Янко Диков: Борбата за преминаването на автомобилите под линията започва наново

Срещата на комисията с организаторите на подписката

Писмо до общинските съветници чрез техния председател, са изпратили граждани от Първомай. Исканията им са свързани с изграждането на съоръжение, улесняващо преминаването през високоскоростната жп линия. Под текста, който ще публикуваме по-долу са се подписали Янко Диков, Пеньо Запрянов, Кръстьо Муратев, Ангел Муратев, Яна Здравкова, о.з. инж. Георги Кирков. По думите на Янко Диков борбата за преминаването на автомобилите през линията започва наново. Той и заинтересованите от решението граждани не са доволни от направените на 31 януари предложения. Тогава комисия от НКЖИ дойде на място и разгледа възможностите за изграждане на такова съоръжение. Две от решенията не отговарят на изискванията на гражданите преминаването да става на мястото на стария прелез до автогарата. Третото – за подлез на същото място се отхвърля заради прекалено високата цена. Отговор на изпратеното писмо, активистите очакват до 17 февруари, когато е редовната сесия на Общински съвет.

 Теди Кирякова

П И С М О 

До Общински съвет

Гр.Първомай

Чрез Председателя на

Общински съвет

Гр.Първомай

Копие до : Областен Управител гр.Пловдив

 

       Уважаеми господин Председател, уважаеми дами и господа общински съветници.

С настоящето писмо и внесената във Вашето деловодство подписка искаме да Ви запознаем с един възникнал и все още неразрешен проблем в гр. Първомай. Той е свързан с реализация на проекта за реконструкция на ЖП линията пресичаща града ни. До преди една година градът се обслужваше адекватно от два ЖП прелеза. Така е било десетки години и нашият град е изграден, съществуващ и развиващ се в зависимост от тези пресечни точки. При реконструкцията  на въпросната линия във високоскоростна такава, бе запазена само едната от тези точки, превърната от прелез в надлез. Другата пресечна точка /за уточнение прелеза до автогара гр. Първомай/ бе заменена с околовръстно шосе. То само по себе си е добро. Извежда тежкотоварния транзитен трафик извън града. Но хората живеещи в  този град не са тежкотоварния транзитен трафик. По този начин се наруши нормалния достъп на голяма част от нашите съграждани до административни, културни, медицински и социални услуги. За това и направихме  подписка отстояваща правото ни на това. Да не говорим и за неудачите по самите новоизградени подлези за пешеходци. Смятаме, че не е нормално да изминаваме в пъти повече разстояние с превозните си средства. Смятаме, че съоръженията трябва да обслужват преди всичко самите хора.

       Пишем всичко това защото, въпреки, че тази подписка беше внесена в Общинска Администрация на 15.06.2011г. и вследствие на което се проведе общоградско събрание, което я подкрепи още веднъж, НКЖИ се ангажира да търси решение на проблема, такова и до сега няма. Ние смятаме, че това решение не зависи само от НКЖИ. Тяхното последно предложение е направата на прокар за хора и животни/ а не пътен подлез/ на място извън регулацията на града, което не удовлетворява исканията в подписката. Отказва се и отварянето на прелеза до автогара гр.Първомай, което ще бъде и най-удачно от финансова гледна точка. В заключителните разпоредби и параграфи на наредба – 55 за изграждане и реконструкция на ЖП линии се допуска и такава възможност при определени  условия. Ние смятаме, че такива в случая с въпросния ЖП прелез съществуват.

Обръщаме се  към Вас – Общинския съвет на гр. Първомай, внасяйки подписката от  гражданите на града с вярата, че този път исканията ни ще бъдат удовлетворени.

         Предлагаме Общинския съвет да включи в дневния си ред обсъждане на този проблем и вземе следните решения:

  1. Подкрепя подписката на гражданите на гр. Първомай за:

         -  създаване на условия за нормално преминаване през новоизградените подлези в гр. Първомай на детски колички и велосипеди отделно от предвижданите за това асансьори.

        -  изграждане на подлез на мястото на затворения прелез до автогара Първомай обслужващ пешеходци, колоездачи и леки автомобили.

        -  нормален достъп до социални, административни  и културни услуги и мероприятия.

  1. Упълномощава Кмета на гр. Първомай да предприеме необходимите мерки за проучване на възможността за реализиране на пълноценно пътно съоръжение на мястото на затворения ЖП прелез до Автогара Първомай, като за целта предложи необходимите за това средства в бюджета на общината за 2012г.
  2. Във връзка с реализирането на тази идея да бъде спряна процедурата по продажба на Автогарата, до изготвяне на идеен проект за изграждане на пътния подлез.

      Надяваме се това да се превърне в кауза не само на обществеността, но и на нашите Общински съветници.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини