26 °C

Керанов: Мразя да ме баламосват

Стоян Керанов – бивш общински съветник и човек с гражданска позиция се обърна към нас с молба да проверим кой и как определя такса „Битови отпадъци“.

„Получих известие за дължимите през 2012 година данък сгради и такса битови отпадъци. Не изпитах онази припряност лъхаща от материала как пенсионери тичат да си платят задълженията (става дума за материала „Пенсионерите първи си плащат данъците“ от 20.03.2012г – бел. авт.) защото зная, че 40% от дължимите средства предварително са откраднати от Общинска администрация. Да откраднати защото няма да бъдат употребени за строго целевото си предназначение. Как става тази кражба?

   За 2011 година Общинска администрация предложи и Общинския съвет прие план- сметка за дейността по чистотата в размер на 1 милион лева.Предполага се че съгласно Закона за местните данъци и такси сумата е изчислена за покриване на необходимите материално- технически и административни разходи през 2011 година. В края на 2011 година се оказа, че от събраните средства в размер на 1 милион лева не са разходвани 400 хиляди лева.Поради това, че тези средства са строго целеви и не могат да се разходват за други плащания би трябвало когато на 28.12.2011 година е приемана план- сметката за необходимите разходи по чистотата през 2012 необходимата сума да бъде намалена с остатъка от 400 хиляди лева. Понеже гласуваната сума за 2012 година отново е в размер 1 милион лева би трябвало от гражданите да се съберат 600 хиляди лева . Да но това не стана а на заседанието от 17.02.2012 година Общинският съвет разпредели тези 400 хиляди лева към сумата от 1 милион и през тази година Общинска администрация ще разполага с над два пъти по- голяма сума от разходваната която ще събере от нас данъкоплатците. Поинтересувах се как става тази работа и получих отговор от единия от зам. кметовете:“Вие какво искате да намалим сумата с 400 хиляди лева и да не можем да съберем нужните средства? А и тези пари отдавна са похарчени“; т.е разпределят се поне на книга за 2012 година за да се покажат, че ги има. По информация която получих от собствен източник 100 хиляди лева от тези пари са похарчени за заплати и бонуси на плеядата щатни и нещатни чиновници от общината а останалите са похарчени за издръжка на администрацията. И най учудващото е това, представителите на бизнеса които са най- засегнати от тази врътка не гъкнаха против нея в Общинския съвет въпреки, че са преобладаващо мнозинство. Само отделни гласове от опозиционните партии се надигнаха против този незаконен акт но останаха глас в пустиня под усмивките на управляващото мнозинство.

  Това не е единственият акт в ущърб на данъкоплатците приет от Общински съвет. Така стои въпроса и с таксите които населението плаща за административните услуги  извършвани от администрацията,платените 100 хиляди лева глоби неустойки и наказателни лихви платени от нашите данъци през 2011 година поради некадърност на определени чиновници и още редица действия които ще отворят доста работа на контрольорите от Сметната палата.

  Убедих се,че от неразбиране или от политическо пристрастие придружено от защита на собствени интереси, почти никой от управляващото мнозинство не реагира против тези нарушения.

   Крайно време е да създадем в града ни гражданска инициатива която да реагира на тези беззакония. В града ни има прекрасни специалисти които не са политически ангажирани и могат да анализират и предлагат алтернативни решения на актове от този род. Струва ми се, че дори закъсняхме.“

 

Потърсихме другата гледна точка. В правото си на отговор от ОбА получихме писмо, в което подробно са обяснени причините, поради които не е намалена план-сметката за 2012 година и такса „Битов отпадък“. От него става ясно, че:

План-сметка за дейностите по сметосъбиране, сметоизвозване, обезвреждане на битови отпадъци се прави на база 80% събираемост на таксата. За 2011 е била почти 87%.

Приетата на 22.12.2012г план-сметка е на база приходите до 14.11. 2011г. Към този момент те са били 782651лв, а в последствие са нараснали с  218670лв;

Заради изменение на Закона за местни данъци и такси юридическите лица са имали такси „Битови отпадъци“ по-високи от предходните години, но сега им се дава възможност тези такси да бъдат разглеждани в съда.

Увеличени са също и отчисленията, които община Първомай трябва да прави за депонирания отпадък и е отчетена тенденцията за покачване цената на горивата.

Писмото завършва с: „.. Може да се каже, че при отчитане на дейностите по сметосъбиране към 30.10.2012 година и реализиране на допълнителни средства над предвидените, при определяне на промила през 2013 година може да се пристъпи към намаляването му в някои населени места.“

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Проявете повече гъвкавост и разбиране в отношенията с партньора ви и ще ви бъде по-лесно да осъществите намеренията си. Правете по-често компромиси, за да запазите атмосферата приятна за всички. На работното място делата ви ще се развиват според очакванията и изненади не се предвиждат. Предстои ви пътуване, погрижете се за подробностите.
14 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
По финансови или по други причини може да се осуети желано пътуване, но то няма да промени отношението ви към околните. В замяна на това късметът ви ще проработи в друга посока и ще получите придобивки, които ще повишат духа ви. Добрите ви идеи се нуждаят от подходящ екип, с който да ги реализирате.
14 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Потърсете причините за безпорядъка наоколо и в самите себе си. Поведението ви не винаги съответства на високите ви изисквания, не мислите ли. Подобрете организацията си на работа и потърсете нови форми за изява на уменията си, промяна ще се отрази благотворно върху финансите ви.
14 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще бъдете в стихията си. Чувствате се свежи и изпълнени с енергия за работа. Това ще подейства заразително и на околните, те ще черпят от вашето слънчево настроение. В края на деня помислете как да зарадвате семейството си.
14 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Направете необходимото странични занимания да не ви отдалечават от работата ви и да ви отнемат от времето. Ще останете удовлетворени от своя постъпка, която ще бъде в интерес и на ваши колеги. Очаквате прекалено много от определено събитие, но е възможно да останете разочаровани.
14 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Наясно сте със собствените си възможности и нищо не може да ви изненада. Увереността ви помага да се справите по-леко с възникващите затруднения и да постигате намеренията си. Радостни вести ще повишат настроението ви, ще ви потопят в атмосфера на сбъднати мечти и желания.
14 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Делова среща ще ви помогне да стигнете бързо до решения, свързани с бизнеса ви. Ще получите подкрепа и ще дадете ход на смелите си идеи. Няма да съжалявате, но трябва да покажете активност и умение да поемате рискове. Перспективите са добри, действайте. Вечерта се съберете с приятели и разпускайте.
14 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможни са технически пречки или зле организирани действия да възпрепятстват работата ви днес. Но ще се справите с трудностите и ще продължите, подготвени сте за всякакви ситуации. Вълнения, породени от нечие специално отношение към вас ще ви направят по-добри и ще повишат активността ви.
14 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
14 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Приятел ще ви предложи помощта си. Приемете я, за ваше добро е. Не бъдете високомерни и в случай на нужда потърсете компетентна оценка. Ще бъдете обзети от силни чувства към човек, който нехае за тях. А в същото време не забелязвате интереса на друг, истински влюбен във вас човек.
14 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Желанията ви днес ще се сбъдват. Паричните ви нужди ще бъдат задоволени, а романтични вълнения ще ви накарат да полетите. Въпроси, имащи отношение към бъдещето ви, ще ви се прояснят, и уверени в него, ще направите деня си красив. Позитивизма ви ще обгърне и други, трасирайки пътя на доброто.
14 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Готовността ви да се включите в обща задача ще ви изправи пред трудности, които ще се отразят по различен начин на ентусиазма ви. Добре помислете, най-вече за себе си и чак след това вземете решение. Оставащите дни до началото на очаквано събитие използвайте за подготовка и достойно представяне, защото няма съмнение, че ще бъде такова.
14 юли 2020
Последни новини