Рибата поскъпна за Никулден. Вестниците в неделя

Всекидневниците продължават да следят преговорите между протестиращите и правителството.

„Дневник" съобщава, че и днес влаковете няма да се движат между 8.00 и 16.00 часа, след като на преговорите между управляващите и представителите на бранша отново не беше постигнато съгласие:
"Ефективната стачка в железниците ще продължи. Това съобщи Петър Бунев, председател на Синдиката на българските железници в КНСБ...
„След като договорихме, че ще приемем стария колективен трудов договор и остана да дебатираме член 11, който е за съкращенията, ние имахме наше предложение, очаквахме и техните предложения и да водим преговори точно по този член. Но  за съжаление работодателите днес предложиха едва ли не нов колективен трудов договор с тотална промяна дори и на стария колективен трудов договор в посока надолу", обясни Бунев. 
Той допълва, вече не е оптимист. Стачката продължава и ще се търсят други решения. Точно в обратния смисъл се изказа председателят на Съвета на директорите Владимир Владимиров, който очакваше в понеделник да си стиснат ръцете със синдикатите. 
В понеделник синдикатите ще отидат на разговора с ръководството на дружеството, ще кажат становището си по новото предложение, но според Петър Бунев предложенията са неприемливи."

В. „24 часа" помества публикация за реакцията на премиера към протеста за зърнопроизводителите, озаглавена „Борисов към протестиращи: Пържоли няма!"
"В серия от телевизионни интервюта Бойко Борисов разкритикува земеделските протести и нежеланието на синдикатите да подкрепят предлаганите от правителството промени в пенсионната система.
По думите на премиера зърнопроизводителите са най-толерираният сектор, въпреки че от него в държавата влизат твърде малко пари. По-голяма част от продукцията им се изнасяла и се получавало така, че с парите на данъкоплатците се дотирала тяхната печалба, а цената на хляба не падала. Борисов подчерта, че зърнопроизводителите единствено са дошли да извиват предизборно ръцете на управляващите и да искат сключване на споразумение за финансиране на сектора им през 2012 г.
"Защо не протестираха, когато имаха рекордни добиви? Какво ще правят в София? Ще орат ли с тракторите? Или ще играят хоро и ръченица отново? В София кебапчета и пържоли няма! Тук хората работят!", заяви премиерът.
Той предупреди синдикатите да не прекаляват с дърпането на дявола за опашката, защото и те самите няма да могат да контролират ситуацията после. "Има много лумпени в държавата, които в един момент ще излязат, ще започнат да мятат, да се бият с полицаите, ще ескалира напрежение, което след това те няма да могат да овладеят", допълни Борисов.

В. „Труд" също цитира премиера:
„Толкова много пари получиха през тези две години, получават и за следващата година плюс 70-те милиона, които ще им намалим от акциза на горивата, нямат основание да протестират", посочи премиерът в отговор на въпрос по повод предстоящата среща на земеделски производители.

А що се отнася до реформите в пенсионната система, те ще започнат от 1 януари така, както сме планирали, добави Борисов."

В. „Стандарт" също акцентира върху гледната точка на премиера:
С цялото ми уважение към протестиращите, реформите продължават, каза днес пред журналисти премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос за продължаващите протести и какъв е полезният ход оттук нататък.
Правим ги, с нас или без нас, те ще се случат, коментира Борисов...
Толкова много пари получиха през тези две години, получават и за следващата година плюс седемдесетте милиона, които ще им намалим от акциза на горивата, нямат основание, посочи премиерът в отговор на въпрос по повод предстоящата среща на земеделски производители.
Модернизацията на българското здравеопазване, образование и съдебна система се забавиха, това беше грешка, която сега ни струва скъпо. Това каза премиерът Бойко Борисов пред участниците в конференцията "Справедливост в прехода", организирана от МВнР."

Вестниците съобщават и сделката, с която германската E.ON продаде бизнеса си у нас на чешка компания.

„Германската компания E.ON е подписала споразумение с чешката Energo-Pro да продаде 100 процента от собствеността си в E.ON Bulgaria.Това пише в съобщение на сайта на германската компания.
Сделката е за 133 млн. евро. През 2004 г. E.ON плати за 67 процента от електроразпределителинте дружества във Варна и Горна Оряховица 140.7 млн. евро.
Компанията, базирана във Варна, оперира 42 000 км електропреносна мрежа и през миналата година е доставила около 5.3 млрд. киловатчаса електроенергия, се посочва в съобщението.  
Неотдавна се заговори, че компанията ще се раздели с българската си собственост след седем години на пазара.
Преди една година компанията обяви, че сменя глобалната си стратегия и ще излезе от неконкурентните пазари на Стария континент, а ще навлезе в тези с голям потенциал за растеж като Южна Америка и Русия." - пише в. „Дневник", като напомня, че през последните години електроразпределителните дружества са обект на непрекъснати нападки от премиера Борисов.

В. „Труд" също отделя място на темата:
„Живеещите в Североизточна България вече ще плащат сметките си за ток на чешката компания "Енерго-про". В събота германският енергиен гигант Е.ОН съобщи официално, че продава бизнеса си у нас.
Цената е 133 млн. евро за 59 на сто от акциите на електроразпределенията във Варна и Горна Оряховица.
След сделката чешки компании ще държат електропреносната мрежа на две трети от територията на страната. Енергото в София и цяла Западна България се контролира от държавната чешка компания ЧЕЗ.
"Енерго-про" развива бизнес в България от 2000 г. Собственик е на 8 водноелектрически централи, обединени в три каскади."

Всекидневниците информират и за затрудненията пред спецсъда преди началото на дейността му:

„Спецсъдът остава непопълнен дни преди старта си" - съобщава „Стандарт".
"Броени дни преди старта на новия спецсъд структурата му остава непопълнена. Това заяви ръководителят на първоинстанционния специализиран съд Георги Ушев. Специализираният съд и прокуратурата трябва да заработят от 1 януари, а вакантни места има както за съдии, така и за следователи и прокурори.
Ушев предупреди и за затруднения заради решението на Конституционния съд, според което престъпна група, обвинена за няколко неща, може да бъде съдена и в специализирано, и в обикновено съдилище." - се казва в публикацията.

В. „Дневник" се спира на същата тема:
"Председателят на специализирания съд Георги Ушев очаква затруднения в работата на съда още преди старта му.
Съдията в Софийския градски съд бе избран от ВСС в началото на октомври от втори опит за председател на Специализирания наказателен съд.
Пред журналисти той уточни, че след наскоро взетото решение от Конституционния съд е възможно голяма част от делата срещу организирани престъпни групи, по които е компетентен спецсъдът, да трябва да бъдат разделяни.
Така престъпна група, обвинена за няколко неща, може да бъде съдена в две съдилища - в спецсъда, за престъпленията, по които той е компетентен и в съда по местна подсъдност - по останалите обвинения, уточни Ушев.
Той не изключва възможност дори да се стигне до спор за подсъдност, който да бъде решен от Върховния съд. Това обаче може да се окаже фатално за мерките за неотклонение, които трябва да бъдат разглеждани до 72 часа след извършения арест.
Георги Ушев дори изрази опасение, че това може да се възприеме от някои и като отказ от правосъдие. Затова, според него, прокуратурата трябва да поеме своята отговорност и разумно да формулира обвинения."

В. „24 часа" съобщава за рязко поскъпване на рибата преди Никулден:
"Рибата по българските пазари поскъпна с поне 20 на сто заради кризата, свитото потребление и намалелия улов в Черно море, а и в океаните.
Проучване на "24 часа" показа, че шаранът вече е 6 лева за килограм, а миналата година струваше толкова навръх Никулден. Океанската скумрия също е с лев по-скъпа - 7,50 лева. Растат цените и на толстолоба, морския кефал, а също и на цацата.
Отчайващо слаб е уловът тази година на паламуд. По сергиите е внос от Турция или океански.
Pибата скочи на фона на все повечето промоции на свинското в търговските вериги. Най-обичаната от народа океанска скумрия чукна 7,50 лева за килограм на пазара във Варна. Обяснението, че става дума за екземпляри над 600 грама от Фарьорските острови, само донякъде може да бъде вярно...
Преди Никулден сладководните риби също стартираха от по-високи цени. Шаранът се продаваше по 6 лева за килограм, докатоминалата година това беше стойността му навръх празника. Толстолобът за няколко години е скочил от 2 лева на 3,50 лева. Бялата риба също е нагоре с цена 7 лева за килограм. Дори морският кефал удари ниво от 6 лева, само попчетата паднаха от 5 на 3,50 лева заради есенното им изобилие. Зарганът също поевтиня от 15 на 10 лева, но цената му може отново да се вдигне на следващия ден в зависимост от уловите. Същото важи и за чернокопа, последните замразени количества от есента паднаха до 10 лева, тъй като сезонът на тази риба също преминава.
Хит на рибната борса във Варна е сафридът от Турция с цена 5 лева, за който се твърди, че е черноморски. Според търговци обаче вносът е от Гърция и рибата е престояла 2-3 дни, и затова цената й е по-ниска. Гръцката ципура удари 17 лева, при положение че преди кризата вървеше нормално по 12 лева за килограм. Толкова струва и филето от сьомга, макар че произходът й не е ясен. Тази риба от топли води е суха, тричава и блудкава на вкус.
Появата на едър паламуд по 10 лева за килограм също е подозрителна. Търговците твърдят, че славният черноморски деликатес е внос от Турция, но по принцип подобен паламуд има и в океана и той струва колкото скумрията."

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини