Тъпчат хляба с кафе, за да е евтин

Има фирми, които слагат кафе в хляба, защото по този начин спестяват пари за производството на видовете, които се правят от по-скъпи суровини. Това обявиха вчера варненски хлебари, цитирани от агенция "Фокус" и Монитор.

Само за един месец брашното поскъпна със 120 лева за тон, съобщи Георги Попов, председател на Асоциацията на хлебопроизводителите. Той прогнозира, че суровината ще продължи да поскъпва.

Макар да има движение и при цените на маргарина и олиото, както и на маята, тези суровини имат значително по-малък цял в крайната цена.

Брашното все още се търгува по 720-730 лева за тон, но цената му продължава да расте. Ако се спази прословутата формула 1:2:4, цената на хляба трябва да бъде около 1,60 лева, и то все още при хлебопроизводителя, сметна експертът. Това обаче не пречи в магазините да има хляб по 39 стотинки. Причината за този парадокс е във факта, че сивата икономика в бранша е 60 на сто, категоричен е Попов.

Освен това в хипермаркетите хлябът често се продава под себестойност, за да бъдат привлечени клиенти. Съществува опасност от фалити в бранша, предупреди Георги Попов. В Западна Европа вече има случаи, при които големи търговски вериги са придобили цели хлебозаводи, които не успяват да издържат на наложените им ниски цени.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини