Родители на убити на пътя деца искат доживотни присъди

Родители на загинали при катастрофи деца поискаха доживотни присъди за шофьори-убийци, употребили алкохол. Те внесоха подписка в Народното събрание за промени в Наказателния кодекс, съобщи БТА. С подписката родителите настояват катастрофите с жертви да бъдат третирани като умишлено престъпление, а когато има повече от един загинал виновният шофьор да бъде осъден на доживотен затвор, съобщи пред журналисти Трифон Трифонов, един от инициаторите на подписката, след среща с председателя на комисията по правни въпроси Искра Фидосова.

Трифонов е баща на един от шестимата младежи, блъснати и убити на място от пияния 23-годишен Данаил Георгиев в Симеоновград на Великден. Делото срещу него започва на 7 декември.

Родителите настояват за по-строги наказания и за водачите, които не спазват ограниченията на скоростта, и за тези, които отнемат предимство на пешеходните пътеки.

Според Искра Фидосова доживотна присъда в изключително тежки случаи с много жертви е напълно допустима в Наказателния кодекс, но това е въпрос на обсъждания. Затова през декември в парламента ще бъде организирана кръгла маса по темата, в която да участва и министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, представители на прокуратурата и други компетентни органи. На нея ще бъдат обсъдени необходимите промени в НК и в Закона за движение по пътищата, разясни Фидосова.

Тя добави, че на днешната среща с родителите са коментирали и нови скали и текстове по отношение размера на употребеното количество алкохол - тогава, когато е заедно с наркотик, когато има смъртен случай и при превишаване на скоростта.

Председателят на правната комисия не се ангажира с колко ще бъде завишено наказанието, тъй като ставало въпрос за различни текстове. Присъдите веднъж трябва да бъдат съразмерни на извършеното престъпление, втори път - да бъдат съпоставени с всички други престъпления, коментира още Фидосова.
Тя уточни, че по предварителен график нов Наказателен кодекс трябва да влезе в парламента през март догодина.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини