Броят по 50 стотинки за всеки първомаец за летище Пловдив

Красимира Александрова

На следащата общинска сесия съветници от ГЕРБ ще внесат проекторешение за включване на Първомай във Фонд за развитие на летище Пловдив. За да обясни за какво точно става въпрос, разговаряхме с Красимира Александрова, инициатор на тази идея.

- Какво представлява този фонд за развитие на летище Пловдив?

- Фондът е сдружение с нестопанска цел, учреден от общините Асеновград, Хисаря и Родопи. Впоследствие към него се присъединяват Пловдив, Куклен и Чепеларе. С парите на този фонд ще стане възможно да се открият постоянни линии от Летище Пловдив до едни от най-големите летища в Европа. Засега това е линията Пловдив – Лондон. На 7 май ще се открие дестинацията Пловдив - Милано. В бъдеще ще се работи за полети до Испания и някое от най-големите летища в Европа - Брюксел или в Германия. Това означава, че на сравнително ниска цена на билета, ще може да се пътува до различни градове в Европа. Но това може да стане само ако се наберат достатъчно средства.

- По този начин ще се облекчи пътуването на някои хора, но колко са нуждещите се от тези билети?

- Не е точно така, защото всички вече имаме деца или близки в чужбина или ако не живеят там, то поне учат или работят и с помощта на тези полети ще се облекчи пътуването на всички, които искат да отидат на гости в някоя страна от Европа, а отделно и ще можем да се възползваме от туристическите оферти.

- Това ли ще е основният ефект от участието на община Първомай?

- Не. Това е само един от ефектите – социалният. Защото ще е в ползва на всички желаещи да пътуват. Много по-голям ще е ефектът от възможността да се рекламираме. Знаете, че в Общината има древни паметници, които биха могли да предизвикат интереса на туристите. Имаме какво да им покажем – разкопките по Драгойновския балкан или намерените експонати.

- Не Ви ли притеснява инфраструктурата, как туристите ще стигнат до там?

- Всъщност, пътищата от летище Пловдив до Първомай са добре, но ние разбираме, че за да развиваме туризъм, ще трябва да се работи и по проекти, които да го подпомагат, както и по проекти за съхраняване и експониране на различните артефакти. Развитието на Летище Пловдив би могло да ни облагодетелства и икономически. Тук има работещи предприятия – мандри, винарни, птицекланица и други, за които е добре дошло да има повече самолетни линии.

- Къде и как ще се рекламирате?

- Всички, които са се присъединили, могат да се рекламират на сайта на ирландска нискотарифна компания /Ryan air/, която годишно продава билети на над 70 млн пътници.

- Какво ще бъде задължението на община Първомай?

- Според устава на сдружението, всяка община плаща годишно по минимум 0,50 лв на жител за една година. Т.е. рекламирането на нашата община ще струва около 14 000

- Общината е по–малко от 28 000 жители.

- Това ще го уточним когато излязат резултатите от преброяването.

- Такова предложение е правено и преди. Защо сега е отново на дневен ред?

- Да, имаше такова предложение, но сега мислим, че ако по-добре се обясни, ако се даде възможност общинските съветници по-добре да се запознаят с възможностите от присъединяването ни към Фонда, ефектът ще е друг. Затова сме поканили Дойчин Ангелов – един от основателите, за да разясни целите и смисълът. Той ще присъства на комисиите, които ще обсъждат това проекторешение, ще направи необходимите разяснения и уточнения и ще отговори на въпросите на общинските съветници.

Интервю на Теди Кирякова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини