Замразяват цените на горивата. Преглед на националния печат

"Новинар": Западът громи Кадафи, той плаши с дълга война

След дълго отлагане войната в Либия вече е факт. В 18.45 ч в събота френски изтребител нанесе първия удар в Джамахирията, който порази танк на режима. Операцията с кодово название "Зората на Одисей" продължи с пълна сила и през нощта срещу неделя. По данни на Пентагона около 112 ракети „Томахоук" са били изстреляни от американски и британски военни кораби по противовъздушните отбранителни системи на Либия. Поразени са най-малко 20 цели в столицата Триполи, Мисрата и още няколко градове по крайбрежието.
Френски изтребители от друга страна са унищожили бронирани машини при въздушни удари срещу силите на полковника в покрайнините на Бенгази. От пристанището Тулон потегли и френският самолетоносач „Шарл де Гол". Той е съпровождан от няколко фрегати и подводница. На борда му има 1800 души и около 20 самолета.


"Стандарт": Кадафи въоръжава 1 милион либийци

Правителството на либийския лидер Муамар Кадафи е започнало да раздава оръжие на над 1 милион свои привърженици мъже и жени. Това съобщи вчера официалната агенция Джана, като се позова на министерството на отбраната.
Новината бе обявена само часове, след като Кадафи заяви, че ще отвори складовете за оръжие и ще го раздаде на гражданите в отговор на въздушната операция на Запада срещу Либия. "Целият либийския народ е обединен. Либийските мъже и жени получиха оръжия и бомби", посочи той в послание към либийския народ, излъчено по държавната телевизия.
Би Би Си отбелязва, че самият Кадафи не се е появил лично по телевизията, а изявлението му е било излъчено на фона на снимка на скулптура, представляваща златен юмрук, премазващ американски боен самолет.

"24 часа": Бойко: Трябваше да ударят при ареста на медиците ни

"Тази операция трябваше да бъде водена, когато задържаха абсолютно незаслужено българските медици в Либия. Тогава светът трябваше да реагира по този начин. Тя сега е крайно закъсняла и срещу много по-силен противник." Така Бойко Борисов коментира пред Нова тв започналите военни удари в Либия.

Премиерът допълни, че нищо хубаво не ни очаква, защото в подобна операция се изсипват милиарди, цените на петрола растат и повличат останалите на борсите.

Няколко часа по-късно правителствената пресслужба съобщи, че България подкрепя усилията на международната общност за налагане на забранена за полети зона над Либия, но не участва в операцията по нейното налагане. Позицията била договорена на заседание при Борисов с участието на министрите на отбраната, външните и вътрешните работи, шефовете на спецслужби и началника на отбраната.


"Монитор": 500 българи заклещени в джамахирията

Минимум 200 българи, живеещи в Триполи и Бенгази, се озоваха в капан след старта на съюзническата военна операция с кодово име „Зората на Одисей", която предприеха в събота САЩ и няколко европейски държави срещу режима на либийския лидер Муамар Кадафи. Външният министър Николай Младенов заяви пред „Монитор", че освен тях вероятно има още около 300 нашенци, които не са се регистрирали в посолството ни в Триполи. Оказва се, че общият брой на сънародниците ни, които все още се намират в Либия, възлиза на около 500 души.

От МВнР съобщиха, че евакуацията вече е невъзможна, тъй като небето на джамахирията, което кръстосват съюзническите изтребители, е затворено. Струпаните край бреговете на Либия кораби и подводници са наложили морска обсада, а извеждането на сънародниците ни от страната по суша би било твърде рисковано
уточниха от Външно. Посолството ни в Триполи обаче продължава да функционира, увери говорителят на ведомството Весела Чернева.

"Новинар": АБВ: Всеки втори българин е беден

Почти всеки втори българин живее под прага на бедността или е застрашен от обедняване. Над 47 процента от населението е с ниски доходи. Това заяви вчера евродепутатът Ивайло Калфин, който представи икономическите приоритети на гражданско сдружение АБВ. По думите на Калфин реалните доходи на българите са намалели с 8,5% през миналата година. Повече от половината средства в едно семейство вече отиват само за храна.

 "Монитор": Отворени прозорци потопили „Илинден"

Техническа експертиза сочи, че отворените прозорци на долната палуба на кораба "Илинден" са една от основните причини за потъването на гемията в Охридското езеро през 2009 г., научи „Монитор".  При инцидента тогава загинаха 15 български туристи.Според анализа, който е извършен у нас, през отворените прозорци е влязла вода, която е изместила центъра на тежестта и в комбинация с многото туристи корабчето се е обърнало и потънало. По документи "Илинден" е трябвало да бъде с неотваряеми прозорци, а всяка възможност те да бъдат открехнати е трябвало да е елиминирана. Това било записано и в плана, който касае конструкцията на кораба. Експерти коментираха още, че така трябва да са всички люкове на кораби, които са били военни. Капитанът на кораба Сотир Филевски заяви преди месец пред съда в Охрид, ченаистина част от прозорците са се отваряли.Той обаче предупредил българските туристи да не ги пипат. Филевски обясни, че нямал видимост от контролната кабина за това дали указанията му се спазват.

„Стандарт": Тузарите слизат от бентлитата

Тузарите започнаха да слизат от скъпите лимузини. Причина за това е не толкова кризата, а данъчните, които от миналата година постоянно набелязват нови жертви за проверки по спрелите пред заведенията луксозни возила. Тенденцията за намаляване на покупките на скъпи марки започна с идването на новото правителство на власт и затягането на мерките срещу недекларираните доходи, обясни зам.-председателят на Съюза на вносителите на автомобили (АВА) Любомир Доросиев. Преди години беше въпрос на престиж да джиткаш по улиците със скъпо бентли или майбах, макар да живееш в панелка в крайните квартали. Дори имаше случаи, в които новоизпечени бизнесмени си продаваха гарсониерата, за да си купят S класа например, за да се показват с нея пред хората, спомнят си автотърговци. Сега обаче далеч не е сигурно, че човек няма да се събуди без работа. И ако е продал жилището си, може да се наложи да спи в колата. От миналата година пък влезе в сила наредба, която забрани плащания над 15 хил. лв. в брой. Така хората, които имат нерегламентирани доходи, не могат да броят за луксозна кола на 1-2 години 100 хил. лв., защото трябва да го направят през банка. Така плащането ще бъде засечено от данъчните, които ще проверят произхода на тези средства, обясняват служители на НАП.

 "Сега": Кабинетът замразява цените на горивата

Кабинетът "Борисов" се готви да замрази цените на бензина и дизела за 1 месец. Основната причина за крайното решение е войната в Либия, която ще доведе до повишаване на цената на петрола. Това стана ясно от изказване на премиера Бойко Борисов пред бТВ вчера. Решение за мораториума се очаква във вторник.

През уикенда пък се разбра, че държавата се готви да свали цената на дизела между 7 и 10 стотинки за литър като премахне изцяло биосъставката от него. Новината обяви финансовият министър Симеон Дянков през уикенда пред Дарик радио.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини