Съветник: Шефът на болницата е некадърник. Д-р Маджаров: Не сме длъжни да печелим

„Шефът на болницата д-р Маджаров е некомпетентен за ръководител. Освен това няма право да практикува като лекар”. Това заяви на сесията на ОбС Първомай снощи общинският съветник Илия Ганчев. Той изнесе данни, които говорят за влошени икономически показатели на здравното заведение. Изказването бе по повод приемане на отчета на общинските дружества, сред които са МБАЛ и Медицински център 1.

След Ганчев думата взе Митко Хубинов, който припомни, че договорът на д-р Бойлова, управител на Медицински център 1 е удължен без конкурс и без представена от нея програма за развитие на МЦ1. Изрази учудване, че д-р Бойлова е раздала 78% от приходите на МЦ1 за заплати и обясни, че според него от това печели тя, защото заплатата й се изчислява като 320% от средната работна заплата на персонала й. В неформален разговор впоследствие д-р Бойлова обясни, че тези 78% са същите пари, които са взимали подчинените й преди 2 години. Митко Хубинов подчерта, че приходите от наеми в МЦ1 са 21 000 лв, а не е даден нито един лев от тях за обновяване на здравните служби по селата. Накрая направи предложение да се отложи приемането на отчета.

Мениджърът на болницата д-р Иван Маджаров също отговори на нападките. Той се беше подготвил със сравнителен анализ на получените и изразходвани средства през 2009 и 2010 година. Подчерта, че неприемането на отчета би забавило внасянето му в сметната палата в срок. Освен това приемането не означава одобрението му. На фона на 50 затворени общински болници в България, д-р Маджаров подчерта, че първомайската продължава да съществува с нови дейности и почти запазен брой легла. „Освен това, каза той, договорът и стратегията за управление не ме задължават да генерирам печалба“

В крайна сметка отчетът беше приет, а заедно с него и предложението на здравната комисия за назначаването за експерт-счетоводител - Стоянка Апостолова.

На редовната сесия на Общински съвет трябваше да бъдат разгледани предложения, отчети и решения по дневен ред с 11 точки. Обсъждането на самия дневния ред продължи по-дълго отколкото дебатите на повечето от точките.

Сред приетите предложения бе това за удължаване на срока на договора за наем на Погребална агенция „Хадес“ в сградата на общината. Един от съдружниците в тази фирма е Дечко Петков, председател на Общинския съвет.

Той стана и обяви, че е свързан и че няма да участва в гласуването.

На сесията беше приета и Стратегия за местно развитие на „Местна инициативна група Първомай” за периода 2011-2015 г. Вносителят Красимира Александрова обеща да даде разяснения за какво става дума в специален разговор през следващата седмица.

Теди Кирякова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини