Шофьор само след 10-и клас. Преглед на националния печат

„24 часа": Още известни без US визи!

Още известни и богати българи са били лишени от американски визи подобно на бившия министър Румен Петков, съобщиха осведомени дипломатически източници. Конституционният съдия Георги Петканов е бил посъветван да не кандидатства, защото няма да получи, още докато е бил министър. А зам.-шефът на ДАНС Иван Драшков получавал виза само за официални пътувания. Почти всички лица от доклада на бившия посланик Джеймс Пардю са били лишени от достъп. Посолството на САЩ в София е отказало да издаде визи на високопоставени представители на българските държавни институции и служби за сигурност.

 

„24 часа": Бензинът замръзва с "да" от Москва

Почти 100% е сигурно, че цените на горивата у нас ще бъдат замразени. Новината се очаква да бъде обявена днес, след като президентът на "Лукойл България" Валентин Златев се завърне от Русия, научи "24 часа".

Той е в Москва, за да обсъди с ръководството на руската компания ситуацията с цените на горивата в България и какви мерки могат да бъдат предприети. Тук съм за разговори с ръководството на "Лукойл", потвърди вчера за "24 часа" Златев.

Според източници, близки до ръководството на компанията, тя ще даде съгласието си за мораториум върху цените на горивата, но максимум за месец. За това заговори в неделя премиерът Бойко Борисов, който тогава обяви, че чака отговор от "Лукойл" до вторник.

Решението за замразяването на цените на бензина и дизела обаче ще е съпроводено с нови преговори между петролните компании в България и правителството, твърдят информирани източници. Ще се обсъждат възможните мерки, ако по време на мораториума цената на петрола се покачи. Сметките показвали, че ако за това време нефтът поскъпне със 7-8 долара, ще носи по 4 млн. лв. загуби на ден за петролните компании. Трябвало да има и график за постепенно увеличаване на цените на горивата, ако петролът е поскъпнал по време на мораториума, за да не се стовари след това шоково поскъпване върху потребителите.

Проблем пред новите преговори можел да възникне и заради скандала в последните дни между "Лукойл" и икономическия министър Трайчо Трайков.

Според запознати от нефтената компания били готови да седнат на масата, ако преговорите се водят от вицепремиера Симеон Дянков или от транспортния министър Александър Цветков.

 

„Труд": Токът ни с 3% по-скъп заради неработеща ТЕЦ

Плащаме с около 3% по-скъп ток заради това, че ТЕЦ "AES Гълъбово" все още не работи, а скъпата енергия от нея вече е включена в цените ни от 1 юли 2010 г. Това съобщи Лили Младенова, началник на отдел "Цени" в ДКЕВР.

Енергията от ТЕЦ "AES Гълъбово" - общо 2 557 736 мегаватчаса за година, трябва да се изкупи от НЕК за 324,193 млн. лева по дългосрочен договор, сключен още през 2001 г. при правителството на Иван Костов. Цената за 1 мегаватчас - 126,75 лева, е определена м. г., след като от AES поискали 136,91 лева. Утвърдената цена е два пъти по-висока, отколкото тази за тока от държавната ТЕЦ "Марица-изток 2", която работи в същия регион и със същия вид въглища.

 

„Труд": Янев: Истинският премиер е Вальо Златев, Борисов е вътрешен министър

„Истинският министър-председател на България е Валентин Златев, а истинският министър на вътрешните работи - Бойко Борисов. Цветан Цветанов е негова пионка, която контролира по всяко време". Това заяви лидерът на РЗС Яне Янев пред Нова телевизия.

Той каза още, че имал „много любопитен" запис на разговор между Борисов и шефа на "Лукойл" Златев, но нямало да говори сега, защото „няма чуваемост".

„Записи ще има тогава, когато има чуваемост. В архивите на РЗС има всичко. Затова и някои наши опоненти се страхуват, защото знаят, че няма да правим вяла и клиширана предизборна кампания. По време на кампания би трябвало да излезе всичко и ние ще извадим истината", каза Янев.

„Показвам кое е истинското управление в България и как един петролен олигарх тормози огромна част от потребителите на горива и може да разиграва цялата държава, без да му пука от нищо. Той е задкулисният кукловод и управлява процесите, не само по отношение на горивата", заяви още Яне Янев.

 

„Стандарт": Шофьор само след 10-и клас

Шофьорска книжка да се взема след завършен десети клас. Това предлага просветното министерство в новата концепция за образованието. Досега, за да подкараш кола, стигаше и осми клас, но с навършени 18 години. Новият проект обаче предвижда диплома за основно образование да се получава в 7 клас. Това е крайно недостатъчно като натрупани знания за бъдещите шофьори, смятат в министерството на Сергей Игнатов. Според тях разумният вариант е учениците да са покрили поне първата гимназиална степен, която завършва именно в десети клас. Тя приключва с миниматура, след което младежите получават удостоверение. С него те ще могат да карат шофьорските курсове. По този начин ще се предотврати масовата практика полуграмотни младежи да сядат зад волана. В повечето случаи те не са наясно с правилника за движение и често предизвикват катастрофи.

„Стандарт": Оставка в джоба усмири фермерите

Мелниците ще бъдат проверявани под лупа заради скъпия хляб. Това разпореди премиерът Бойко Борисов след среща с протестиращите зърнопроизводители. "Фермерите ми доказаха с фактури, че продават зърното по-евтино, а брашнарите продължават да предлагат скъпо брашно", коментира министър-председателят. Той е възложил на финансовия и земеделския министри да проверят защо се надува цената на брашното и хората ядат скъп хляб. Зърното поевтинява вече седмици наред на световните борси, а у нас продължаваме да ядем скъп хляб. Убедих се, че и нашите производители са свалили цената на пшеницата и продават по-евтино, отбеляза Борисов. Затова той настоя да се намери отговор на въпроса, който вълнува всеки един потребител - защо зърното поевтинява, а хлябът - не. Всички агенции, с които разполага правителството, да се включат в търсенето на виновниците за скъпия хляб, поиска министър-председателят. Вчера той подписа ново споразумение със зърнопроизводителите, след което те обещаха да прекратят протестите си.

„Монитор": Секс в тоалетните замести пушкома

Учениците вече ползват тоалетните в голямото междучасие, за да правят секс, а не, за да пушат цигари. Това съобщи д-р Методий Янков от акушеро-гинекологичната болница „Света София". С близо шест години е намаляла възрастта, от която юношите и девойките започват полов живот у нас, от преди две десетилетия до сега, обясни лекарят.

Момичетата вече лягат за пръв път с партньор на 13 години, а момчетата - на 14, максимум на 16-годишна възраст. По думите на д-р Методий Янков, докато завършат гимназия, те вече са приложили на практика повечето от нещата, които виждат по порноканалите.

 

„Монитор": Дянков на среща с Октопода

Надяваме се, че поради големия обществен интерес вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков и министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов ще извършат проверка на изнесените данни, от които става ясно, че ССИ е куха структура и ще дадат отговор на въпроса кога съюзът ще бъде изключен от Националния съвет за тристранно сътрудничество като организация, която не е легитимно лице на средния и малкия бизнес. Ще следим с интерес отговорите на двамата министри.

Среща със сочения за глава на Октопода Алексей Петров -Трактора проведе вчера вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. Той отиде на крак при бившата барета под претекст, че търси подкрепа за Пакта за финансова стабилност от Съюза за стопанска инициатива (ССИ), чийто изпълнителен директор е именно Петров. Разговорът между двамата, който продължи час и половина, съвпадна с огласената вчера новина, че разследването за рекет срещу Октопода е приключило и делото най-после влиза в съда.

„Монитор": Шофьорска книжка след завършен 10-и клас

Шоьорска книжка да се издава само след сертификат за завършен 10-и клас.  Радикална промяна МОМН предлага да влезе в концепцията на новия закон за училищното образование, представена официално вчера. В момента книжка може да се вземе с диплома за завършено основно образование след 8-и клас. Целта на промяната е

да се стимулира ученето до 16-годишна възраст.

Предложението на просветното министерство тепърва ще се обсъжда с МВР и с политическите партии, обясниха от МОМН.

Това се налага и от новата структура на училищното образование.

Сегашните основни училища до 8-и клас ще получат законова възможност да се разширят и да подготвят ученици до 10-и клас под названието „средни общообразователни". Основни ще се наричат училищата само до 7-и клас, а сегашните СОУ ще се водят средни училища и отново ще обхващат целия спектър на обучение от 1-ви до 12-и клас.

 

„Дневник": София ще притисне фирмите длъжници

Събиране на стари задължения от фирмите и притопляне на мерки за принудително разплащане на гражданите, лансирани от години - така Столичната община ще се опита да попълни дупките, които се отвориха в бюджет 2011 след отмяната на презонирането преди седмица.

Търсенето на допълнителни средства трябва да компенсира намалените приходи от данък сгради и такса смет и да осигури изпълнението на по-амбициозния бюджет на София. В същото време то се случва на фона на увеличаващите се данъчни задължения, които само през миналата година са скочили със 150 млн. лв.

Общината ще наблегне на данъчни ревизии на големите платци, които са предимно компаниите и ще запорира сметките на длъжниците. Ще се опита да се повишат и приходите от данъка върху автомобилите чрез поддържането на "топла" връзка със системата на КАТ. София ще опита да ускори и издаването на Акт 16 за сгради, които се ползват, без формално да са въведени в експлоатация, и така за тях не се плащат данъци и такси.

 

„Сега": Държавата предлага по-голяма свобода на обучението в гимназиите

Училищата ще получат сериозна автономия при определянето на учебните програми в последните два класа на гимназията. Гимназиите ще могат да разработват авторски курсове по профилиращите предмети, а учениците ще имат по-широк избор. Те ще избират профилите си в X вместо в VII клас и ще учат на потоци. Това предвижда новата концепция за училищното образование, изготвена от просветното министерство.

Концепцията тепърва ще се обсъжда, а нов закон за училищното образование се очаква най-рано за учебната 2012-2013 г. МОМН вече лансира отделни идеи от нея пред медиите, но за пръв път представя предложение за организация на обучението в XI и XII клас. Целта е в тези две години учениците да се готвят преимуществено за университет по ограничен брой предмети или за придобиване на професия в професионалните гимназии.

 

„Дума": НСИ фалшифицира данни за заетостта

Националният статистически институт фалшифицира данните за броя на заетите хора в България, научи ДУМА. НСИ си е позволил да подменя числа дори в данни от 2005 г., като умишлено намалява броя на заетите по това време, за да стопи разликата между края на 2010 г. и края на 2005 г. Очевидно е, че се променят числата и процентите по време на управлението на Тройната коалиция и при управлението на ГЕРБ.

Още по-скандално е, че се фалшифицират числа, които веднъж са подадени към Евростат. Така например за края на 2005 г. таблицата на Евростат показва 3,42 милиона заети лица в България. Но според НСИ броят им е бил 2,98 млн. Има обаче стара статистика на института, която се припокрива с числата от Евростат. Същото разминаване се вижда и при данните за второто тримесечие на 2009 г. Според НСИ заетите в България лица са били 3,3 млн., а според данните на Евростат - 3,87 млн. души.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини