“Стресират” Атомната ни електроцентрала „Козлодуй”

По разпореждане на министър - председателя Бойко Борисов, България започва подготовка за тестването на атомната електроцентрала в Козлодуй с тъй наречения „стрес – тест”.

Това стана ясно след среща на премиера Борисов днес с изпълнителния директор на НЕК Красимир Първанов, изпълнителния директор на „АЕЦ Козлодуй” Костадин Димитров, заместника му Александър Николов и директорът на „Безопасност и качество” в централата Митко Янков. 

Проверката ще включва седем основни критерии – местоположение на централата, риск от наводнения, охладителни системи – конструкция, резервни мощности, продължителност на експлоатационния живот, тип реактори и риск от терористични нападения.

За подготовката на теста ще бъде уведомена Международната агенция за атомна енергия и ще бъдат поканени експерти от агенцията, които да наблюдават изпълнението на тестовете.

След приключване на проверката България ще оповести резултатите.  Страната ни ще предложи начините за изпитване, приложени в АЕЦ „Козлодуй”, да влязат в общите европейски изисквания за изпитания на атомни централи в общността.

При допълнителни изисквания за проверка на сигурността, от страна на ЕК, България е готова да приложи още тестови механизми, гарантиращи безопасността на атомната ни централа.   

 Чудомира Щерева

Източник: smolyan.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини