21 °C

Керанов: Мразя да ме баламосват

Стоян Керанов – бивш общински съветник и човек с гражданска позиция се обърна към нас с молба да проверим кой и как определя такса „Битови отпадъци“.

„Получих известие за дължимите през 2012 година данък сгради и такса битови отпадъци. Не изпитах онази припряност лъхаща от материала как пенсионери тичат да си платят задълженията (става дума за материала „Пенсионерите първи си плащат данъците“ от 20.03.2012г – бел. авт.) защото зная, че 40% от дължимите средства предварително са откраднати от Общинска администрация. Да откраднати защото няма да бъдат употребени за строго целевото си предназначение. Как става тази кражба?

   За 2011 година Общинска администрация предложи и Общинския съвет прие план- сметка за дейността по чистотата в размер на 1 милион лева.Предполага се че съгласно Закона за местните данъци и такси сумата е изчислена за покриване на необходимите материално- технически и административни разходи през 2011 година. В края на 2011 година се оказа, че от събраните средства в размер на 1 милион лева не са разходвани 400 хиляди лева.Поради това, че тези средства са строго целеви и не могат да се разходват за други плащания би трябвало когато на 28.12.2011 година е приемана план- сметката за необходимите разходи по чистотата през 2012 необходимата сума да бъде намалена с остатъка от 400 хиляди лева. Понеже гласуваната сума за 2012 година отново е в размер 1 милион лева би трябвало от гражданите да се съберат 600 хиляди лева . Да но това не стана а на заседанието от 17.02.2012 година Общинският съвет разпредели тези 400 хиляди лева към сумата от 1 милион и през тази година Общинска администрация ще разполага с над два пъти по- голяма сума от разходваната която ще събере от нас данъкоплатците. Поинтересувах се как става тази работа и получих отговор от единия от зам. кметовете:“Вие какво искате да намалим сумата с 400 хиляди лева и да не можем да съберем нужните средства? А и тези пари отдавна са похарчени“; т.е разпределят се поне на книга за 2012 година за да се покажат, че ги има. По информация която получих от собствен източник 100 хиляди лева от тези пари са похарчени за заплати и бонуси на плеядата щатни и нещатни чиновници от общината а останалите са похарчени за издръжка на администрацията. И най учудващото е това, представителите на бизнеса които са най- засегнати от тази врътка не гъкнаха против нея в Общинския съвет въпреки, че са преобладаващо мнозинство. Само отделни гласове от опозиционните партии се надигнаха против този незаконен акт но останаха глас в пустиня под усмивките на управляващото мнозинство.

  Това не е единственият акт в ущърб на данъкоплатците приет от Общински съвет. Така стои въпроса и с таксите които населението плаща за административните услуги  извършвани от администрацията,платените 100 хиляди лева глоби неустойки и наказателни лихви платени от нашите данъци през 2011 година поради некадърност на определени чиновници и още редица действия които ще отворят доста работа на контрольорите от Сметната палата.

  Убедих се,че от неразбиране или от политическо пристрастие придружено от защита на собствени интереси, почти никой от управляващото мнозинство не реагира против тези нарушения.

   Крайно време е да създадем в града ни гражданска инициатива която да реагира на тези беззакония. В града ни има прекрасни специалисти които не са политически ангажирани и могат да анализират и предлагат алтернативни решения на актове от този род. Струва ми се, че дори закъсняхме.“

 

Потърсихме другата гледна точка. В правото си на отговор от ОбА получихме писмо, в което подробно са обяснени причините, поради които не е намалена план-сметката за 2012 година и такса „Битов отпадък“. От него става ясно, че:

План-сметка за дейностите по сметосъбиране, сметоизвозване, обезвреждане на битови отпадъци се прави на база 80% събираемост на таксата. За 2011 е била почти 87%.

Приетата на 22.12.2012г план-сметка е на база приходите до 14.11. 2011г. Към този момент те са били 782651лв, а в последствие са нараснали с  218670лв;

Заради изменение на Закона за местни данъци и такси юридическите лица са имали такси „Битови отпадъци“ по-високи от предходните години, но сега им се дава възможност тези такси да бъдат разглеждани в съда.

Увеличени са също и отчисленията, които община Първомай трябва да прави за депонирания отпадък и е отчетена тенденцията за покачване цената на горивата.

Писмото завършва с: „.. Може да се каже, че при отчитане на дейностите по сметосъбиране към 30.10.2012 година и реализиране на допълнителни средства над предвидените, при определяне на промила през 2013 година може да се пристъпи към намаляването му в някои населени места.“

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 08.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Добър енергиен тонус и физическа устойчивост. Радвате се на споделено внимание в работата си. Признанието, което получавате не е случайно. Положените усилия за да се приспособите към новата ситуация ви карат да се чувствате добре. Приемате градивно забележките и продължавате напред.
08 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви спокоен ден на работното място. Със задоволство ще установите, че служебните ви дела се развиват успешно като някои от тях е възможно да надхвърлят очакванията ви. От вас се излъчват добро настроение и оптимизъм, които действат стимулиращо на близките ви хора. Отложете ангажименти вечерта, за да прекарате повече време с любимия човек.
08 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
08 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Присъствието ви от много хора е търсено и желано. Знайте, че само с постоянство и воля можете да постигнете желанията си, нищо няма да дойде наготово. В отношенията с роднините са възможни разногласия, от вас зависи да ги убедите аргументирано в правотата на доводите си.
08 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Приключете навреме започнатите задачи, денят е подходящ и за други занимания. Ще останете адекватни на ситуацията и ще покажете най-доброто от себе си, споделяйки идеите си пред когото трябва. Разбирателството помежду ви ще помогне по-лесно да се постигнете обща цел. Други ще се подготвят за предстоящо събитие, важно за професионалната им реализация.
08 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предстоят ви важни ви срещи, изискващи да сте в добра форма. Ще се концентрирате в сферата на професионалните си занимания и ще търсите по-добри пътища за изяви. Личен проблем е на път да бъде решен, но не проявявайте твърдоглавие, а се вслушвайте в съветите на онези, които милеят за вас.
08 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Посветете времето си за приключване на проект, по който работите от дълго време. Придържайте се към онова, което ви е познато. Всяко отклонение от пътя, може да ви навреди. Покажете на близките си колко много ги цените и се нуждаете от помощта им. Това ще ги мотивира да поемат част от грижите ви. Заемете се със самоусъвършенстването си - изучаването на чужда език е добро начало.
08 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще спечелите, ако не пренебрегвате предложенията на колегите си и заедно взимате решения по общите ви задачи. Може да се наложат и компромиси, за това не бъдете категорични. За реализацията на нова идея също се консултирайте със специалисти, за да не хвърлите труда си на празно.
08 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Доста напрежение и непредвидени ядове се очертават пред повечето от вас. Въпреки това денят има изгледи да се превърне в един от най-успешните ви в последно време. При по-голяма концентрация ще успеете да избегнете повечето неприятности и да се възползвате от шансовете, които ви се откриват. Важно е да не губите обзелия ви днес ентусиазъм.
08 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С творческо настроение ще се отнесете към работата си. Една от причинете за повишения ентусиазъм е зараждаща се нова връзка или вълнуващо ви познанство. Но не така ще бъде с онези, които са заети да раздават “правосъдие”. Ако нямате пряко отношение към проблемите се въздържайте от коментари, за да не дистанцирате публиката от себе си.
08 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Бъдете повече пестеливи. Сега не е желателно да си позволявате излишни харчове. Отваряйте си очите на четири, особено ако при работата си работите с пари. Помощта, която ще ви бъде поискана е много необходима. Не я отказвайте. Всяко ваше доброволно желание за подкрепа ще бъде многократно възнаградено.
08 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Задача, върху която отдавна работите ще се придвижи успешно напред и ще я приключите с добри резултати за себе си. Други ще поставят условие пред партньора си за конкретни обвързаности, може да не са в личен план. Но това е начина да продължите спокойно напред, със защитени интереси.
08 май 2021
Последни новини