Цените скачат предколедно. Преглед на националния печат

„24 часа": Списъкът "Кой кого къде" не е за секс, а за назначения

"Най-неприятни са тайните зависимости. Затова четем списъка не само като имена, а много по-внимателно. Там има факти, които навеждат на все повече и повече неприятни въпроси. Затова министър Младенов е толкова категоричен." Това коментира високопоставен представител на ръководния екип на Министерството на външните работи. Списъкът, за който става дума, е огласената тия дни листа с имената на посланиците и консулите, принадлежали към агентурата на бившите комунистически служби.

Хората от екипа на министъра са си направили труда да прегледат разсекретения списък и да изследват казусите на тези дипломати, които са били в по-специални отношения помежду си. Тук не става дума за сексуални контакти, а за такива между водещ офицер и агент, коментира представителят на Външно.

Според него, а и според целия екип на министъра тази тънка скрита обвързаност опорочавала цялата система на дипломацията и на практика поставяла кариерната служба в МВнР в съвсем друг контекст. За какво става дума.

Заместникът на министър Ивайло Калфин и настоящ посланик в Лондон Любомир Кючуков например е бил вербуван през 1983 г. от военния разузнавач Илко Шивачев, който става и негов водещ офицер. През 2007 г. Шивачев е изпратен за посланик в Кувейт. По същото време Кючуков е първи заместник министър. Според явните и нормални протоколни изисквания на МВнР посланик Шивачев би трябвало да е подчинен на заместник- министъра. Но според тайната кадрова разстановка на ДС от едно време излиза, че e точно обратното.

 

„24 часа": Сметките за парно ще ни сгорещят

Въпреки топлото време през ноември сметките за парно в София май ще са високи. Нетърпеливи клиенти вчера позвъниха на телефона на "Топлофикация", за да разберат какво дължат.

141,18 лв. ще плати за отопление през ноември младо семейство от квартал Изток в София, което живее в апартамент от 120 кв. м. Сметката е с 16 лева по-висока от ноември миналата година. Средната температура в София за месеца е била 10,3°, това е с 5,2° над нормалното, казаха метеоролози.

За гарсониера в Младост пък фактурата е за 60,79 лв., миналия ноември е била за 52,48 лв. Това е с 15% повече, изчисли собственикът й.

Апартамент от 99 кв. м в Изток ще получи ноемврийска сметка от 139,61 лв., при 102,67 лв. миналата година.

Източници от топлофикация предположиха още преди да излязат сметките, че се очакват те да се високи, тъй като точно от първия зимен месец ще се усети скокът на цената на топлинната енергия от 1 юли, а той за София е 19%.

 

„Труд": Преди Коледа цените на храните подскочиха

Ако можеше телевизорът да се яде, а сиренето само да се гледа, щяхме да имаме една наистина щастлива Коледа.

Цените на хранителните стоки хвърчат нагоре и по данни на статистиката за една година са се увеличили чувствително.

Най-голям е скокът при олиото - 37,1% през ноември спрямо същия месец на 2009 г. Хлябът е поскъпнал с 10,9 на сто, оризът - с 11,3% и т. н.

Вчера земеделският министър Мирослав Найденов заяви, че ветеринарните власти ще започнат масирани проверки заради поскъпването на храните преди Коледа.

Обратна е тенденцията при бялата и черната техника. Тя поевтинява за година средно с около 10% по данни на търговците.

 

„Труд": Премиерът: Махам Божидар,ако Първанов върне посланиците

Премиерът Бойко Борисов е готов да се раздели с министъра си без портфейл проф. Божидар Димитров заради агентурното му минало, ако това е цената президентът Георги Първанов да отзове посланиците агенти на Държавна сигурност (ДС).

Това заяви премиерът в Брюксел преди срещата на десноцентристките лидери от Европа. "Готов съм и с Божидар Димитров да се разделя, но веднъж завинаги това да приключи", каза Борисов. "Ако трябва да направя за един човек крачка, ще я направя - в името на държавата", добави той. "Не е едно и също да си се напил веднъж, а да те сравняват с алкохолик", допълни Борисов, обяснявайки образно, че назначението на Димитров в кабинета му е частен случай.

 

„Стандарт": Заради ДС: Бойко готов да жертва министър

Премиерът Бойко Борисов обяви, че е "готов да се раздели" с министър Божидар Димитров, ако това ще помогне да се разреши проблемът с посланиците агенти на бившата Държавна сигурност. Генерала обяви това от Брюксел, където е на среща на лидерите от Европейския съюз.

Конституционното право на премиера е да освобождава министри, заяви пред BNews министърът без портфейл Божидар Димитров, който отговаря за българите в чужбина. Той е бил сътрудник на бившата Държавна сигурност. Името на историка отново изплува в скандала с посланиците агенти, тъй като ГЕРБ иска да освободи такива дипломати, а в правителството има министър, работил за службите по соцвремето.

"Изказването на г-н Георги Първанов, че агентите от Държавна сигурност са ни вкарали в Европейския съюз и НАТО, мисля, че ще създаде голям проблем. Защото това означава, че държавите, които са ни приели, а не, че сме били готови като държава, като политически партии, като народ, а всъщност, че вездесъщата Държавна сигурност ни е вкарала. Това изказване ще създаде повече напрежение и проблеми, отколкото самото констатиране на тези факти", заяви още Борисов в Брюксел. Той припомни, че когато предишното правителство е взело решение няколко дни преди изборите да изпрати нови посланици, и то в ключови страни, "ние бяхме изключително против, но вече бяха изпратени агремани и нямаше как да ги отзовем". "Сега, ако се стигне до политически консенсус, аз съм готов включително и с Божидар Димитров да се разделя, но веднъж завинаги това да приключи. Ако трябва за един човек да направя крачка, ще направя - в името на благото на държавата. Но не е едно и също да си се напил веднъж и да те сравняват с алкохолици. Повтарям, и на това съм готов", каза премиерът.

„Стандарт": Будалкат ни с Активия

"Активия" оправя нередовния стомах. Да, ама не. Френският млечен гигант "Данон" отнесе глоба от 21 млн. долара в САЩ за невярната реклама. Федералната комисия по търговия разкри, че прословутата бактерия в "Активия" и другата популярна напитка - DanActive, е само рекламен трик. Няма доказателства, че тя наистина помага за по-добро храносмилане.

Френската компания първоначално увъртала пред властите, но не успяла да защити твърденията в клиповете. Затова се съгласила да сключи споразумение с комисията и да плати колосалната сума. Освен това "Данон" трябва да промени рекламите си и в бъдеще повече да не продава продуктите си с трикове.

Това е втори удар срещу френския гигант в рамките на месец.

„Монитор": Имотната мафия влезе в лудницата

Половината от психичноболните, които имат жилища на свое име и са настанени за лечение в клиники край София, са завлечени от имотната мафия. Част от пациентите са съблазнявани от измамниците с проститутки и обещания за бързи печалби. Други са били отвличани и държани под ключ, докато не прехвърлят домовете си, съобщиха разследващи от столичната полиция пред „Монитор".

Жертви сред психичноболните е търсила и последната разбита банда от четирима роми - Надка Баева-Наза, Методи Николов-Мето, Мария Спасова и Игнат Бенков, обявиха разследващи. Карето беше разкрито от полицаи от отдел „Убийства" в СДВР. Криминалистите намерили през лятото един от измамените с размазан череп. След няколко месеца работа полицаите стигнали до зловещи разкрития - оказало се, че арестуваните са отвличали възрастни инвалиди, като са ги изнасяли на ръце от домовете и ги водели при определени нотариуси. По първоначални данни групата е задигнала около 40 имота. След като „Монитор" разказа за бандата в две поредни публикации, редица измамени започнаха да звънят в редакцията, за да съобщят, че също са сред потърпевшите.

Екипът ни успя да се свърже с психичноболен мъж, който се е разделил с апартамент от 90 квадрата в елитния столичен квартал „Иван Вазов".

„Монитор": Забраниха фирмените „подаръци" за партиите

Фирми няма да имат право да отдават имуществото си за ползване на партии. Това записаха вчера в изборния кодекс народните избраници в четвъртото поред пленарно заседание, посветено на обемистия документ. Познатите като поправката „Яне" текстове на практика забраняват дружество да отдаде „безвъзмездно" например билбордите си за реклама на дадена партия, какъвто случай имаше на парламентарните избори през 2009 година с партията „Ред, законност и справедливост". Подобни „подаръци" ще могат да правят само граждани, които ще трябва да подписват и декларация, че дадената вещ е тяхна лична собственост, а не на някоя фирма.

Народното събрание ограничи и кешовите дарения за партиите.

За всяко дарение над 1000 лева, както и за отдаване на вещи от частни лица ще се подписва и декларация. Срещу този текст веднага възропта независимият депутат и лидер на РЗС Яне Янев, според когото било „безумно" за най-малкото нещо да се пишат бумаги.

Законодателят забрани още предизборни кампании да се финансират от чуждестранни фирми, религиозни организации и чужди правителства.

Въпреки че между първо и второ четене в правната комисия депутатите от всички парламентарни групи внесоха предложение предизборните кампании в обществените медии да бъдат безплатни, вчера парламентът гласува точно обратното.

„Монитор": Бойко готов за раздяла с Божидар Димитров

Готов съм да се разделя и с Божидар Димитров, декларира вчера премиерът Бойко Борисов в коментар за скандала с дипломатите ни, които се оказаха с агентурно минало. Досието на министъра без портфейл от бившата ДС бе осветлено преди парламентарните избори през 2009 година, в които той се включи като кандидат-депутат. Тогава стана ясно, че Димитров се е подвизавал в структурите на репресивния апарат под ханските псевдоними Кардам, Тервел и Телериг.

Обявяването на имената на дипломатите агенти не създава трудности за разговорите ни за Шенген, увери още Бойко Борисов преди започването на срещата на ЕПП в двореца Бушу в Мейсе край Брюксел часове преди да започне заседанието на Европейския съвет. Борисов бил уведомен от зам. външния министър Константин Димитров, че вече има реакции от няколко европейски страни по случая, което не било приятно.

Изказването на президента Първанов, че агентите са ни вкарали в ЕС и НАТО, може да се тълкува, че не сме приети, защото сме готови, а че вездесъщата ДС ни е вкарала в НАТО и ЕС, контрира премиерът упреците на държавния глава, който се обяви срещу намеренията на управляващите за отзоваване на дипломатите ченгета и въвеждане на лустрация за кандидатите за постове в мисиите ни в чужбина.

 

„Дневник": Мирослав Найденов в акция "Респект" срещу цените

Лансираната от няколко дни от земеделското министерство "акция срещу спекулата с цените на хранителните стоки" все пак ще стартира въпреки абсурдната форма, чрез която държавата ще се опита да се намеси на пазара.

Проверките за картелни споразумения или за дъмпингови цени, които в пазарните икономики се осъществяват от конкурентните регулатори, във варианта на министър Мирослав Найденов са трансформирани в следене на цените в търговската мрежа от екипи от служители на Държавния ветеринарно-санитарен контрол (ДВСК) и Комисията за защита на потребителите.

Резултатите от акцията трябва да бъдат "дисциплиниращи" за търговците, обяви вчера Найденов, който разчита, че присъствието на контролни органи в магазините ще накара бизнеса да "сваля цените". Тази теза беше посрещната с недоумение от търговския сектор, а инициативата беше определена като популизъм. По-късно се разбра и че събирането на статистически данни за цените ще се използва за целите на анализ, който се прави в рамките на ЕС.

В четвъртък Мирослав Найденов съобщи, че проверките на цените на основни храни в търговската мрежа ще започнат следващата седмица и ще обхванат вериги, пазари, тържища, чак до малките квартални магазини. Те ще се извършват от служителите на Държавния ветеринарно-санитарен контрол (ДВСК) и Комисията за защита на потребителите.

 

„Сега": МВР изхарчи тази година над 1 милиард лева

Новите 15 млн. лв. ще отидат за изплащане на обезщетения на пенсионирани служители, пише в правителственото постановление. Не е ясно колко служители на МВР се пенсионират или освобождават, защото финансовата обосновка на всички взимани от МС решения не е публична. Работилите в МВР имат право на максимум 20 възнаграждения при напускане според прослужените години в системата за разлика от държавните служители, които при напускане получават до 6 заплати. През септември вътрешният министър Цветан Цветанов се оплака, че ведомството му е натрупало около 30.5 млн. лева задължения за обезщетения към напуснали служители.

Преди два месеца правителството отпусна 16 млн. лв. на МВР, с които да бъдат платени обезщетения, дрехи и храна. Тогава кабинетът първо обяви, че министерството ще осигури средствата от икономии, но после се оказа, че парите са дадени от държавния бюджет. МВР получи и 13 млн. през септември за покриване на текущи разходи, а по рано през годината имаше още две субсидии - от 1.47 млн. за разместване на служби и 2 млн. лв. за хармонизиране на радиочестотната лента. Според закона за държавния бюджет разходите на МВР за 2010 г. следваше да възлизат на 955.521 млн. лв.

Извън Министерството на отбраната и регионалното министерство, които получиха най-големи допълнителни субсидии за покриване на неразплатени договори, както и традиционно дефицитния НОИ, секторът на вътрешните работи е най-толерираният от правителството, показва справка с отпусканите допълнителни субсидии. Бюджетът на МВР не бе орязан при юлската актуализация, при която парите на почти всички разпоредители бяха намалени с 20%, и въпреки това силовото ведомство не успя да се справи.

 

„Дума": Гласуване - само с хикс

На избори ще се гласува само със знака хикс в бюлетините, решиха окончателно депутатите вчера при гласуването на текстове от Изборния кодекс. Именно прословутият хикс се превърна в ябълката на раздора, която роди скандали, обиди и дори незензурни подмятания в пленарната зала.

Първо от Коалиция за България поискаха да се позволи и знакът "плюс", за да се изчерпят всички варианти на хикса и да няма проблеми, ако е обърнат на 90 градуса. Дори в тотото човек има два начина да си отбележи число, аргументира се Михаил Миков. Искра Фидосова обаче се позова на собствено проучване и разказа, че разпитала възрастни хора от две села дали знаят какво е хикс. Всички знаели.

Депутатите приеха и допустимите разходи на партии и коалиции по време на избори. За парламентарния вот максималната сума ще е 4 млн. лв., досега формациите имаха право да харчат до 1 милион, а коалициите - до два. Вместо ЦИК обаче вече Сметната палата ще следи кой, колко и как харчи. Според новия закон Сметната палата ще поддържа единен публичен регистър на кандидатите за избори. Мая Манолова запита как точно Сметната палата ще проверява дали общата сума, изхарчена от отделните кандидати на местните избори, не надвишава общия праг от 8 млн. лв. Както и в случай на нарушения кого точно ще санкционира.

За първи път в закона се въвежда таван на парите, които партия или коалиция може да похарчи за местни избори - границата е 8 млн. лв.

Законът забранява фирми да финансират скрито предизборни кампании, като безвъзмездно предоставят за ползване вещи и услуги. Безвъзмездните услуги може да се правят само от физически лица, а за даваните вещи гражданите се изисква да подписват декларация, че са тяхна лична собственост, а не на фирма.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини