Учените от БАН отново на протест

Учените от БАН излизат на поредното протестно шествие заради водената от правителството политика в сферата. Протестът ще бъде подкрепен и от студенти, лекари и творци. Те настояват образованието, науката и здравеопазването да бъдат приоритет в държавната политика през следващата година.

Учените искат кабинетът да задели допълнително 25 млн. лева над предвидения за сферата бюджет за следващата година в размер на 59 млн.лева. Те настояват да бъдат изтеглени промените в закона за БАН, които предвиждат научните институти да се прехвърлят към Министерския съвет.

Идеята е правителството да ги открива и закрива по предложение на просветния министър.Управляващите предлагат всеки институт да премине поотделно на пряко финансиране чрез Министерството на образованието и науката. В случай, че искания останат без адекватна реакция от страна на ресорните министерства и парламента, предвиждаме предизвикване на национален референдум по въпросите на здравеопазването, образованието, науката и културата, заявяват протестиращите.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини