Пощата на dir.bg работи отново

Пощата на dir.bg заедно с целия портал dir.bg изчезна от онлайн пространството в събота по обед. Два дни по-късно са възстановени хостинг услугите на "Дир.БГ", както и достъпът до електронната поща на адрес mail.dir.bg и достъпът до клубовете (clubs.dir.bg),но на този етап ще може само да се чете, без да има възможност за побликуване.

Причината за проблемите на "Дир.БГ" е пожар, избухнал в Телефонната палата в София. Той започва в помещение за колокация, където са сървърите на няколко компании, включително тези на "Дир.БГ". Цялото оборудване на "Дир.БГ" и останалите компании, използвали въпросното помещение, е повредено. Причината за това са не само пожарът, а и фактът, че огънят е гасен с вода. Практиката при поддържането на подобни помещения за колокация е те да притежават специални гасителни системи, базирани на газ или пяна, която не поврежда техниката.

След като през по-голямата част от почивните дни при опит за достигане до портала потребителите не получаваха никакво съобщение, в понеделник вече имаше текст, от който става ясно, че всички данни и услуги са запазени на друго оборудване. Все още не е ясно кога сайтът ще се върне в интернет.

Според агенцията за проучвания в интернет Gemius dir.bg е сред най-посещаваните български сайтове с над 1.5 млн. уникални потребители за януари.

От "Виваком", които са собственици на изгорялото помещение, обясниха, че пожарът започва от сървърите на "Дир.БГ", посочва "Капитал". Засега няма данни пожарът да е умишлен. Към момента тече полицейско следствие. От "Виваком" отхвърлиха слуховете, че в помещението няма пожароизвестителна система.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини