Българите в Либия в района на бунта. Преглед на националния печат

 „24 Часа":

Българите в Либия в района на бунта

Министерството на външните работи изпадна в тотален организационен хаос за евакуацията на българите от Либия и с противоречиви съвети ги изложи на опасност. От Външно обаче твърдят, че държавната фирма "Техноекспортстрой" е подвела институциите с неизпълнен ангажимент по евакуацията.В 12 ч на обед всички да се отправят към летището на Триполи с паспорти, лека храна и вода, където ще ги чака самолет за евакуация.Такива бяха инструкциите на МВнР към сънародниците ни в джамахирията, разпространени по медиите и по сателитния канал, който се лови в Либия, за да могат всички наши сънародници там да разберат за спасителния план.В същото време обаче се оказа, че самолет няма, а районите около летището на либийската столица са опасни, защото са в ръцете на бунтовниците.

Еврозона.

„Стандарт":

Кандидатстваме за еврото през есента

През есента България може да започне разговори с Брюксел за присъединяване към "чакалнята" на еврозоната - ERM 2, заяви пред "Ройтерс" финансовият министър Симеон Дянков. По думите му икономиката ни ще ускори възстановяването си през тази и следващата година и бюджетният дефицит ще падне под настоящата поставена цел. Прогнозите са за ръст на БВП от 3.6% за тази и 4.1% за 2012 г. Очакваният дефицит за 2011 г. е 2.5% от БВП, но правителството би трябвало да е в състояние да го смъкне под това ниво, каза Дянков.

КСНС.

„Труд":

Подслушвани ли са босовете на мафията, пита Първанов

Подслушвани ли са босовете на организираната престъпност и каква е реалната бройка на използваните СРС-та? Това попита президентът Георги Първанов в началото на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) във вторник. Темите бяха СРС-та, Шенген, контрабандата и ситуацията в арабските страни.

Затова освен обичайните членове на съвета, около масата на "Дондуков" 2 седнаха и правосъдната министърка Маргарита Попова, главният прокурор Борис Велчев, шефовете на ВКС Лазар Груев и на ВАС Георги Колев. "Синята коалиция" бе представена от единия съпредседател Мартин Димитров, а ДПС от зам.-шеф - Лютви Местан.Заседанието продължи и след редакционното приключване на броя, но на третия час от старта му лидерът на "Атака" Волен Сидеров излезе и обяви, че пълна стенограма от сбирката ще бъде публикувана на сайта на президентството. До това решение се стигнало след настоятелното му искане тв камерите да останат в залата през цялото време.

Документи.

„Дума":

Крият от депутати документите за Цветанов от НАП

Членове на парламентарната комисия за борба с корупцията недоволстват от факта, че не са получили предварително документацията от проверката на НАП по имотното състояние на Цветан Цветанов.Ние нямаме решение да изслушваме онзи господин, заяви Димо Гяуров от Синята коалиция по повод заявлението на шефа на НАП Красимир Стефанов, че ще съобщи резултатите от проверката този четвъртък пред депутатите от комисията. За мен беше безкрайна изненада изявлението на г-н Стефанов, защото се създава лошото впечатление, че шефът на НАП диктува нашия дневен ред, каза Гяуров.Камен Костадинов от ДПС смята, че заради сигнал на Яне Янев до комисията за имотите на Цветанов, който те изпратили до компетентния орган, трябва да изслушат доклада от проверката на НАП. Според него липсата на предварителна документация не е прецедент - преди прословутото заседание по хонорара на Ахмед Доган документите били раздадени два часа по-рано. Костадинов и Гяуров няма да присъстват на заседанието в четвъртък, защото ще са в командировка, научи ДУМА.

Дянков.

„Стандарт":

Дянков: МВР харчи много

Разходите на държавата за секторите сигурност и отбрана у нас все още са 2,5 пъти над средните за европейските страни, заяви вчера финансовият министър Симеон Дянков. По думите му, ако има по-голяма ефективност и реформи в тези сектори, ще може да се насочат повече средства за приоритетни сектори като образование, култура и др. Дянков не пропусна да похвали колегата си Аню Ангелов за направените значителни стъпки в армията, но остави без коментар свършеното в МВР. Вчера министър Дянков представи трите мерки от Пакта за финансова стабилност, които ГЕРБ ще се опита да запише в Конституцията. Те предвиждат максимален бюджетен дефицит от 3%, ограничаване на преразпределителната роля на държавата до 37%, както и преките данъци да се променят само с одобрението на 2/3 от всички народни представители, или 160 депутати. Специална формула пък ще определя ежегодната промяна в бюджетното салдо. Тя ще се базира на прогнозите за ръст на БВП.

Храни.

„Дума":

Долна граница на качество на храните обмислят веригите и Миро Найденов

Да бъдат въведени минимални прагове за качество на храните, се договориха министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов и представители на големи търговски вериги. На срещата в министерството не е обсъждан въпросът за цените на продуктите, които се предлагат във веригите, нито пък обявения от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) картел между веригите. Дискусията е била само за качеството на хранителните продукти.

Към момента горната граница за качество е зададена по БДС-стандартите за млечни продукти и по стандарта "Стара планина" за месните, но долна граница за качество няма дефинирана, споделиха представители на търговските вериги.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини