Керанов: Мразя да ме баламосват

Стоян Керанов – бивш общински съветник и човек с гражданска позиция се обърна към нас с молба да проверим кой и как определя такса „Битови отпадъци“.

„Получих известие за дължимите през 2012 година данък сгради и такса битови отпадъци. Не изпитах онази припряност лъхаща от материала как пенсионери тичат да си платят задълженията (става дума за материала „Пенсионерите първи си плащат данъците“ от 20.03.2012г – бел. авт.) защото зная, че 40% от дължимите средства предварително са откраднати от Общинска администрация. Да откраднати защото няма да бъдат употребени за строго целевото си предназначение. Как става тази кражба?

   За 2011 година Общинска администрация предложи и Общинския съвет прие план- сметка за дейността по чистотата в размер на 1 милион лева.Предполага се че съгласно Закона за местните данъци и такси сумата е изчислена за покриване на необходимите материално- технически и административни разходи през 2011 година. В края на 2011 година се оказа, че от събраните средства в размер на 1 милион лева не са разходвани 400 хиляди лева.Поради това, че тези средства са строго целеви и не могат да се разходват за други плащания би трябвало когато на 28.12.2011 година е приемана план- сметката за необходимите разходи по чистотата през 2012 необходимата сума да бъде намалена с остатъка от 400 хиляди лева. Понеже гласуваната сума за 2012 година отново е в размер 1 милион лева би трябвало от гражданите да се съберат 600 хиляди лева . Да но това не стана а на заседанието от 17.02.2012 година Общинският съвет разпредели тези 400 хиляди лева към сумата от 1 милион и през тази година Общинска администрация ще разполага с над два пъти по- голяма сума от разходваната която ще събере от нас данъкоплатците. Поинтересувах се как става тази работа и получих отговор от единия от зам. кметовете:“Вие какво искате да намалим сумата с 400 хиляди лева и да не можем да съберем нужните средства? А и тези пари отдавна са похарчени“; т.е разпределят се поне на книга за 2012 година за да се покажат, че ги има. По информация която получих от собствен източник 100 хиляди лева от тези пари са похарчени за заплати и бонуси на плеядата щатни и нещатни чиновници от общината а останалите са похарчени за издръжка на администрацията. И най учудващото е това, представителите на бизнеса които са най- засегнати от тази врътка не гъкнаха против нея в Общинския съвет въпреки, че са преобладаващо мнозинство. Само отделни гласове от опозиционните партии се надигнаха против този незаконен акт но останаха глас в пустиня под усмивките на управляващото мнозинство.

  Това не е единственият акт в ущърб на данъкоплатците приет от Общински съвет. Така стои въпроса и с таксите които населението плаща за административните услуги  извършвани от администрацията,платените 100 хиляди лева глоби неустойки и наказателни лихви платени от нашите данъци през 2011 година поради некадърност на определени чиновници и още редица действия които ще отворят доста работа на контрольорите от Сметната палата.

  Убедих се,че от неразбиране или от политическо пристрастие придружено от защита на собствени интереси, почти никой от управляващото мнозинство не реагира против тези нарушения.

   Крайно време е да създадем в града ни гражданска инициатива която да реагира на тези беззакония. В града ни има прекрасни специалисти които не са политически ангажирани и могат да анализират и предлагат алтернативни решения на актове от този род. Струва ми се, че дори закъсняхме.“

 

Потърсихме другата гледна точка. В правото си на отговор от ОбА получихме писмо, в което подробно са обяснени причините, поради които не е намалена план-сметката за 2012 година и такса „Битов отпадък“. От него става ясно, че:

План-сметка за дейностите по сметосъбиране, сметоизвозване, обезвреждане на битови отпадъци се прави на база 80% събираемост на таксата. За 2011 е била почти 87%.

Приетата на 22.12.2012г план-сметка е на база приходите до 14.11. 2011г. Към този момент те са били 782651лв, а в последствие са нараснали с  218670лв;

Заради изменение на Закона за местни данъци и такси юридическите лица са имали такси „Битови отпадъци“ по-високи от предходните години, но сега им се дава възможност тези такси да бъдат разглеждани в съда.

Увеличени са също и отчисленията, които община Първомай трябва да прави за депонирания отпадък и е отчетена тенденцията за покачване цената на горивата.

Писмото завършва с: „.. Може да се каже, че при отчитане на дейностите по сметосъбиране към 30.10.2012 година и реализиране на допълнителни средства над предвидените, при определяне на промила през 2013 година може да се пристъпи към намаляването му в някои населени места.“

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини