Компанията M-Texx стъпи в Кърджали,поставя в града контейнери за употребявани дрехи и обувки

Изображение 1 от 3

    Компанията M-Texx стъпи в Кърджали,поставя в града контейнери за стари дрехи и обувки.След Момчилград ,Кърджали е вторият град в областта,където ще се събират употребявани текстилни изделия.Много кърджалийки споделят в социалните мрежи,че са пътували до Момчилград за да оставят в контейнерите използвани дрехи.

    M-Texx Рециклиране на Текстил е компания, посветена на рециклирането на текстил. Целта  й е да утрои процента на рециклирания текстил в България от 2% на 6% до 2030 г. От компанията споделят:За да можем заедно да постигнем това, ние предоставяме безплатни услуги за рециклиране на текстил на домакинства и организации, както и насърчаваме за намаляването на текстилен отпадък, преизползването и рециклирането чрез образование, с акцент върху ангажирането на младежите в училищата.

    Събраните текстилни изделия се сортират в специални съоръжения в зависимост от предполагаемата им бъдеща употреба. Всяка отделна дреха се преценява според йерархията в политиката за предотвратяване и управление на отпадъците.

    През 2022г. България е генерирала повече от 100 000 тона текстилни и кожени отпадъци, но само 2% от този отпадък се рециклира. От M-Texx целят да предоставят безплатно рециклиране като услуга на домакинства и организации в България и да насърчат за преизползването, рециклирането и намаляване на използването, чрез образование, с акцент върху ангажирането на младежите в училищата.

    За производството на килограм памук, еквивалентен на теглото на една мъжка риза и чифт дънки, са нужни между 10 000 и 20 000 литра вода. Една четвърт от световното потребление на пестициди се пада на производителите на памук, а енергията, вложена в целия жизнен цикъл на дрехите, употребени в ЕС, е генерирала 195 млн. тона СО2 за година.

    Средният потребител днес купува 60% повече дрехи и ги използва 50% по-малко време в сравнение с преди 15 години. Дрехите в Европейския съюз обикновено издържат между 3 и 4 години, а удвояването на този период от една на две години намалява годишните емисии на CO2 с 24%.

    Кърджали бг вести

    Снимки:Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини