Промени в Правилника на ОбС засягат гражданите

Председателят на ОБС Дечко Петков и зам.председателят Красимира Александрова

По предложение на Петър Ганев, в новия Правилник за дейността на Общински съвет е направена поправка, според която гражданите могат да се изказват на сесия, ако са заявили искане за това  5 дена преди насрочената дата. До сега заявлението можеше да бъде направено до приемане на дневния ред, т.е. до началото на заседанието.

Петър Ганев защити поправката така: "Вие приемате тази мярка като дискриминационна. Но предложението ми е с цел проблемите, въпросите, изявленията на гражданите да бъдат разглеждани още на комисии, да бъдат обсъждани там, а ако е необходимо да влизат и в зала."

На сесията си, съветниците направиха още няколко поправки, повечето  „козметични“, предложени от единствения юрист между тях – Светозар Славчев.

На проведената сесия,  назначения от 21 ноември за заместник-кмет Иван Георгиев ,в ОбС беше заменен от Красимир Грозев. След полагане на клетва, новият общински съветник зае място между колегите си от ГЕРБ.

С 15 гласа „за“ за  заместник председател на Общински съвет беше избрана Красимира Александрова.

Кметът Ангел Папазов ще бъде представител на Община Първомай в Общото събрание на Националното сдружение на общините в Република България и член на Областния съвет за развитие. При невъзможност да изпълнява тези функиции, ще бъде заменен от председателя на Общински съвет Дечко Петков.

На консултативен съвет предварително бяха разпределени местата на председателите и членовете на постоянните комисии, а на сесията бяха гласувани. Председател на комисията  по „Финанси, бюджет и стопански дейности“ стана Георги Богданов, на „Правни въпроси и евроинтеграция“ -  адв. Светозар Славчев; д-р Катя Попова ще отговаря за „Здравеопазване и социални дейности“; Петър Ганев – „Общинска собственост и инвестиции“; Иван Димитров оглавява комисията „Устройство на територията, строителство, транспорт, икономика, търговия и услуги“;   „Земеделие, горско стопанство и екология“ ще се ръководи от Запрян Кичуков. Росица Генова и Илия Ганчев запазват председателството си съответно на комисиите „ Образование, култура, вероизповедание и етнически въпроси“ и „Младежта, трудовата заетост, спорт и туризъм“

Част от общинските съветници обещаха, че достъпът до материалите за сесиите ще бъде опростен и е много вероятно те да се публикуват на сайта на Общината.

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини