Втори протест срещу АСТА в България

Втори световен протест срещу АСТА ще се проведе днес, съобщиха организаторите. Протестът ще протече в редица български градове под формата на мирно шествие.

Демонстрацията започна в 11.00 часа, като сборният пункт е Паметника на съветската армия. Крайната точка на шествието е храм-паметника "Александър Невски", където ще се състои и концерт.

Както първият протест, така и този не е свързан с никакви политически партии или организации в страната.

Причините, за да се проведе инициативата за втори път е, че отказът на ратификация не е в сила. Самият процес на ратификация е замразен, но не е прекратен.

На 11 февруари беше първият национален протест срещу търговското споразумение АСТА. Включиха се хиляди хора, предимно младежи, от цялата страна.

След протеста правителството обяви, че ще оттегли подписа на България от споразумението и то няма да бъде ратифицирано, а премиерът Бойко Борисов обяви, че законодателството за борба с интелектуалното пиратство и фалшифицирането на търговски марки е добро и не се налага страната да участва в АСТА.

Според протестиращите отказът от ратификация не е окончателно решение и те настояват да бъде приет специален закон в този смисъл.

"Първият протест против ACTA беше успешен и всички показахме, че гражданско общество в България има! Реакцията бе мигновена и управляващите реагираха, но НЕ достатъчно! Въпреки това Европейският съюз все още остава и е страна по него, което автоматично обвързва и нас! Все още много страни, които ни подкрепяха на 11-ти, не са замразили ратификацията или не са се оттеглили. Все още се чака становището на Европейския парламент. Това е протест на солидарност в рамките на 2-рия международен анти-ACTA ден! За да покажем и на Европа, и на управляващите, че искаме крайни решения, а не временни обещания", призовават организаторите.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини