40 години ПФА "Първомай" - талант, трудолюбие и любов към фолклора

    Само след 2 дни – на 9 май – своята 40-а годишнина ще отбележи Певческият фолклорен ансамбъл „Първомай”, неизменно воден през всичките десетилетия от Кичка Петкова.

    Той е създаден във време, когато в читалището развиват дейност театрален колектив, естраден състав, хорове, детски състави, секция по изобразително изкуство, руски състав, но липсва фолклорът. Затова Читалищното настоятелство взима решение да създаде група за народно пеене, а неин диригент да бъде Кичка Петкова. Това става на 12 януари 1984 година.

    Типично в своя стил, с много амбиция и енергия, 31-годишната тогава Кичка подбира 17 жени с изявени певчески способности. Скоро след това групата нараства до хор, а в репертоара си има над 30 песни най-вече от тракийската фолклорна област, но и родопски, странджански, северняшки, македонски. Едни от тях са автентични, а други – обработени. Хорът бързо добива популярност и бележи успехи в концертни прояви. На VII Републикански фестивал на художествената самодейност през 1989 година идва и първото голямо признание – златен медал и лауреатско звание.

    През 1994 година, по време на честването на 10-годишнината на хòра, тогавашният председател на читалището Иван Караславов заявява желанието си хорът да прерасне в ансамбъл. Така през годините различни танцови състави допълват изявите на певците. Те са били водени от Галя Димитрова, Георги Маринов, Павел Зарев, Ваня Димитрова, Донка Тодорова, а през последните години и от Адриян Драгославов. Повече от 10 години част от ансамбъла беше и формация „Евридика“.

    През 1996 година Петър Тенев основава оркестър „Дионис“. По естествен път певци, танцьори и оркестър се обединяват в Ансамбъл „Първомай“. През 1997 година в ансамбъла се обособяват различни формации – женския секстет „Божур“, мъжка група, а по-късно и кавартет „Аура”. Ансамбъл „Първомай“ става неразделна част от празниците на града, но е разпознаваем в цялата страна. Той участва в множество концерти, певците носят награди от всички кътчета на България. Признание получава и Кичка Петкова не само за диригентските ѝ способности, но и за репертоара си от над 130 песни, които формациите изпълняват на 2, 3 и 4 гласа.

    Освен в България, Певческият ансамбъл се изявява в Антверпен-Белгия, Обаня-Франция, Ниш-Сърбия, в Ипсала, Одрин-Турция, като незабравимо ще остане участието им в Българската екзархия в Истанбул по случай Деня на народните будители.

    Изключителният успех на ръководения от Кичка Петкова Певчески ансамбъл „Първомай“  се дължи на това, че той работи на ползу роду. Радва все повече почитатели на красивата песен, защото в него се преплитат талант, трудолюбие и любовта на диригента със здравите устои на българския фолклор.

    Големият празничен концерт на Ансамбъл "Първомай" ще започне на 9 май, от 19 часа в салона на читалище "Св.св. Кирил и Методий". 

    За статията са използвани материали от книгата на Иван Караславов "Поклон на тебе, дом "Будилник", а снимките са от архива на ОНЧ "Св.св. Кирил и Методий".

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Последни новини