Яйцето се изравни с кюфтето

Яйца на цена от 35 стотинки се продават както в малките квартални магазинчета, така и на пазара в Първомай. Бабите - търговки  са се ориентирали в пазарната обстановка. Те убедително изтъкват като аргумент за скъпата си стока, високите цени на житото, с което хранят своите щастливи кокошки. Естествено никъде цените не бяха обявени. В същото време търговците на дребно продават яйцата с минимална надценка с надеждата да задържат купувачите си.  Някои от тях споделят, че ако преди са продавали по един кашон на ден, сега той се застоява по 2-3 дни. Ако преди са продавали по 5 или по 10 яйца в разфасовка, сега все по-често хората си купуват по едно или две.

В по-големите магазини има различни категории яйца. Те са в кутии по 10 и цените им са от 3,65 до 3,85лв. Продавачките коментират, че кюфтетата излизат по-евтино, защото са готови, омесени, имат всички подправки, а никой не сяда да яде едно голо изпържено яйце. Въпреки притесненията, че с наближаването на Великден цените ще се вдигат, те се надяват това да не се случи защото потреблението  драстично е спаднало.

Наред с това, високата цена на яйцата на пазара отново отприщи спора – кое е първо: бедната  баба- производител или клиентите, които искат да си купят яйца на нормална цена.

А ние като Мария – Антоанета ще възкликнем: „Ако са ви скъпи яйцата,  яжте кюфтета!“

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини