Тридневен научен форум за културното наследство започва в Смолян

Научна конференция на тема „Културни наследства-политически залози и реконструиране на територии” ще бъде открита на 11 март В Смолян.

Тридневният форум ще се открие в 14 часа, а домакин и организатор са Нов Български университет, Община Смолян и Регионалния исторически музей в родопския град.

Конференцията е посветена на двайсетата годишнина от създаването на Нов български университет. Тя утвърждава тенденция за осъществяване на връзка  на научните изследвания и практиката – представяне на резултати от изследвания и тяхната практическа приложимост, както и споделяне на местни и национални политики и тяхното научно осмисляне.

През последните десетилетия Смолян и Регионалният исторически музей ”Стою Шишков” разработват и активно участват в европейски проекти, свързани с ценностно преосмисляне и изграждане на културни наследства в обединена Европа. Конференцията е резултат от трайно сътрудничество на департаменти на НБУ с регионални исторически музеи.

 Програмата на конференцията предвижда тематични заседания и дискусии, работни посещения и наблюдения в региона на Смолян, свързани с проблематиката на конференцията. В научния форум ще участват преподаватели и изследователи от български университети, от регионални исторически и етнографски музеи, професионалисти от частната сфера, студенти от Нов български университет. В дискусията ще се включат и специалисти в разнообразни сфери от областта на антропология, комуникация, туризъм, история, археология, социология, изкуствознание, образование.

Чудомира Щерева

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини