се борите. Дайте си отговор на въпроса, защо постигате едно, а друго не, при положение, че сте еднакво отговорни. Може би още не е дошъл момента, не мислите ли?
31 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Пътуванията са добра възможност да изчистите мислите и се заредите с нови впечатления. За удоволствие или работа, но във всички случаи с желание. Не сте застрашени от разочарования, за това добре обмислете детайлите и не избързвайте в решенията си. Оставете се усещанията да ви отведат на подходящото за случая място.
31 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
В чудесна форма сте. Няма причини да се отказвате от кратко пътуване или някаква друга промяна. Афинитетът ви към авантюри на работното място днес ще ви въвлече в забавна ситуация. Не подценявайте човека срещу вас. Не можете да сте сигурни какво се крие зад красивата външност.
31 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес като че ли ще обръщате внимание единствено на грешките и на недостатъците на околните. Помислете, че и собствения ви характер не е лек и се опитайте да улесните близките си. Необходима ви е почивка, натрупало ви се е прекалено много раздразнение.
31 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
За повечето от вас стоенето в къщи днес би било чиста загуба на време. Навън ви очакват интересни събития и разнообразие, за което отдавна копнеете. Не пренебрегвайте случайността, която ви е приготвила вълнуващи преживявания. Прекарвате ценни мигове със своя сърдечен партньор. Радвате се на споделени чувства.
31 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мнозина от вас ще се занимават с интересна дейност. Въпросите, които не са ви ясни оставете за идващите дни. Посветете времето си на дома и близките ви. Направете деня им спокоен и весел. Спазете традицията и се докоснете до християнските символи на вярата.
31 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Денят едва ли ще се различава с нещо особено, освен ако вие не се постараете да го направите интересен. Направете промени в дома си, които ще освежат обстановката така, както и настроението ви. Вечерта поканете приятели на вечеря, сготвена от вас.
31 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Душата ви жадува за разнообразие и днес може би ще го откриете извън сферата на професионалните си ангажименти. Не прибързвайте с критичните си преценки за непознати. Ще ви потърсят за компетентен съвет и резултатът му може да повлияе положително на банковата ви сметка. Очакват ви вълнуващи предложения от хора, за чието съществуване вие отдавна сте забравили.
31 окт 2020
Последни новини