Армията ударно разпродава оръжията си. Преглед на националния печат

„24 часа": Отцепник от „Атака": Сидеров с вила до Монако за €750 000

„Говори се силно в парламента за закупуването на имоти от Волен Сидеров на Лазурния бряг - вила между Ница и Монако за 750 хиляди евро. Говори се и за капитали, прехвърлени от Сидеров по банкови сметки в офшорни зони". Това заяви пред Би Ти Ви бившият депутат от партията на Волен Сидеров „Атака" - Валентин Николов.

Разпадането на „Атака" започна още преди близо 6-7 месеца, категоричен е Николов.

„Всичко останало, което в момента се раздухва като скандал, бе само катализатор на тези процеси, които започнаха преди близо половин година", убеден е ексдепутатът. „Капка наистина бе един от основните идеолози независимо, че бе в сянка, това не мога да го отрека", добави Николов.

 

„24 часа": До 50 000 лева на седмица от измами по телефона

"Ало, аз съм д-р Иванов. Синът ви е претърпял катастрофа и е в болница. Трябва да се направи спешна ортопедична операция. Не можем да чакаме. В най-кратък срок трябват 5000 лева за закупуване на златни пирони, които да поставим в крака му."

Подобна "новина" от загрижен лекар могат да чуят поне 1000 души в страната дневно. В случая не става дума за бум на пострадалите при катастрофи, а за поредната телефонна измама. Описаният вариант е модификация на популярната схема, че ваш близък е пострадал при пътно произшествие. Оказва се, че това продължава да е най-актуалната схема, която измамниците използват, за да измъкнат по няколко хилядарки от лековерни българи, разказват полицаи, разследващи тези престъпления.

Работещи са и вариантите, при които хитрите измамници се представят за полицаи, следователи или прокурори и съобщават със строг глас, че дъщеря ви е блъснала дете, което бере душа в болница. За да се отърве от проблеми с правосъдието, пак са необходими няколко хилядарки.

 

„Труд": Вдигат 10 пъти наказанието за лекарска грешка

Поредният случай на починала родилка - 35-годишната Надежда Узунова, възмути обществото и взриви форумите в интернет.

Узунова си отиде в известната като елитна столична специализирана болница "Шейново" в понеделник рано сутринта. Детето й бе транспортирано в клиниката по неонатология и в сряда по обяд почина.

Здравният министър д-р Стефан Константинов, който е гинеколог по специалност, веднага реагира на инцидента.

"Прави са роднините, които казват, че жената е била размотавана", коментира пред медиите преди заседанието на Министерския съвет той.

 

„Труд": Армията ударно разпродава оръжията си

Армията  започна да разпродава ударно въоръжението си, за да запълни дупки в бюджета за следващата година. Фирма "Снабдяване и търговия" обяви, че вади на тезгяха 90 броя БТР-60ПБ със средна цена 4600 лв., 96 машини МТЛБ на цени от 4800 до 7700 лв.

Гаубиците са оценени по 1700 лв. всяка, като МО предлага 150 бройки. Особен интерес има към самоходните 122-милиметрови оръдия, които се продават по 28 000 лв. Оръжейните търговци смятат, че при добър късмет могат да им намерят пазар в Африка, като цената им се завиши двойно. Продават се и всякакъв вид картечници, автомати, снаряди, патрони и дори армейски хромирани ножове.

 

„Стандарт": Продават заеми на бирници

Бирникът ще чука на вратата не само за неплатени сметки за парно и кабеларка, но и за пропуснати вноски по кредита. Новата мода сред банките е да продават лоши заеми на фирми, съобщиха финансисти. "Преди две години лично обикалях клиентите си от врата на врата и ги молех да си погасяват кредита, но сега има по-лесен вариант", разказва шеф на банков клон в Перник.

Засега най-често се търгуват необслужвани кредитни карти и малки потребителски заеми без обезпечение. Така банките си спестяват време и харчове по издирване на клиентите, а кредитните им портфейли се изчистват от необслужвани заеми.

Стотици ипотекирани имоти ще излязат на пазара напролет, предупреждават банкери.

„Стандарт": Руснаци искат наше енерго

Руснаци искат да купят 100% от Енергото, което снабдява с ток Североизточна България. Руският холдинг МРСК - корпоративен управител на междурегионалните оператори на разпределителни електромрежи, проявява интерес към предложените за продажба германски и български дялове от "Е.ОН България", пише руският в. "Комерсант". От централата на Е.ОН в Германия заявиха за "Стандарт", че не коментират никакви пазарни слухове. От МРСК пък са отказали коментар за "Комерсант". През август обаче генералният директор на руския холдинг Николай Швец заявил пред "Комерсант", че компанията желае да управлява разпределителни мрежи и в други, по-специално европейски държави. Според изданието МРСК разглеждал възможността да купи близо 100% от акциите на"Е.ОН България" и вече изпратил незадължаваща оферта, а до 24 ноември, след одобрение от борда на компанията, планирал да прати и задължаваща. Освен държавата, която подготвя да пусне своите 33% за приватизация чрез фондовата борса, Е.ОН също възнамерява да продаде дела си и вече подготвил информационен меморандум за потенциалните инвеститори, пише "Комерсант".

„Монитор": Донев гушнал 200 млн. лв. от доставки на лекарства

Скандалният бизнесмен и съсобственик на вестниците „24 часа" и „Труд" Огнян Донев краде от болниците по 200 млн. лв. годишно, като извива ръцете на директорите. Причината е, че  30% от всички медикаменти, с които се лекуват пациентите в големите университетски лечебни заведения, се доставят от дистрибуторската му компания „Софарма Трейдинг". Здравният октопод  зарежда и многопрофилните лечебни заведения в провинцията. Там фирмата на Донев е тотален монополист -доставя 90% от медикаментите, оплакаха се шефове на потърпевши здравни заведения. Мениджърите им твърдят, че „Софарма Трейдинг" ги рекетира, като ги заплашва със  запор на сметките, ако „октоподът" не спечели търговете за доставка на лекарства. „За да оцелеем, търпим рекета на Донев. В противен случай няма как да лекуваме и да изплатим заплатите на персонала", жалват се медиците..

„Монитор": Борисов възражда тристранката

Премиерът Бойко Борисов събира днес синдикати и работодатели, за да решат как да продължи работата на Националния съвет за тристранно сътрудничество, който трябва да обсъжда евентуалните нови промени в пенсионната възраст. Пламен Димитров от КНСБ и д-р Евгени Душков от КТ „Подкрепа" се срещнаха вчера с премиера, социалния министър Тотю Младенов и транспортния му колега Ивайло Московски. На срещата присъстваха и финансовият зам.-министър Владислав Горанов и шефът на НОИ Бисер Петков.

„Монитор": Пътуваме в Европа, без да описваме парите в джоба

Отпада задължението да декларираме парите, които носим със себе си при пътуване до страни от Европейския съюз. Това стана с приетите вчера от парламента окончателни поправки във Валутния закон. Досега текстовете предвиждаха всеки тръгнал зад граница да съобщава на митническите служители, ако пренася повече от 10 хил. евро.

 

„Сега": За първи път проблемните заеми скочиха над 9 млрд. лева

Заемите, които създават грижи и на получателите на парите, и на банките, вече надхвърлиха 9 млрд. лева. В края на октомври т.нар. проблемни кредити - необслужваните над 90 дни и преструктурираните, са 22%, обяви вчера БНБ. Това означава, че над 1/5 от задълженията на фирми и граждани към трезорите са под заплаха да се превърнат в несъбираеми. И делът, и общата сума (малко над 9.022 млрд. лева) на заемите със значителни просрочия са рекордни.

Новите данни на централната банка показват, че плахите надежди за трайно забавяне на скоростта и обръщане на негативната тенденция са били безпочвени. През август и септември проблемните задължения се увеличиха съответно "само" със 132 млн. и със 75 млн. лева, а сега скокът е с цели 222 милиона. Все пак трябва да припомним, че тази година имаше и по-големи плонжове на просрочените и преоформените заеми - с по 350-339 милиона лева през януари, юни и юли.

 

„Дума": Падна лустрацията на дипломати

Конституционният съд окончателно обяви за противоречащи на основния закон лустрационните текстове в закона за дипломатическата служба вчера.

При последните промени, инициирани от ГЕРБ, бе наложена забраната лица, сътрудничили на бившата Държавна сигурност, да бъдат назначавани на ръководни постове във външното министерство и да работят на задгранични мисии.

Конституционният съд бе сезиран от депутати на БСП и ДПС след обнародването на поправките в "Държавен вестник". Преди това лустрационните текстове с вето върна президентът, мнозинството обаче не се съобрази и ги прие отново. Решението не е изненада, защото в досегашната си практика КС е отхвърлял различни законодателни опити за налагане на лустрация.

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини