Станишев: Населението пречи на правителството

Населението пречи на правителството. Такъв извод направи лидерът на БСП Сергей Станишев по отношение на предложения от мнозинството държавен бюджет за 2012г. Станишев беше категоричен, че в бюджета на правителството няма политики и приоритети, а има само недостатъчно обосновани цифри. Като основен проблем на управляващите лидерът на БСП изтъкна неспособността им да събират приходи. Той даде пример с 2008 г. и обясни, че ако ГЕРБ имат същото ниво на събираемост като при предишното правителство, би трябвало за 2012г. да се заложат 3,5 млрд. лв. повече приходи. Същевременно за следващата година се предвижда преразпределението през бюджета да бъде под 35% заедно в европейските средства, при средни европейски стойности от 43% - 47%. „Това е първото правителство, което краде приходи на държавата”, възмути се депутатът от ПГКБ Димчо Михалевски. Сергей Станишев  добави, че тези откраднати приходи се преразпределят в сивата икономика, която е съзнателно покровителствана от ГЕРБ. „Да си съберат приходите, вместо да мъчат хората и да ги стресират с шоково увеличаване на пенсионната възраст”, призова лидерът на БСП.

Днес социалистите представиха алтернативните си предложения за бюджета за 2012г., които ще внесат между двете четения на закона в парламента. „Ще се борим за тяхната реализация в пленарна зала”, заяви Станишев. Той изтъкна, че народните представители от левицата планират поредица от срещи с граждани по регионите, за да запознаят хората с предложенията на ПГКБ и да бъде ясно какво може да се направи в държавата при сегашните условия.

Отчитайки некомпетентността на правителството, проблемите в икономиката и кризата, социалистите предлагат завишаване на приходната част с 1 млрд. лв. – постъпления от ДДС и акцизи, както и увеличение на постъпленията от корпоративния данък със 150 млн .лв. Друг източник за финансиране на разходи е бюджетният дефицит. Според БСП увеличаването на дефицита с 500 млн.лв., като се стигне до 2% от БВП, не поставя под риск макроикономическата и финансовата стабилност. Допълнителни 500 млн. лв. приходи в осигурителната система се предвиждат и чрез законови промени. Една от тях е увеличаването на максималния осигурителен праг до 2700 лв., а от април догодина – до 2900 лв.

ПГКБ предлага пакет от мерки, в които приоритетни сфери са реалната икономика, социалната политика и науката. Предвижда се 500 млн.лв. да се насочат към Българската банка за развитие за кредитиране на малкия и среден бизнес. Социалистите настояват държавата да изплати 450 млн.лв., които са натрупани през последните 2,5 години задължения към бизнеса и към общините. БСП предлага и 50 млн.лв. от бюджета на икономическото министерство да се насочат за подкрепа на инвестициите. Предвиждат се и допълнителни 230 млн.лв. в подкрепа на земеделието. „Това е ангажимент на правителството на ГЕРБ”, изтъкна Станишев и напомни за споразумението на управляващите и земеделските производители преди изборите.

От БСП са категорични, че е необходима много по-активна социална политика. По тази причина те предлагат увеличаване на средствата по Националния план по заетостта – 100 млн. лв., както и намаляване на таксата за посещение при личния лекар до 1% от размера на минималната пенсия. Според левицата трябва да се възстанови швейцарското правило за осъвременяване на пенсиите. Други предложения на ПГКБ са - увеличаване на размера на месечните добавки за деца на 50 лв. и увеличаване размера на обезщетенията за отглеждане на дете до 2 години за работещите майки. Социалистите предвиждат още 250 млн. лв. за здраве. Те категорично не приемат незаконното прехвърляне на 100 млн. лв. от Здравната каса към здравното министерство. ПГКБ считат, че е необходимо и допълнително финансиране на спешната помощ, която се превръща в спасителния буфер за живота на хората, когато болниците са пред фалит.

ПГКБ предлага допълнително финансиране за БАН от 30 млн. лв. Според левицата 5 млн. лв. следва да дойдат от бюджета на образователното министерство – както обеща Росен Плевнелиев. Социалистите настояват да се изпълни законът, който предвижда 10% от субсидията за ВУЗ-овете да бъде за научни изследвания. Така допълнителните средства за наука стават общо 80 млн. лв.

Предвиждат се 175 млн. лв. допълнително за общините. В тези средства се включва подкрепата за детските градини, както и въвеждането на новия стандарт за хранене на децата, който прие ГЕРБ, но така и не е отразен в бюджета. ПГКБ предлага и механизъм за преодоляване на последиците от финансовите корекции по отношение на европейските проекти. Сергей Станишев напомни, че правителството наложи забрана на общините 9 месеца преди местните избори да теглят заеми. Лидерът на БСП отбеляза, че депутати от левицата са внесли предложение след 1 октомври 2012г. правителството да не може да емитира нов държавен дълг.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини