Златoто пак "полудя", петролът пада

Цената на златото достигна нова рекордна цена, като на Нюйоркската стокова борса една тройунция се купуваше за 1675,5 долара в края на търговията.

Търсенето на благородния метал се увеличи неимоверно заради снижаването темповете на ръста на световната икономика, както и заради високото ниво на безработица, както в САЩ, така и в света като цяло.

Значение оказва също и дълговата криза в редица водещи индустриални страни, сред които и САЩ, въпреки гласуваното от Конгреса повишаване тавана на държавния дълг, допълва БТА. В същото време на потребителския пазар не се отчита ръст.

Жълтият метал става все по-предпочитан от инвеститорите, в това число и от крупни купувачи като централните банки на Русия, Мексико, Казахстан, Южна Корея, Индия, Тайланд. Борсовите анализатори са на мнение, че в близко време златото ще достигне и може би дори ще надхвърли цена от 1700 долара за тройунция.

Същевременно цените на петрола на международните пазари се понижиха на фона на опасенията, че отслабването на икономиката на САЩ може да доведе до ограничено търсене на горива в страната. Септемврийските фючърси на суров петрол тип Brent, търгувани на лондонската борса, поевтиняха с 3,23 долара – до 113,23 долара за барел. На нюйоркската борса септемврийските фючърси на американски суров петрол тип Light Sweet понижиха стойността си с 1,86 долара – до 91,93 долара за барел.

В Япония правителството извърши интервенция на валутния пазар, за да отслаби йената, която доближаваше най-високото си равнище спрямо долара от Втората световна война насам. Японският министър на финансите Йошихико Нода обяви, че властите са продали йени, за да спрат спекулативните движения, довели до прекомерното поскъпване на японската национална валута.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини