Създават лятна детска школа за изкуства в Първомай

Ангелина Кръстева

Лятна школа за изкуства има намерение да създаде Ангелина Кръстева. Тя ще предлага занимания за деца по танци, театър и изобразително изкуство. Все още обмисля идеята си и търси помещение, подходящо за целта.За сега идеята е заниманията да се провеждат преди обяд от 9 до 12, в група до 10 деца. Ако желаещите са повече, Ангелина ще потърси помощ от преподаватели, готови да занимават децата с музика и спорт.

Това е един от начините да се реши проблемът, който се задава за родители и деца с настъпването на лятната ваканция. Какво ще правят бъдещите първокласници и учениците от началните класове докато мама и тате са на работа? Над 100 деца от детските градини ще бъдат изписани в последните дни на май. Първокласниците вече са във ваканция. Скоро ще ги последват и учениците от II-IV клас. Кой ще се грижи за тях, е голям проблем за родителите. Когато има баба и дядо на разположение, е лесно. Какво обаче правят останалите деца? Спят до обяд, безконтролно седят пред компютъра и телевизора и дори не искат да излязат да играят навън „защото е горещо“. Някои от родителите са принудени да водят децата си на работа заедно с тях.

Това е една ниша на пазара на труда в Първомай. В големите градове има създадени занимални за деца. Там те играят и се забавляват под контрола на възпитател. Организират им се екскурзии и посещения на забавления. За по-амбициозните родители и деца са въведени часове по английски език, обучение по плуване, занимания с четене, писане и т.н. В Бургас, например, местния етнографски музей беше организирал школа за народни занаяти, в която децата се занимаваха с грънчарство, плетиво, апликации, рисуване и др. В Широка лъка имаше лагер за местни ученици, които изучаваха театър заедно със децата лишени от родителски грижи. Подобни добри практики могат да се намерят на много места.

Другото решение на проблема е майките да се организират и на ротационен принцип да гледат децата си. Тази идея беше реализирана на няколко места в София.

Теди Кирякова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини