29 °C

Министър, кметове и специалисти нищиха туризма

От вчера постоянната комисия по икономическа политика, енергетика  и туризъм към Националното сдружение на общините в република България заседава в град Първомай. Срещата продължава два дни и в нея ще вземат участие специалисти по туризъм и енергийна ефективност от местната власт и правителството.

Гости на първата дискусия бяха председателя на НСОРБ Гинка Чавдарова, министърът на туризма Николина Ангелкова, председателят на комисията Благой Станчев, кметове и специалисти по туризма от над 20 общини . Модератор беше кметът на град Банско Георги Икономов, който отговаря за туризма в Сдружението.

Кметът Папазов посрещна гостите с кратка презентация на различните ввидпове туризъм, който може да бъде развиван в региона – исторически, бизнес-туризъм, винен и други. Той пожела ползотворна работа на колегите си и специалистите.

Министър Ангелкова презентира промените в Закона за туризма – намаляване на административната тежест, ясни ангажименти на общините и областните управители, категорично налагане на санкции когато това е  необходимо, създаване на реално действащи консултативни съвети, учредяване на отличия и регистър за автентични атракции и др. Тя  подчерта, че в този вид срещи с местната власт може да бъдат намерени адекватни и реални решения за туризма в България и похвали първомайския кмет за активността му при презентиране на местните забележителности и за споделения опит, който може да бъде полезен за малките общини. Обсъдени бяха и други практики по развитие на туризма в общините. Беше обсъдено предложение за създаване на интернет базирани профили на общините в областта на туризма и на икономическото развитие.

Сред гостите беше и заместник-кметът на община Хасково Милена Трендафилова. Тя сподели, че се опитват да развиват културен туризъм и разчитат на близостта на Хасково до границите на две държави. В този факт тя открива възможности за сътрудничество с община Първомай.

В дискусията участва и Рафет Якоглу – турски туроператор. Той каза, че познава региона отлично благодарение на кмета Папазов, защото през зимния сезон води турски турист на пазар в Първомай. Якоглу се надява на сътрудничество и с други заинтересовани кметове.

Открита беше и традиционната изложба „Произведено в Първомайско“.

Днес заседанието на Постоянната комисия продължава по темата „Енергийна ефективност“.

Теодора Кирякова


10 Коментара

Хороскоп за 19.06.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини