Граждани засрамиха властта, сами правят детски площадки

Нова детска площадка се изгражда до „Ропотамо“ в Първомай. Или по скоро – старата площадка ще стане като нова. И ще се случи не по някакъв проект, а благодарение на идея, спонтанно възникнала в живеещите наоколо родители. Организатор и ентусиаст номер едно е Радка Велева, или както я познават повечето майки от Първомай – д-р Видева. За това как се случват нещата тя може да напише повест, а за parvomai.net разказа кратката версия: Докато седели и за пореден път се тюхкали, че за децата няма нищо ново в града ни, спонтанно възникнала идеята да обновят площадката. За да не влиза в противоречие с някой закон, се обърнала към няколко различни специалисти от общината. Всеки казвал, че няма проблем, но да пита друг. После срещнала архитект Добромир Спасов, той потвърдил, че идеята е добра, но я посъветвал да попита дали няма проект, по който да са отпуснати средства. Тогава д-р Видева написала официално писмо, завела го по надлежния ред и още наследващия ден получила обаждане от кмета Ангел Папазов. С риск да го обиди, му казала, че за 10 години нищо не е направено за площадките на децата и че е крайно време поне да се боядисат съоръженията. Кметът й предложил да изравнят площадката, да я залеят с бетон и дори да се постави мека настилка. Изпратил на обекта и един от озеленителите, наети от общината, осигурили и още един безработен от Бюрото по труда. В същото време организацията напреднала - събрали се пари, проектът бил изготвен. За почистването на района се отзовали над 20 деца, които започнали да събират отпадъците и бурените. Понеже нямало ръкавички за всички, те събирали стотинки и си купили от близките аптеки. Работниците започнали да вадят старите плочи, но се видяло, че е нужен трудът на още мъже. Отзовали се татковци и дядовци. Когато отишли да купуват талпи, продавачът, като разбрал за какво ги искат, им ги подарил. После намерили още.

Със слончето-пързалка се получила почти вицова ситуация. Една фирма поискала да го ремонтира. Дошли две момчета, взeли слона, качили го в един микробус, но Недялка Чакова – секретарят на общината, станала свидетел на това „отвличане“. Записала номера на буса и се обадила на полицаите. Младежите минали покрай пост на КАТ и след малко чули полицейска сирена. Спрели ги по всички правила и ги попитали: „А слон имате ли“? Разбира се всичко се изяснило доста бързо.

За предстоящите събота и неделя е предвидено всичко по подравняването да е готово и да се започне с боядисването. Има проект как да се изрисуват съоръженията. Отделено е място за пейки, за дръвчета, за градинки.

А когато площадката е готова, ще бъде официално открита с детски купон, на който ще се посади дръвче, символ на доброто начало, а и за да се покаже на децата как се сади дърво.

Д-р Видева има идея да се продължи с останалите детски площадки. Следващата ще е до бившето кафене „Централ“, а след това и площадката в северната част – зад гарата.

Тя се радва, че нещата са потръгнали,че хората дават пари и отделят от времето си. Призовава да се включат всички. Сега се нуждаят от разсад, за да озеленят предвидените градинки. Но всякакви дарения, които биха направили детските площадки още по-красиви, са добре дошли.

Теди Кирякова

След като се убедиха, че "делото по спасяване на давещите се е дело на самите давещи се", майките запретнаха ръкави и се заеха да обновят детската площадка
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини